Παρασκευή, 26 Απρ.
19oC Αθήνα

Επιμένει ο πρωθυπουργός για πρόωρες εκλογές – Έντονη δυσαρέσκεια από το ΔΝΤ

Το δίλημμα του πρωθυπουργού εκτόξευσε τα spreads και προκάλεσε την οργή του ΔΝΤ.

Ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο προσφυγής σε πρόωρες κάλπες άφησε εκ νέου ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος μιλώντας στους συνεργάτες του δήλωσε χαρακτηριστικά πως “έχουμε χρέος να μη καταστούμε όμηροι τυχοδιωκτικών πρακτικών. Κι αν χρειαστεί να μιλήσει ο λαός για να καταδικάσει την πολιτική αποσταθεροποίησης της χώρας, αυτό θα γίνει. Στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα».

Για άλλη μία φορά με αυτό τον τρόπο ο κ. Παπανδρέου άφησε να εννοηθεί πως σε περίπτωση αποτυχίας του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου, μπορεί να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές, απειλώντας ξανά στην ουσία πως είτε νίκη στις 7 Νοεμβρίου είτε πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

Σύμφωνα με τις ίδιες έγκυρες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας στους συνεργάτες του διατύπωσε βαριές κατηγρίες κατά της ΝΔ. Ειδικότερα ο Γ. Α. Παπανδρέου κατηγόρησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι ζητάει, ουσιαστικά, να σταματήσει η πορεία της χώρας προς τα εμπρός, μια πορεία «σωτηρίας» και «ανόρθωσης» της χώρας, την πορεία «των μεγάλων αλλαγών».

Διατυπώνοντας τις θέσεις του ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε ακόμα τη ΝΔ ότι, στην ουσία, επιδιώκει την εξυπηρέτηση «αφανών συμφερόντων που θέλουν να ανακόψουν τις αλλαγές που φέρνουμε στη χώρα».

Έτσι, είπε, ήθελε η ΝΔ να ερμηνεύσει το όποιο αποτέλεσμα, “ακόμη και με κίνδυνο να αποσταθεροποιηθεί η πορεία της χώρας”.

Η επιμονή του πρωθυπουργού για πρόωρες εκλογές προκάλεσε την παρέμβαση του γνωστού μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη. Διαβάστε τη σχετική είδηση

Τα σενάρια πρόωρων εκλογών εκτοξεύουν τα spreads

Το δίλημμα του πρωθυπουργού για πρόωρες εκλογές και η σφοδρή αντιπαράθεση που ξέσπασε με αφορμή αυτό στο εσωτερικό της χώρας, έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στις διεθνείς αγορές πάντα βέβαια σε συνδυασμό με την αναθέρμανση της συζήτησης για ενδεχόμενη χρεωκοπία.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι πως τα spreads δανεισμού του ελληνικού δημοσίου ξεπέρασαν τις 800 μονάδες μετά από αρκετές εβδομάδες που είχαν αποκλιμακωθεί τα επιτόκια δανεισμού.

Από την πλευρά τους, οι Βρυξέλλες κρατούν αποστάσεις για τις εσωτερικές εξελιξεις στην Ελλάδα χωρίς να λαμβάνουν σαφή θέση, αλλά από την πλευρά του το ΔΝΤ δείχνει έντονη δυσαρέσκεια για όλα όσα συμβαίνουν στη χώρα. Συγκεκριμένα, επίσημα δηλώνουν ότι δεν παρεμβαίνουν στα εσωτερικά οποιασδήποτε χώρας, αλλά σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες από την Ουάσινγκτον θεωρούν ότι οι πρόωρες εκλογές μπορεί να απειλήσουν την πορεία του Μνημονίου.

Μάλιστα, όλα αυτά θα τεθούν επί τάπητος και την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου, όπου ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα έρθει στην Αθήνα όπου θα έχει συνάντηση με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς.

Διαβάστε επίσης:

Μ. Θεοδωράκης: εκβιάζει ο Παπανδρέου, θα ιδρύσω κίνημα πολιτών

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε