Παρασκευή, 26 Απρ.
20oC Αθήνα

ΕΚΤ: Έλληνες, εφαρμόστε πρώτα το μνημόνιο

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Αντί να «χάνει χρόνο ζητώντας επαναδιαπραγμάτευση» ο Γιόργκ Άσμουσεν, από το βήμα του συνεδρίου του Economist, ζήτησε από την Ελλάδα να εστιάσει στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

«Η προτεραιότητα της νέας ελληνικής κυβέρνησης πρέπει να είναι η εφαρμογή του προγράμματος», είπε ο Άσμουσεν, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από το συνέδριο του Economist που πραγματοποιείται σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. «Δεν πρέπει να σπαταλά πολύτιμο χρόνο προσπαθώντας να αποφύγει ή να κάνει πιο ήπιο το πρόγραμμα. Αντ’ αυτού, θα πρέπει αντί να επικεντρωθεί σε τρόπους για να μεγιστοποιήσει τον αντίκτυπο των μεταρρυθμίσεων», τόνισε.

«Η εφαρμογή (του μνημονίου) έχει ουσιαστικά σταματήσει στη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου», πρόσθεσε ο Γ. Άσμουσεν και τόνισε ότι η καθυστέρηση στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων είναι ριψοκίνδυνη. «Η καθυστέρηση της προσαρμογής είναι επικίνδυνη: θα αυξήσει το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ στη χώρα το 2020 πάνω από το ποσοστό-στόχο του 120% (…) που είναι το ανώτατο όριο του τι θεωρείται βιώσιμο για τη χώρα», είπε ο Γιόργκ Άσμουσεν. Νέο κούρεμα με λίγα λόγια, αν το χρέος δεν είναι βιώσιμο έως τότε…

«Με ή χωρίς το μνημόνιο, κάθε ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να ακολουθήσει μια παρόμοια προσαρμογή για να φέρουμε την οικονομία και πάλι στο προσκήνιο και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στις χρηματοπιστωτικές αγορές», υποστήριξε.

Ο κ. Άσμουσεν έδωσε το παράδειγμα της Λετονίας, η οποία ακολούθησε ένα αυστηρό πρόγραμμα προσαρμογής για τη μείωση των ελλειμμάτων της και τις μεταρρυθμίσεις στην αγοράς εργασίας που προωθήθηκαν στη Γερμανία στις αρχές της δεκαετίας του 2000.

«Στη Γερμανία, ήταν πολύ δύσκολο, με τα συνδικάτα να αντιτίθενται. Αλλά τώρα, χρόνια αργότερα, όλοι αναγνωρίζουν ότι οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας που περιέχονται στην Ατζέντα 2010 +, είναι ένας λόγος για την ύπαρξη της «σημερινής δύναμης της γερμανικής οικονομίας», είπε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αρχίζουν τα παζάρια με την τρόικα – Πού θα μας «χτυπήσουν» οι δανειστές

ΕΚΤ: Η Ελλάδα να εκπληρώσει 100% τους στόχους του μνημονίου

Η στρατηγική της Αθήνας – Τι θα ζητήσει η κυβέρνηση από την τρόικα που έρχεται για να “μοιράσει κόκκινες κάρτες”

Οι στόχοι της κυβέρνησης μετά τη Σύνοδο – Με αποκρατικοποιήσεις και άγριο “μαχαίρι” στο Δημόσιο θα προσπαθήσουν να αλλάξουν την εικόνα της χώρας

Πώς μέσα από τις αποφάσεις της Συνόδου μπορεί να μειωθεί το δημόσιο χρέος κατά 50 δισ

Στα χέρια ιδιωτών ΟΣΕ και θυγατρικές τραπεζών με διαδικασίες εξπρές

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε