Παρασκευή, 26 Απρ.
19oC Αθήνα

Ιερεμιάδες και πολιτικές ακροβασίες επί σκηνής

Η χώρα μας έχει πολλά κυπαρίσσια. Τα φύτεψαν οι παλιοί και τα διέσπειραν οι καιροί να στέκουν πεισματικά και ευθυτενή στα τοπία.

 ‘Ατοπο να γυρεύει κανείς τέτοια χαρακτηριστικά στους ανθρώπους , αλλά τα δέντρα αυτά έρχονται στο νου όταν ψάχνει σηματωρούς στην κοινωνική κακοκαιρία της εποχής ή αναζητά καθαρούς ρόλους στο πολιτικό θέατρο των ημερών .

Ένα μεγάλο πολιτικοθεατρικό σκηνικό γεμάτο με ακροβάτες , αλμπάνηδες , ταχυδακτυλουργούς , προφήτες που απαγγέλουν Ιερεμιάδες αλλά και επαναστάτες της ευκολίας ,είναι στημένο στον επικοινωνιακό χάρτη . Στη Βουλή , στις οθόνες , στα έντυπα . Με τη χώρα στριμωγμένη στα σχοινιά, με τους ανθρώπους της τυλιγμένους στη σύγχυση των κηρύκων της ανατροπής από τη μια μεριά και της μνημονιακής πειθούς από την άλλη. Χωρίς πετρέλαιο , φάρμακα και κρέας αλλά με σωτηρία σε αμφότερες των εκδοχών .

Οι Ιερεμιάδες εκφωνούνται είτε με την σιδερωμένη ηρεμία του υπηρεσιακού πρωθυπουργού είτε με την αγριεμένη όψη του αντιπροέδρου ,που βγάζει καπνούς και εξαπολύει μύδρους σε ό ,τι θεωρεί λαικίστικο λιθοβολισμό .Δεν ωφελούν σε τίποτα τώρα οι προφητείες για την Αποκάλυψη της χρεοκοπίας είτε με ευρώ , που οι μη έχοντες θα ψάχνουν με τον ανιχνευτή μετάλλων είτε με δραχμή ,που δεν θα υπάρχουν ούτε πρέσες για να την κόψουν .

Ύψιστο μέλημα των πολιτικών και των δυο κομμάτων που μεταπολιτευτικά άσκησαν εξουσία έπρεπε να είναι η αποφυγή της χρεοκοπίας ως του μεγαλύτερου εθνικού δεινού σε κατάσταση ειρήνης. Τα σημάδια ήταν φανερά από το 2008 αλλά οι Καραμανλής και Παπανδρέου αποδείχθηκαν τότε δυσανάλογοι της ιστορικής ευθύνης να σώσουν την οικονομία και μεγάλα τμήματα της κοινωνίας από εκεί που εν τέλει τα οδήγησαν οι παρατάξεις τους .

Ο πρώτος που μειδιούσε, χθες, στα ορεινά της κοινοβουλευτικής ομάδας όταν Σαμαράς απειλούσε με διαγραφή τους βουλευτές που θα πουν όχι στο νέο μνημόνιο , τράβηξε για Ραφήνα μετά την δημοσιονομική λεηλασία της περιόδου του. Και ο δεύτερος , ενώ μας είχε χαρτογραφημένους για Δανία του Νότου μας αφήνει Λετονία της Μεσογείου με ΔΝΤ και τους λογιστές του ,εξαιτίας της ανεξήγητης κυβερνητικής αμεριμνησίας του. Μας αφήνει λέγοντας τα ίδια με τον Σαμαρά στην κοινοβουλευτική ομάδα , για να καταλάβουμε ότι η μόνη τους διαφορά εντάσσεται στη εναλλαγή των ρόλων του πολιτικού θεάτρου.

Όσο για τα δράματα βουλευτών , όπως ενός, που σε 20 μήνες εκφώνησε 240 αντιμνημονιακές ομιλίες και τώρα καλούνται να τις σκίσουν με μια ψήφο , ας αναρωτηθούν εγγράφως στο τετράδιο τους ,όσες φορές αντέχουν . Και τώρα τι θα απογίνουμε χωρίς πετρέλαιο , φάρμακα και κρέας ; Όσο για τον μέχρι πρότινος συγκυβερνήτη Καρατζαφέρη , κατέβηκε τρέχοντας από το αεροπλάνο για να αντιμετωπίσει τους κομμουνιστές στο έδαφος , παρατώντας πλήρωμα και επιβάτες της πτήσης τσάρτρερ για την σωτηρία , στη ναυτία των σφοδρών αναταράξεων και του πιθανού δυστυχήματος .

Στο όλο σκηνικό οι Μ. Θεοδωράκης και Μ. Γλέζος , ως εμβληματικές φυσιογνωμίες αντίστασης μεταξύ δυο αιώνων , προσπαθούν να δείξουν κατά το μέρος που σημαδεύουν τα παλιά κυπαρίσσια . Όμως ούτε οι γέροι σοφοί στους καταυλισμούς των αυτοχθόνων έπειθαν πάντα τους νεώτερους ταγούς και τους πληθυσμούς να αντισταθούν στο κρέας, στο πετρέλαιο και στο φάρμακο κάθε εποχής .

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε