Τρίτη, 19 Μαρ.
15oC Αθήνα

Η αποκάλυψη Τραμπ στον Τσίπρα: Ήθελα να επενδύσω στο Ελληνικό αλλά…

Τραμπ Ελληνικό Τσίπρας

Ως μεγιστάνας του real estate, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε ενδιαφερθεί για να επενδύσει στο Ελληνικό. Αλλά όπως αποκάλυψε στον Αλέξη Τσίπρα, δεν κατάφερε να βρει άκρη με τις ελληνικές αρχές!

Οι επενδύσεις ήταν ένα από τα βασικά θέματα που συζήτησαν ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντησή τους στον Λευκό Οίκο. Μάλιστα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ έκανε και μια αποκάλυψη στον Έλληνα πρωθυπουργό. Μια αποκάλυψη για το Ελληνικό!

«Ήθελα το Ελληνικό»

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε εντυπωσιασμένος, στα στοιχεία και τα αποτελέσματα που ήρθαν στα χέρια του, σχετικά με τον τουρισμό στην Ελλάδα. Γι’ αυτόν τον τομέα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι θα πρέπει η Ελλάδα να αναζητήσει επενδύσεις.

Ο Αλέξης Τσίπρας τον ενημέρωσε ότι υπάρχουν αρκετά πρότζεκτ ανοικτά σε αυτό το σκέλος. Όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός -όπως και στις δηλώσεις του- έκανε αναφορά στο Ελληνικό.

Και τότε έπεσε η… “βόμβα”. Ο Ντόναλντ Τραμπ του είπε ότι ως επιχειρηματίας είχε προσπαθήσει να κάνει επένδυση εκεί. Αλλά όταν έκανε αυτή την πρόταση δεν κατάφερε να συνεννοηθεί με τις ελληνικές αρχές!

Πηγή φωτογραφιών: Γ.Τ. Πρωθυπουργού / Andrea Bonetti

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ζήτησε να ενημερωθεί τι έχει αλλάξει στο ζήτημα της προσέλκυσης επενδύσεων. Ο πρωθυπουργός του είπε για το πώς προχωρά η επένδυση στο Ελληνικό και να επισημαίνει τις αλλαγές που έχουν γίνει: το πλαίσιο ίδρυσης νέων επιχειρήσεων, τα κίνητρα που προσφέρει ο νέος αναπτυξιακός νόμος για σταθερό φορολογικό πλαίσιο για μεγάλες επενδύσεις για 12 χρόνια.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, μεταξύ των βασικών στοιχείων που ενέταξε στην τοποθέτηση του ήταν η διαρκής αναφορά στη σπουδαιότητα της Ελλάδας, ανέφεραν οι κυβερνητικές πηγές.

Πηγή φωτογραφιών: Γ.Τ. Πρωθυπουργού / Andrea Bonetti

Έκανε αναφορές και στην στήριξη και τη δυναμική παρουσία της ελληνικής ομογένειας.

Μέσα στο Λευκό Οίκο με τα… “μάτια” του Αλέξη Τσίπρα

Σεβασμός, αναγνώριση, στήριξη, εκ μέρους των ΗΠΑ προς την Ελλάδα. Αυτά είναι τα τρία στοιχεία που διαμόρφωσαν το κλίμα στην συζήτηση που είχαν ο Αλέξης Τσίπρας με τον Ντόναλντ Τραμπ εκτιμούν κυβερνητικές πηγές.

Στον απόηχο της συνάντησης, σε ενημέρωση που έγινε στο Blair House, όπου διαμένει ο Έλληνας πρωθυπουργός και η ελληνική κυβερνητική αποστολή, κυβερνητικές πηγές τόνισαν το «σαφές μήνυμα» από την επίσκεψη στον Λευκό Οίκο.

Πηγή φωτογραφιών: Γ.Τ. Πρωθυπουργού / Andrea Bonetti

«Πρώτον, ο σεβασμός από την πλευρά των ΗΠΑ στις θυσίες και τη μεγάλη προσπάθεια που έχει κάνει η Ελλάδα για την ανάκαμψη.

Δεύτερον, η αναγνώριση του κρίσιμου γεωστρατηγικού ρόλου της Ελλάδας στην περιοχή ως ένας πόλος σταθερότητας και ένας σταθερός σύμμαχος των ΗΠΑ σε μια εξαιρετικά κρίσιμη διεθνώς περιοχή.

Τρίτον, το στοιχείο της στήριξης, της έμπρακτης στήριξης προς την Ελλάδα, κυρίως στο κομμάτι της οικονομίας».

Η στήριξη αυτή, τονίζουν οι ίδιες πηγές, έχει δύο βασικές πτυχές: τη συνέχιση της σταθερής θέσης της αμερικανικής πλευράς -που εκφράζεται και από το ΔΝΤ- στο ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους και επίσης στήριξη σε επίπεδο επενδύσεων και εισροής αμερικανικών κεφαλαίων στην ελληνική οικονομία «σε αυτή την περίοδο που βρίσκεται σε φάση ανάκαμψης και την έχει πολύ ανάγκη».

Πηγή φωτογραφιών: Γ.Τ. Πρωθυπουργού / Andrea Bonetti

Ομάδα εργασίας ΗΠΑ-Ελλάδας

Ένα από τα σημαντικότερα συμπεράσματα των συζητήσεων που έγιναν στον Λευκό Οίκο είναι, όπως επισημαίνουν οι κυβερνητικές πηγές, το γεγονός ότι η αμερικανική πλευρά και ο Ντόναλντ Τραμπ έκαναν δεκτή την πρόταση της ελληνικής πλευράς για διαμόρφωση ομάδων εργασίας, στις οποίες θα συμμετέχουν ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου και ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου Ουίλμπουρ Ρος.

Πηγή φωτογραφιών: Γ.Τ. Πρωθυπουργού / Andrea Bonetti

Επιχειρηματική αποστολή στην Αθήνα

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε αναφορά από τον κ. Ρος για επικείμενη επίσκεψη επιχειρηματικής αποστολής από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα, κατά πάσα πιθανότητα στο τέλος του τρέχοντος ή ακόμη και μέσα στον επόμενο μήνα, η οποία θα αφορά κατά κύριο λόγο στην παρουσία Αμερικανών επιχειρηματιών που ασχολούνται με το εμπόριο και τη μεταποίηση.

Πληροφορίες: ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις