weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Άγριος προεκλογικός πόλεμος ΠΑΣΟΚ-ΝΔ για τον Άκη

Άγριος προεκλογικός πόλεμος ΠΑΣΟΚ-ΝΔ για τον Άκη | Newsit.gr

Από την πλευρά της, η Νέα Δημοκρατία προσπαθεί να εκμεταλλευτεί το γεγονός ότι ο κ. Τσοχατζόπους υπήρξε ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, αλλά και το γεγονός ότι ο νέος πρόεδρος του κόμματος, ο κ. Βενιζέλος ανήκε στο ΚΥΣΕΑ την εποχή που ο κ. Τσοχατζόπουλος βρισκόταν στην ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Σε ανακοίνωση της η Νέα Δημοκρατία καταφέρεται τόσο εναντίον του πρώην υπουργού όσο και κατά του Ευάγγελου Βενιζέλου και αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος υπήρξε βασικός συνήγορος του κ. Τσοχατζόπουλου στην Εξεταστική Επιτροπή για το σκάνδαλο των TORM1, δεν δικαιούται, πλέον, να σιωπά. Είναι, άλλωστε, ο ίδιος που – το 2010 – αναθεώρησε την επαχθή σύμβαση Τσοχατζόπουλου, για τα υποβρύχια, αποδεχόμενος ακόμη επαχθέστερους όρους. Για παράδειγμα: Δέσμευσε το Δημόσιο να καταβάλλει τα οφειλόμενα ποσά σε τακτές ημερομηνίες, χωρίς, όμως, να δεσμεύσει την κατασκευάστρια εταιρία, για αντίστοιχη πρόοδο των εργασιών. Και χωρίς να προβλέψει εγγυητικές επιστολές, καλής εκτέλεσης ή έγκαιρης παράδοσης. Οι κύριοι Τσοχατζόπουλος και Βενιζέλος, ως υπουργοί Εθνικής Άμυνας, με τις δύο αυτές συμβάσεις, πέτυχαν το ακατόρθωτο. Να έχουμε πληρώσει πάνω από δύο δις ευρώ, αλλά – αντί των οκτώ – να έχουμε παραλάβει, μετά από 12 χρόνια, μόνο ένα υποβρύχιο. Και αυτό με προβλήματα, τα οποία διορθώθηκαν εκ των υστέρων. Η Νέα Δημοκρατία, όπως ήταν φυσικό, ούτε ψήφισε την κύρωση της σύμβασης Βενιζέλου, ούτε την υλοποίησε από το Νοέμβριο του 2011, μέχρι σήμερα».

Άμεση ήταν η απάντηση της εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Φώφης Γεννηματά η οποία τονίζει πως αγγίζει τα όρια της πολιτικής χυδαιότητας η στάση της ΝΔ στην υπόθεση Τσοχατζόπουλου και δήλωσε πως το ΠΑΣΟΚ δεν δίστασε ευθύς εξαρχής να διαγράψει τον κ. Τσοχατζόπουλο από τις τάξεις του.

«Το ΠΑΣΟΚ δεν θέλησε ποτέ να συνδέσει τον κ. Σαμαρά προσωπικά, ούτε με το Βατοπαίδι, ούτε με τους «κουμπάρους», ούτε με τα δομημένα ομόλογα, ούτε με την υπόθεση Παυλίδη, δηλαδή με υποθέσεις της περιόδου 2004-2009, γιατί θέλουμε πάντα να διαχωρίζουμε την ατομική πολιτική και ποινική ευθύνη συγκεκριμένων προσώπων από κόμματα και κυβερνήσεις», συνεχίζει η κ.Γεννηματά.

Επανερχόμενη στην υπόθεση Τσοχατζόπουλου, σημειώνει ότι τα σημερινά στοιχεία συγκεντρώθηκαν χάρη στην προανακριτική επιτροπή που συγκρότησε το ΠΑΣΟΚ το 2011 για την υπόθεση των υποβρυχίων.

Το ακόμη χειρότερο, προσθέτει, είναι ότι η ΝΔ προσπαθεί, κατά τρόπο θεσμικά και πολιτικά απαράδεκτο, να ταυτίσει τις αρχικές συμβάσεις για τα υποβρύχια με την τεράστια προσπάθεια που έγινε το 2010 για την διάσωση των ναυπηγείων και των χρημάτων που έδωσε ο ελληνικός λαός, χωρίς να έχει παραλάβει ώς τότε ούτε ένα υποβρύχιο.

«Από τα χρήματα αυτά, ένα πολύ μεγάλο μέρος, 730 εκατομμύρια ευρώ, δόθηκαν την περίοδο 2004-2009 χωρίς κανένα αντάλλαγμα. Θα έπρεπε δε, να θυμάται η ηγεσία της ΝΔ ότι το 2010 δεν υπεγράφη σύμβαση, αλλά ψηφίστηκε με ευρυτάτη πλειοψηφία και πρωτοφανείς όρους διαφάνειας νόμος του κράτους, κάτι που δεν είχε γίνει ποτέ ως τότε στον χώρο των αμυντικών εξοπλισμών. Οι δε αντιρρήσεις της ΝΔ ήταν εστιασμένες μόνο στον τύπο των δύο νέων υποβρυχίων με ρητή δήλωση ότι δεν θέτει κανένα θέμα διαφάνειας. Κάτι που άλλωστε δεν θα μπορούσε να κάνει».

Η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κατηγορεί τη ΝΔ, ότι όπως προκύπτει από τη δήλωση του εκπροσώπου της, «η ΝΔ εμφανίζεται να μην έχει υλοποιήσει συνειδητά από τον Νοέμβριο του 2011 μέχρι σήμερα τον ισχύοντα νόμο του κράτους για τα Ναυπηγεία και τα υποβρύχια. Ενώ ο υπουργός Άμυνας κ. Αβραμόπουλος εμφανίζεται να εκτελεί κομματικές εντολές που παραβιάζουν τις κυβερνητικές αποφάσεις και τους νόμους του κράτους και εκθέτουν σε τεράστιους κινδύνους τα ποσά που έχει καταβάλει μέχρι το 2009 το ελληνικό Δημόσιο, τη ναυπηγική βιομηχανία της χώρας και χιλιάδες θέσεις εργασίας».

Αυτό συνιστά εξαιρετικής σημασίας θεσμικό ζήτημα για το οποίο πρέπει να επιληφθεί ο Πρωθυπουργός και να δώσει εξηγήσεις ο κ. Αβραμόπουλος, λέει η κ. Γεννηματά και καταλήγει λέγοντας ότι «φτηνά κομματικά παιχνίδια με την Εθνική Άμυνα και τη δουλειά χιλιάδων ανθρώπων δεν μπορεί να παίζει κανείς».

#TAGS MM