Παρασκευή, 26 Απρ.
15oC Αθήνα

Άρχισαν οι διαρροές του σχεδίου των δανειστών! Ζητούν πρωτογενές πλεόνασμα 1% για το 2015!

Άρχισαν οι διαρροές του σχεδίου των δανειστών! Ζητούν πρωτογενές πλεόνασμα 1% για το 2015!

– Ζητούν επίσης πρωτογενές πλεόνασμα 2% το 2016, 3% το 2017 και 3,5% το 2018
– Τι αποκαλυπτει ο Peter Spiegel των Financial Times
– Η ΕΚΤ περιμένει την συνάντηση Τσίπρα – Γιούνκερ για να καθορίσει την στάση της
– Στις 21.30 η συνάντηση Αλέξη ΤσίπραΖαν Κλώντ Γιούνκερ στις Βρυξέλλες
– Πολλά τα έγγραφα και τα προσχέδια συμφωνίας, σύμφωνα με την αντιπρόεδρο της Κομισιόν Κρισταλίνα Γκεόργκεβα
– Μαργαρίτης Σχοινάς: Δεν αναμένονται σήμερα τελικές αποφάσεις
– Δυσαρεστημένο το Μαξίμου με την παρουσία Ντάισελμπλουμ στην συνάντηση
– Για αύριο στις 18.30 μεταφέρθηκε η συνεδρίαση του Euroworking Group

Ο Peter Spiegel των Financial Times είναι εκείνος που αποκάλυψε πρώτος κάποια στοιχεία από την συμφωνία που προτείνουν οι δανειστές στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, όσον αφορά στο πρωτογενές πλεόνασμα, από την Ελλάδα ζητείται: πρωτογενές πλεόνασμα 1% για το 2015, 2% για το 2016, 3% για το 2017 και 3,5% για το 2018.

Αυτή η εξέλιξη – αν ισχύει – είναι μια νίκη για την ελληνική πλευρά όπως σημειώνεται αφού σύμφωνα με το τρέχον πρόγραμμα ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος ήταν 3% για φέτος και 4,5% του χρόνου.
Όμως, προσθέτει, είναι κατά τι υψηλότερο από αυτό που περίμεναν στην Αθήνα.

Την ίδια ώρα, για τις 9.30 ώρα Ελλάδας είναι προγραμματισμένη η συνάντηση μεταξύ του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της Κομισιόν, ΖΚ Γιούνκερ στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες.

Οι τελευταίες εξελίξεις στο ελληνικό ζήτημα απασχόλησαν σήμερα και τη συνεδρίαση του Κολλεγίου τη Ευρωπαϊκής Επιτροπής και συγκεκριμένα οι προσπάθειες της Επιτροπής να βρεθεί κοινό έδαφος μεταξύ των θεσμών, της Ελλάδας και των εταίρων της στην ευρωζώνη. Όπως ανέφερε η επίτροπος Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, που βρέθηκε σήμερα στην αίθουσα της ενημέρωσης του τύπου στις Βρυξέλλες για να παρουσιάσει την ατζέντα της σημερινής συζήτησης, πολλά έγγραφα και προσχέδια συμφωνίας έχουν παραχθεί και η εντατική δουλειά θα συνεχιστεί έτσι ώστε να βρεθεί μια κοινή θέση μεταξύ των θεσμών και των 19 κρατών μελών της ευρωζώνης.

Σύμφωνα εξάλλου με τον εκπρόσωπο της Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά, o πρόεδρος Γιούνκερ και ο Πρωθυπουργός θα αποτιμήσουν την πορεία των μέχρι τώρα διαπραγματεύσεων, χωρίς ωστόσο να αναμένονται τελικές αποφάσεις σήμερα. Όπως σημείωσε ο ίδιος, αποφεύγοντας να επιβεβαίωσει τη συμμετοχή του προέδρου του Eurogroup στη συνάντηση καθώς και εκπροσώπων των άλλων θεσμών, πρόκειται για μια προσωπική πρόσκληση του επικεφαλής της Κομισιόν προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό. Εξήγησε, δε, πως η τελική απόφαση ανήκει στο Eurogroup, ωστόσο ο ρόλος της Κομισιόν στη διαδικασία είναι να καλλιεργήσει τις συνθήκες που θα διευκολύνουν την ομόφωνη συμφωνία ανάμεσα στους 19 της Ευρωζώνης.

Τέλος, σημείωσε ότι στη συνάντηση θα συζητηθούν τα λίγα ανοιχτά ζητήματα στα οποία υπάρχουν διαφορές που πρέπει να γεφυρωθούν, μεταξύ των οποίων είναι και η ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή, εκτός από τον Έλληνα πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παρόντες στη συνάντηση θα είναι ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, των πιστωτών της Αθήνας.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε