weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Αρχίζει σε λίγο η δραματικού χαρακτήρα σύσκεψη Παπαδήμου με πολιτικούς αρχηγούς

Αρχίζει σε λίγο η δραματικού χαρακτήρα σύσκεψη Παπαδήμου με πολιτικούς αρχηγούς

«Η συμφωνία των αρχηγών δεν είναι αυτονόητη, αλλά είναι αναγκαία. Τα ερωτήματα που τίθενται στους αρχηγούς είναι πολύ συγκεκριμένα και πολύ δύσκολα και απολύτως υπαρξιακά. Αδιέξοδα δεν υπάρχουν. Υπάρχουν δυσκολίες και εξαρτάται από το πώς εμείς θα διαχειριστούμε τα θέματα και το πώς θα ξανασυζητήσουμε με τους εταίρους» δήλωσε ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας με άμεση εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Η δήλωση αυτή, που έγινε τα ξημερώματα, και αφού είχε ολοκληρωθεί η εξάωρη συνάντηση του πρωθυπουργού και των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας με την τρόικα, εκφράζει αφ’ ενός τη δυσκολία των διαπραγματεύσεων απέναντι στις συνεχώς διευρυνόμενες απαιτήσεις της τρόικας, και αφ’ ετέρου υποδηλώνει και αισιοδοξία για το αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, στις διαπραγματεύσεις πρέπει να βοηθήσουν και οι αρχηγοί. «Σε τελευταία ανάλυση, υπάρχει η δυνατότητα και αύριο οι αρχηγοί να συνεχίσουν οι ίδιοι εάν θέλουν τη διαπραγμάτευση με την τρόικα. Μπορούν να τη δουν την τρόικα και οι αρχηγοί. Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν την βλέπουν και οι ίδιοι και αρκούνται σε αυτά που θα τους πει ο πρωθυπουργός ή ο υπουργός Οικονομικών», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πάντως, στη σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τους αρχηγούς των κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση, και η οποία, εκτός απροόπτου, θα πραγματοποιηθεί στις 3 το απόγευμα, θα είναι παρών και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, προκειμένου να τους ενημερώσει για θέματα, που χειρίστηκε ο ίδιος και το οικονομικό επιτελείο στις διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής της τρόικας.

Σύμφωνα με τον ανώτατο κυβερνητικό παράγοντα «στη διαπραγμάτευση έχουμε βελτιώσει πολλά πράγματα, έχουμε περιορίσει πάρα πολύ το γήπεδο προς όφελός μας. Η τρόικα επικεντρώνεται σε όλα. Και εμείς έχουμε προσπαθήσει να αποκλείσουμε κάποια πράγματα και κάποια άλλα να τα βελτιώσουμε». Πάντως, ο ίδιος επισημαίνει ότι «το βασικό αγκάθι είναι όλο το πακέτο των εργασιακών σχέσεων και βεβαίως υπάρχει ένα αντίστοιχο πρόβλημα με τα δημοσιονομικά μέτρα που εάν εξαρτιόνταν μόνον από τις ανάγκες του προϋπολογισμού θα ήταν μικρό πρόβλημα, γιατί πήγε πολύ καλά η εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2011 σε σχέση με τα στοιχεία που καταθέσαμε για τον προϋπολογισμό του 2012. Το έλλειμμα το βλέπουμε σε αξιοπρεπή επίπεδα, αλλά το έλλειμμα εξαρτάται και από την επίπτωση που έχουν τα κάθε είδους εργασιακά μέτρα στα δημοσιονομικά».

Σχετικά με τη στάση της τρόικας, ο συγκεκριμένος παράγοντας επισήμανε ότι «στην τρόικα επικρατεί μια ολόκληρη αντίληψη για το πώς πρέπει να διαμορφώνονται οι οικονομικές πολιτικές για να εξασφαλίζεται το υψηλότερο δυνατόν επίπεδο ανταγωνιστικότητας. Αυτή είναι μια σύνθετη επιστημονική, πολιτική και ιδεολογική συζήτηση που κυριαρχεί σήμερα στην Ευρώπη και τον δυτικό κόσμο».

Σε ερώτηση για το εάν τα πρόσθετα μέτρα, ειδικά στο εργασιακό, θα βοηθήσουν την Ελλάδα να γίνει ανταγωνιστική, το κυβερνητικό στέλεχος ανάφερε ότι «αυτό το κάνουν με έναν συγκεκριμένο τρόπο, όπως το αντιλαμβάνονται αυτοί, όχι όπως το αντιλαμβανόμαστε εμείς που υποτίθεται ότι ξέρουμε ιδιομορφίες, συνθήκες, δυνατότητες. Αυτή η σύγκρουση γίνεται με βάση τον συσχετισμό των δυνάμεων που είναι πολύ γνωστός. Τα κράτη- μέλη τα ίδια έχουν ορισμένες προτεραιότητες. Τα κράτη ΑΑΑ συζήτησαν προχθές και έχουν μια συγκεκριμένη αντίληψη. Και ξέρετε ότι μειώθηκαν τα κράτη ΑΑΑ από έξι σε τέσσερα. Αυτή η αντίληψη είναι ευρύτατα διαδεδομένη. Δεν υπάρχει κανείς που να διαμορφώνει μια άλλη αντίληψη εκτός από εμάς. Δεν υπάρχουν χώρες, ούτε μέτωπα, ούτε σύμμαχοι σε αυτό».

«Συζητάμε για όλο το εργασιακό πακέτο στο τραπέζι. Έχουμε κάνει μια προσπάθεια να βγάλουμε κάποια πράγματα από το τραπέζι, αλλά πρέπει το πακέτο που θα μείνει εν τέλει να το θεωρήσουν ικανοποιητικό», κατέληξε στη δήλωσή του ο κυβερνητικός παράγοντας.

Διαβάστε επίσης :

#TAGS MM