Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Ντάισελμπλουμ τραβάει το σχοινί: Περιμένουμε νέες ελληνικές προτάσεις! – Δεν σας σώζει ούτε η χρεοκοπία από το χρέος

Ντάισελμπλουμ τραβάει το σχοινί: Περιμένουμε νέες ελληνικές προτάσεις! – Δεν σας σώζει ούτε η χρεοκοπία από το χρέος

Ούτε βήμα πίσω δεν κάνει ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ όσον αφορά τη διαγραφή του χρέους, ενώ όπως είπε περιμένει τις ελληνικές (νέες;) προτάσεις! Τα λεγόμενά του αποτελούν… κακό οιωνό ενόψει του αυριανού κρίσιμου Eurogroup, ενώ προειδοποίησε ότι και στην περίπτωση χρεοκοπίας, το χρέος «δεν θα εξαφανιστεί»!

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε σήμερα πως οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης παραμένουν αντίθετοι σε μία διαγραφή του ελληνικού χρέους, μία επιλογή που εξετάσθηκε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

“Επειδή είμαστε αντίθετοι επί της αρχής στη διαγραφή χρέους, έχουμε μεγαλύτερο κίνητρο να επιμείνουμε στο πλαίσιο που συμφωνήθηκε από το Eurogroup”, είπε ο Ντάισελμπλουμ στην Επιτροπή Οικονομικών του ολλανδικού κοινοβουλίου.

Προειδοποίησε ακόμη ότι και στην περίπτωση χρεοκοπίας, το χρέος «δεν θα εξαφανιστεί».

Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών εκτίμησε πάντως πως η πιθανότητα να επιτευχθεί συμφωνία με την Ελλάδα μέχρι την Πέμπτη είναι “πολύ μικρή”.

«Εάν δεν έρθουν, δεν μπορούμε να τους αξιολογήσουμε» είπε, προσθέτοντας ότι ο στόχος των διαπραγματεύσεων συνεχίζει να είναι «η παραμονή της Ελλάδας εντός της ευρωζώνης».

Σε δηλώσεις του προσερχόμενος στο ολλανδικό κοινοβούλιο, επισήμανε ότι εξαντλείται ο χρόνος για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της.

«Εναπόκειται στους Έλληνες να παρουσιάσουν μια σειρά εναλλακτικών» προτάσεων, δήλωσε σε δημοσιογράφους. “Τα πράγματα που δεν θέλουν τα έχουν ξεκαθαρίσει απολύτως. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να παρουσιάσουν άλλες, εναλλακτικές προτάσεις».

Το Eurogroup που θα συνεδριάσει αύριο, Πέμπτη, στο Λουξεμβούργο, “παραμένει ανοικτό στις ελληνικές προτάσεις”: “το ζήτημα είναι αν οι προτάσεις αυτές θα φθάσουν εγκαίρως”, δήλωσε.

“Χωρίς προτάσεις, δεν μπορούμε να διαμορφώσουμε άποψη” και κατά συνέπεια οι πιθανότητες για μια συμφωνία αύριο είναι “ελάχιστες”, πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής του Eurogroup, διαβεβαίωσε ότι θέλει “να παραμείνει η Ελλάδα μέσα στην ευρωζώνη” και προειδοποίησε ότι είναι ακόμη “πολύ νωρίς” για να προβλέψει κανείς την έκβαση των διαπραγματεύσεων.

“Οι προσπάθειές μου συνεχίζουν να επικεντρώνονται σε έναν αξιόπιστο τρόπο για να παραμείνει η Ελλάδα μέσα στην ευρωζώνη”, πρόσθεσε ο πρόεδρος του Eurogroup και υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας απαντώντας σε ερωτήσεις που του τέθηκαν από την επιτροπή Οικονομικών του ολλανδικού κοινοβουλίου.

“Πιστεύω πως οποιαδήποτε πρόβλεψη θα ήταν πρόωρη”, πρόσθεσε εκτιμώντας πως “πολλοί καταλήγουν σε βιαστικά συμπεράσματα”.

Ωστόσο μια συμφωνία πρέπει να βρεθεί “το συντομότερο δυνατόν” ώστε να μην υπάρξει αθέτηση πληρωμών από την Ελλάδα, πρόσθεσε προειδοποιώντας: “Όσο περισσότερο χρόνο θα έχει ανάγκη η Ελλάδα για να καταλήξει σε μια συμφωνία, τόσο περισσότερο σημαντικές θα είναι οι ζημιές για την ελληνική οικονομία”.

To tweet του Ντάισελμπλουμ

Νωρίτερα, ο Ντάισελμπλουμ πρότεινε να καθυστερήσει η επιλογή του διαδόχου του επικεφαλής του Eurogroup, που αναμενόταν να γίνει αύριο, έως τον Ιούλιο, προκειμένου όλη η προσοχή να παραμείνει στραμμένη στην Ελλάδα.

«Η Ελλάδα απαιτεί όλη την προσοχή”, ανέφερε στον λογαριασμό του στο Twitter ο Ντάισελμπλουμ. «Η εκλογή δεν θα πρέπει να οδηγήσει σε συζητήσεις για τις διαδικασίες»

Εκτός από τον Ντάισελμπλουμ, ο οποίος είναι υποψήφιος για την επανεκλογή του, τη θέση του επικεφαλής του Eurogroup διεκδικεί και ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Λούις ντε Γκίντος.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε