weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Καίει τη ΝΔ ο Ζορμπάς για το σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
πρώην Επικεφαλής της «Αρχής για το Ξέπλυμα του Μαύρου Χρήματος» Γιώργος Ζορμπάς, τις οποίες παρουσίασε ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής, στην οποία κατέθεσε σήμερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες στις εκθέσεις του, ο κ. Ζορμπάς αναφέρεται ονομαστικά στους πρώην υπουργούς της Ν.Δ. Γ. Αλογοσκούφη, Δ. Αβραμόπουλο και Π. Παναγιωτόπουλο, ενώ επιρρίπτει ευθύνες και σε «γαλάζιους» Γενικούς Γραμματείς υπουργείων που ενεπλάκησαν στην υπόθεση. Παράλληλα όμως «καίει» τις πρώην διοικήσεις των Ταμείων ΤΕΑΔΥ (Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων), ΤΕΑΦΥΕ (Επικουρικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Φαρμακευτικών Εργασιών) και ΤΣΠΕΑΘ (Συντάξεως Προσωπικού Εφημερίδων Αθηνών- Θεσσαλονίκης).

Ειδικότερα από την έρευνα για το ΤΕΑΔΥ, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ζορμπάς, διαπίστωσε ροή «μαύρου» χρήματος, που ως προϊόν δωροδοκίας, κατευθύνθηκε σε «συγκεκριμένο πολιτικό χώρο», τον οποίο πάντως δεν κατονόμασε, ωστόσο δεν είναι… μυστικό ότι το 2006 κυβέρνηση ήταν η Ν.Δ.. Ίσον αφορά στα υπόλοιπα δύο ταμεία, τα πορίσματα του έχουν καταλήξει ότι υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις τέλεσης δωροδοκίας αλλά και απιστίας σε βαθμό κακουργήματος για την αγοραπωλησία των συγκεκριμένων ομολόγων….

Μάλιστα για το ΤΣΠΕΑΘ, αποδίδει στο πόρισμα του, στην προσωπική γνωριμία του τέως προέδρου του Δημήτρη Καπράνου με τρεις υπουργούς της Ν. Δ. την αγορά από το Ταμείο δομημένου ομολόγου ύψους 130 εκατομμυρίων ευρώ. Συγκεκριμένα αναφέρεται στις «στενές» σχέσεις του κ. Δ. Καπράνου με τους «γαλάζιους» υπουργούς Γ. Αλογοσκούφη, Δ. Αβραμόπουλο και Π. Παναγιωτόπουλο.

Πάντως ο κ. Ζορμπτάς αν και του ζητήθηκε να κατονομάσει πολιτικά πρόσωπα ή κόμματα που μπορεί να έλαβαν μίζες από τις αγοραπωλησίες των δομημένων ομολόγων, δεν το έκανε και τόνισε πως οι εκθέσεις του βασίστηκαν σε ενδείξεις και όχι σε αποδείξεις.

Παράλληλα ο κ. Ζορμπάς άφησε αιχμές και κατά της Δικαιοσύνης….

Στο στόχαστρο έβαλε καταρχήν τον τότε προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Γιώργο Κολιοκώστα, για την ενέργεια του να επιστρέψει το πόρισμα που συνέταξε για το ΤΕΑΔΥ ως «μη σύννομο»… «Την ίδια που μου επέστρεφαν το πόρισμα, γινόταν και επιλεκτική διαρροή στον τύπο» είπε και κατήγγειλε πως «υπήρξε συνειδητή προσπάθεια να μην αποκαλυφθεί η αλήθεια από εισαγγελείς και πολιτικούς», ενώ άφησε να εννοηθεί πως παρακρατήθηκαν σημαντικά αποδεικτικά στοιχεία από τη Δικαιοσύνη. Παράλληλα τόνισε πως δεν γνωρίζει για την τύχη του υλικού που άφησε…

Αιχμές όμως άφησε και κατά του τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιώργου Σανιδά, τον οποίο κατηγόρησε εμμέσως πλην σαφώς για ολιγωρία σε σχέση με το αίτημα που του υπέβαλλε κατόπιν συνεννοήσεως με τον τότε Υπουργού Δικαιοσύνης Αναστάση Παπαληγούρα, για δέσμευση των λογαριασμών του Γιώργου Παπαμαρκάκη (στελέχους της North Asset Management) που εμπλεκόταν στην υπόθεση του ομολόγου 280 εκατ. ευρώ που αγόρασε το ΤΕΑΔΥ, στα νησιά Κέυμαν» «Κάτω από τα φοινικόδεντρα στήνονταν εταιρείες και εκεί πήγαν τα λεφτά» φέρεται να είπε… «Η νομική επιστήμη είναι σοφή αλλά και αφορμή για σχήματα πάσης παρανομίας» πρόσθεσε.

Ο πρώην εισαγγελέας ερωτηθείς από τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Χρήστο Πρωτόπαππα, αν η αποπομπή του και η υποβάθμιση της Αρχής της οποίας προΐστατο σε Επιτροπή, συνδέεται με την σύνταξη των πορισμάτων, ο κ. Ζορμπάς άφησε να εννοηθεί πως επρόκειτο για… πολιτική απόφαση. Μάλιστα δανείστηκε μια φράση του Παναγιώτη Κανελλόπουλου… «Το λογικόν δεν έχει ανάγκη αποδείξεως!» είπε χαρακτηριστικά.

Στο μεταξύ, ο πρώην υπουργός Εργασίας Σάββας Τσιτουρίδης απέστειλε στην Εξεταστική επιστολή με την οποία ζητά να προηγηθεί και να καταθέσει αυτή την εβδομάδα, πριν η Επιτροπή κλείσει τις εργασίες της για τις θερινές διακοπές. Ωστόσο, το αίτημα του δεν έγινε δεκτό και συμφωνήθηκε να κληθεί σε κατάθεση με την έναρξη των εργασιών, στις αρχές Σεπτεμβρίου, έτσι ώστε να έχουν προηγηθεί μαρτυρικές καταθέσεις άλλων επίσης σημαντικών προσώπων.

 

#TAGS MM