Σάββατο, 27 Απρ.
17oC Αθήνα

Θα φέρει την… Ανάσταση η συνάντηση Λαγκάρντ – Βαρουφάκη ανήμερα του Πάσχα των Καθολικών; Στην “έδρα” του ΔΝΤ το ραντεβού – Οι εκατέρωθεν στόχοι

ΦΩΤΟ - ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ - ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

– Σήμερα στην Ουάσινγκτον η κρίσιμη συνάντηση του Γιάνη Βαρουφάκη με την Κριστίν Λαγκάρντ
– Πριν λίγες μέρες κλείστηκε το ραντεβού του υπουργού Οικονομικών με την επικεφαλής του ΔΝΤ
– Με… ελληνική πρωτοβουλία το ραντεβού
– Ποια η ατζέντα και των δύο πλευρών
– Θα συναντηθούν τέσσερις μέρες πριν την 9η Απριλίου όταν η Ελλάδα πρέπει να καταβάλει στο Ταμείο 450 εκατ. ευρώ
– Επισήμως, στη συνάντηση θα συζητηθεί “ατύπως το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης

Ο Γιάνης Βαρουφάκης βρίσκεται ξανά στο επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντος.

Αφορμή βεβαίως η κρίσιμη συνάντηση που θα έχει σήμερα στην αμερικανική πρωτεύουσα, με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ.

Το ραντεβού κλείστηκε μετά από τηλεφώνημα του κ. Βαρουφάκη στην Κριστίν Λαγκάρντ κατά το οποίο της ζήτησε τη συνάντηση γιατί υπάρχει ανάγκη να ειδωθούν.

Παρόλο που επισήμως έχει γίνει γνωστό πως στην συγκεκριμένη συνάντηση θα συζητηθεί “ατύπως το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης”, οι χρονικές συγκυρίες “δείχνουν” προς μία κατεύθυνση κάθε άλλο παρά άτυπη…

Δεν είναι τυχαίο βεβαίως το ότι η συνάντηση αυτή θα γίνει σήμερα, παρόλο που είναι το Πάσχα των Καθολικών (σ.σ. Καθολική είναι και η Κριστίν Λαγκάρντ). Αυτό δείχνει ίσως την κρισιμότητα της κατάστασης.

Τα εκατέρωθεν προσδοκώμενα αποτελέσματα

Ο Γιάνης Βαρουφάκης αναχωρεί για την Ουάσινγκτον το πρωί της Κυριακής και η συνάντησή του με την Κριστίν Λαγκάρντ θα γίνει αργά το βράδυ, ώρα ΗΠΑ.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο υπουργός Οικονομικών θα προσπαθήσει να… “μαλακώσει” την ισχυρή κυρία του Ταμείου, ούτως ώστε να πετύχει ίσως μία ευνοϊκότερη στάστη προς την χώρα μας, ενώ βεβαίως η 9η Απριλίου, ημέρα μέχρι την οποία πρέπει να καταβληθεί από την Ελλάδα στο ΔΝΤ η δόση των 450 εκατ. ευρώ, πλησιάζει.

Η κυβέρνηση διαμηνύει πως θα είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις της και πως υπάρχουν χρήματα τόσο για τη δόση όσο και για τους μισθούς και τις συντάξεις.

Το ΔΝΤ περιμένει πως από τη στιγμή που ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπας έχει υποσχεθεί πως η δόση θα καταβληθεί, αυτό και θα γίνει. Αν δεν γίνει, η Ελλάδα θα μπει στη λίστα των χωρών που είναι ασυνεπείς προς το Ταμείο, όπως η Σομαλία, το Σουδάν και η Ζιμπάμπουε.

Ανοιχτό επίσης είναι το θέμα της αξιολόγησης, με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να επιμένει να γίνει στην Αθήνα η τελευταία αξιολόγηση και να έχει ο απεσταλμένος της, Ρίσι Γκογιάλ, πρόσβαση στα υπουργεία.

Τη Δευτέρα, ο Έλληνας υπουργός θα έχει συναντήσεις και με αξιωματούχους του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ.

Υψηλής επικινδυνότητας

“Υπάρχουν οι «κόκκινες γραμμές», τις οποίες κατά κόρον έχει επαναλάβει ο Πρωθυπουργός (ασφαλιστικό, εργασιακά, ιδιωτικοποιήσεις) και υπάρχει μια ενιαία ομάδα διαπραγμάτευσης”, διαμηνύει η Αθήνα καθώς οι συνομιλίες με τους δανειστές συνεχίζονται με ορόσημο την 24η Απριλίου, ημέρα που είναι προγραμματισμένο το επόμενο Eurogroup.

Ανάμεσα στους δανειστές, το ΔΝΤ είναι εκείνο που κρατά την πιο σκληρή στάση στις διαπραγματεύσεις, επιμένοντας στις μειώσεις των επικουρικών συντάξεων και στις αλλαγές στο ασφαλιστικό.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης θα έχει την… επικίνδυνη αποστολή να πείσει την Κριστίν Λαγκάρντ πως η Ελλάδα θα προχωρήσει σε δραστικές μεταρρυθμίσεις. Και εκτιμάται πως αν τελικά τα καταφέρει, η Λαγκάρντ θα δώσει “οδηγία” χαλάρωσης της στάσης του Ταμείου.

Την ίδια ώρα, όπως αναφέρουν πληροφορίες του Mega, υπάρχει μήνυμα Ευρωπαίου αξιωματούχου πως Αθήνα και Βρυξέλλες βρίσκονται κοντά στο να τα βρούν σε 4-5 τομείς όπως τα φορολογικά, οι αδειοδοτήσεις επιχειρήσεων, τα εργασιακά και το ασφαλιστικό, με τη συμφωνία αυτή να πηγαίνει μέχρι τον Ιούνιο, όταν θα ανοίξουν τα “καυτά” ζητήματα του εργασιακού και των απολύσεων.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε