Παρασκευή, 26 Απρ.
19oC Αθήνα

ΚΚΕ: Η νέα συμφωνία σης Συνόδου Κορυφής θα επιβαρύνει και πάλι τα λαϊκά στρώματα

ΚΚΕ: Η νέα συμφωνία σης Συνόδου Κορυφής θα επιβαρύνει και πάλι τα λαϊκά στρώματα

Δείτε τις “Πρώτες επισημάνσεις για την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ”  που αναφέρονται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚ.

«Ο προσωρινός συμβιβασμός της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ δεν οδηγεί σε χαλάρωση της αντιλαϊκής πολιτικής και δεν αναιρεί τις αιτίες που οξύνουν τη διαπάλη μεταξύ της Γερμανίας και του γαλλοϊταλικού πόλου, με τη στήριξη του δεύτερου απ’ την κυβέρνηση των ΗΠΑ» αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με τίτλο «Πρώτες επισημάνσεις για την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ».

Το ΚΚΕ σημειώνει ότι «η νέα συμφωνία για τους όρους δανεισμού αστικών κρατών και τραπεζικών ομίλων οδηγεί σε νέα επιβάρυνση τα λαϊκά στρώματα (καθώς) απαραίτητη προϋπόθεση για την εφαρμογή της συμφωνίας είναι η απαρέγκλιτη εφαρμογή των αντιλαϊκών δεσμεύσεων των κρατών-μελών».

«Πρόκειται για μνημόνιο διαρκείας που εφαρμόζεται σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ με στόχο τη θωράκιση της ανταγωνιστικότητας των ομίλων με διασφάλιση φθηνότερης εργατικής δύναμης και την έξοδο από την κρίση σε βάρος των μισθωτών και των αυτοαπασχολούμενων» τονίζεται στις επισημάνσεις του ΚΚΕ.

Επίσης σημειώνεται ότι οι αποφάσεις για την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών και του Συμφώνου Ανάπτυξης δεν συνιστούν «ήττα της γερμανικής κυβέρνησης», αλλά συνιστούν μια επιχείρησης θωράκισης του ευρώ ως διεθνούς αποθεματικού νομίσματος και γενικότερα της ευρωζώνης που κλυδωνίζεται από τις συνέπειες της κρίσης.

Αναφορικά με την θωράκιση του ευρώ το ΚΚΕ αναφέρει ότι αυτή οδηγεί σε βήματα ενοποίησης της δημοσιονομικής πολιτικής και της ενιαίας εποπτείας του χρηματοπιστωτικού τομέα των κρατών μελών και τονίζει ότι «άρα θα υπάρχουν σταθερά χώρες που δεν θα συμμορφώνονται στους κανόνες λόγω της ανισόμετρης ανάπτυξης».

«Οι προσωρινές κοινοτικές συμφωνίες δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την κρίση και την ανισόμετρη ανάπτυξη στο εσωτερικό της ΕΕ που αυξάνει τη διαφορά οικονομικής και πολιτικής ισχύος της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Γαλλίας συγκριτικά με τη Γερμανία» αναφέρεται στις πρώτες εκτιμήσεις του ΚΚΕ.

«Το σύνολο των εξελίξεων αναδεικνύει την προεκλογική απάτη περί φιλολαϊκής επαναδιαπραγμάτευσης στο πλαίσιο της ΕΕ και της εξουσίας των μονοπωλίων. Απάτη που αποκαλύπτεται τόσο με την επιστολή Σαμαρά και τη δέσμευσή του για επιτάχυνση των αναδιαρθρώσεων και των ιδιωτικοποιήσεων, όσο και με την ψευδεπίγραφη κριτική του ΣΥ.ΡΙΖ.Α που θεωρεί φιλολαϊκή τη διαπραγμάτευση Μόντι – Ολάντ για την κατανομή των κερδών – ζημιών μεταξύ των μονοπωλίων των διαφορετικών κρατών – μελών» επισημαίνει το ΚΚΕ, τονίζοντας ότι «εχθρός των λαών είναι η ίδια η ιμπεριαλιστική διακρατική συμμαχία της ΕΕ και η άρχουσα τάξη σε κάθε κράτος-μέλος».

«Μόνο η ανασύνταξη του λαϊκού κινήματος με αφετηρία να πληρώσουν την κρίση τα μονοπώλια, να ανακοπεί η επίθεση που οδηγεί το λαό στη φτώχεια και στην εξαθλίωση και με σταθερό προσανατολισμό την «αποδέσμευση απ’ την ΕΕ με εργατική-λαϊκή εξουσία» αποτελεί ελπιδοφόρα προοπτική σε κάθε κράτος – μέλος» υπογραμμίζεται, τέλος, στις επισημάνσεις του ΚΚΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παπούλιας: Αναγκαίες οι αλλαγές στο μνημόνιο της Ελλάδας

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε