Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Εκλογές ΠΑΣΟΚ: Κάλπες για την επόμενη μέρα

Εκλογές ΠΑΣΟΚ: Κάλπες για την επόμενη μέρα

Τον 5ο πρόεδρο στην ιστορία του θα εκλέξει το ΠΑΣΟΚ την Κυριακή, μετά τον Ανδρέα Παπανδρέου (1974-1996), τον Κώστα Σημίτη (1996-2004), τον Γιώργο Παπανδρέου (2004-2012) και τον Ευάγγελο Βενιζέλο (2012-2015), με πανελλαδική καθολική ψηφοφορία των μελών του κόμματος.

Υποψήφιοι για την προεδρία η Φώφη Γεννηματά, ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος με όλες τις εκτιμήσεις να θεωρούν φαβορί την κ. Γεννηματά και αουτσάιντερ τους άλλους δύο.

Ο κύριος λόγος όπως εκτιμάται είναι ότι μεγάλη μερίδα των ψηφοφόρων του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών του Γιώργου Παπανδρέου που στις τελευταίες εθνικές εκλογές έλαβε 152.557 ψήφους όλους σχεδόν προερχόμενους από το ΠΑΣΟΚ, θα προσέλθουν να ψηφίσουν στις κομματικές εκλογές στηρίζοντας την Φ. Γεννηματά, η οποία αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανοίξει τις πόρτες προς τον πρώην πρωθυπουργό και πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Πάντως από την πλευρά του Γ. Παπανδρέου τονίζεται ότι ο ίδιος δεν εμπλέκεται στην διαδικασία εκλογής νέου προέδρου στο ΠΑΣΟΚ και ούτε έχει δώσει κάποια «γραμμή» ή «εντολή» για τη στήριξη ενός εκ των τριών υποψηφίων και τα όσα λέγονται και γράφονται είναι εκ του πονηρού.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Χαρ. Τρικούπη αλλά και των υποψηφίων η συμμετοχή μπορεί να ξεπεράσει τις 100.000 λόγω και της πολιτικής συγκυρίας.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την συλλογή των υπογραφών και την εκλογή των μελών της Κεντρικής Επιτροπής

– η Φώφη Γεννηματά συγκέντρωσε των εντυπωσιακό αριθμό των 670 υπογραφών προκειμένου να προκειμένου να πιστοποιηθεί η υποψηφιότητά της, έναντι 317 του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου και 310 του Ανδρέα Λοβέρδου

– η νέα ΚΕ ωστόσο «ελέγχεται» από το δίδυμο Ν. Ανδρουλάκη-Οδ. Κωνσταντινόπουλου που είχε κυριαρχήσει και στο 9ο Συνέδριο του κόμματος και με την κ. Γεννηματά να έχει στην επιρροή της περίπου το 20% των145 μελών της ΚΕ.

Στην περίπτωση που δεν εκλεγεί πρόεδρος από την πρώτη Κυριακή, καθώς απαιτείται το 50%+1 των ψήφων, τότε την επόμενη Κυριακή θα υπάρξει επαναληπτική διαδικασία ανάμεσα στους δύο πρώτους, εκτός και αν ο δεύτερος έχει μεγάλη διαφορά από τον πρώτο και αποδεχθεί την ήττα χωρίς να γίνει δεύτερη ψηφοφορία.

Πληροφορίες φέρουν τέλος τους κ. Λοβέρδο και Κωνσταντινόπουλο να αλληλο-συνεργάζονται στο δεύτερο γύρο αν χρειαστεί απέναντι στην κ. Γεννηματά, ενώ είναι δεδομένη εξ αρχής η στήριξη του γραμματέα κ. Ανδρουλάκη στον κ. Κωνσταντινόπουλο.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε