Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

ΚΤΕ Οικονομικών: Τα είπαν στον Βενιζέλο για να τα ακούσει ο Παπακωνσταντίνου

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Αυτή είναι η γενικότερη αίσθηση από το ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ. Δεν έλειψαν οι φωνές, οι αιχμές και οι έντονοι διάλογοι.

Έντονα κριτική στάση απέναντι στο προηγούμενο οικονομικό επιτελείο, όχι μόνο από τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος αλλά και από τον ίδιο τον Ευάγγελο Βενιζέλο («βρήκα μια κατάσταση την οποία προσπαθώ να συμμαζέψω»), αν και ο νέος «τσάρος» της οικονομίας αναγνώρισε το δύσκολο έργο του προκατόχου του.

Οι περισσότεροι βουλευτές έμειναν ικανοποιημένοι, όπως έλεγαν, από το γεγονός πως νέος υπουργός Οικονομικών τους μίλησε με τη γλώσσα της αλήθειας. Ο κ. Βενιζέλος, κατά τη διάρκεια του ΚΤΕ, με δική του πρωτοβουλία, επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό και τον ενημέρωσε για τις εξελίξεις –τόσο στη συζήτησή του με τους βουλευτές όσο και στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα- καθώς ο κ. Παπανδρέου πρέπει να είναι ενήμερος ενόψει της Συνόδου Κορυφής που ξεκινά το απόγευμα.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος άφησε αιχμές κατά του Γιώργου Παπακωνσταντίνου και κατά τη δευτερολογία του, όταν τόνισε πως «δε με εκφράζει η αναλόγια εσόδων-δαπανών που υπάρχει στο Μεσοπρόθεσμο, όμως δεν υπάρχουν περιθώρια για αλλαγές». Δεσμεύτηκε δε ότι το βάρος από εδώ και πέρα θα πέσει στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής».

Έμμεση αλλά σαφέστατη ταυτόχρονα, ήταν και η κριτική που άσκησαν μέλη της Επιτροπής στο προηγούμενο οικονομικό επιτελείο και τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, για τον τρόπο με τον οποίο χειρίζονταν την κατάσταση. Ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος μάλιστα έκανε λόγο για έλλειμμα εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας, καθώς τα διαρθρωτικά μέτρα που παρουσίασε τελευταία στιγμή ο πρώην υπουργός Οικονομικών δεν είχαν συμφωνηθεί με την τρόικα.

Φραστικό επεισόδιο Ανδρουλάκη-Αποστολάκη

Τα… αίματα άναψαν όταν ο Μίμης Ανδρουλάκης ζήτησε να μην υπάρξουν άλλοι φόροι, αλλά να κλείσουν Οργανισμοί που δεν προσφέρουν στο παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας. «Ρε Μίμη, υπάρχουν και άνθρωποι τους οποίους πρέπει να σκεφτούμε», απάντησε η Μιλένα Αποστολάκη. «Εσείς τους προσλάβατε και τους διορίσατε», της ανταπάντησε ο κ. Ανδρουλάκης.

«Καλωσορίσατε στη χειρότερη δουλειά του κόσμου»
Με αυτή τη φράση υποδέχτηκε στο ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ τον Ευάγγελο Βενιζέλο η Σοφία Γιαννακά, που τόνισε στην τοποθέτησή της ότι «δε χτυπήσαμε τη φοροδιαφυγή», προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση δε μείωσε τους μισθούς των υψηλόβαθμων στελεχών των ΔΕΚΟ και ότι «ζητάμε πάλι από το 40% των Ελλήνων να πληρώσουν».

«Τρεις-τέσσερις μέρες πριν ψηφίσουμε μεσοπρόθεσμο δεν ξέρουμε ακόμη το τελικό του περιεχόμενο, είναι πολιτική ανηθικότητα το γεγονός ότι δεν έχουμε αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή», είπε ο Νίκος Σαλαγιάννης, ενώ η Χρύσα Αράπογλου προέβαλε εκ νέου ενστάσεις για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ.

«Σωσίβιο» για την έξοδο από την κρίση χαρακτήρισε το Μεσοπρόθεσμο ο Γιάννης Αμοιρίδης, σημειώνοντας ότι μπορεί, όμως, το σωσίβιο αυτό θα είναι ελαττωματικό.

“Όποιος έχει την λύση να την φέρει στο τραπέζι”, φέρεται να είπε ο Κώστας Γείτονας, ενώ ο Θανάσης Οικονόμου επέμενε στην πρότασή του να παραμείνει χαμηλός (13%) ο ΦΠΑ στην εστίαση, θέση με την οποία συμφώνησε και ο Νάσος Αλευράς.

Επιπλέον, ο κ. Αλευράς αφού διατύπωσε στο ΚΤΕ την εκτίμησή του ότι “θεωρεί πως οι δανειστές μας θέλουν πρώτα να μηδενίσουμε το πρωτογενές έλλειμμα και μετά να πάμε σε αναδιάρθρωση”, έθεσε θέμα μέτρων ανάπτυξης καθώς “κανείς δεν θέλει να επενδύσει στη χώρα”, ενώ πρότεινε περαιτέρω περικοπή των υψηλών μισθών στελεχών των ΔΕΚΟ.

Η πρώην υπουργός Εργασίας, Λούκα Κατσέλη πρότεινε να δημιουργηθεί, πέραν της τρόικας, πολιτική συντονιστική ομάδα, σε επίπεδο ευρωζώνης, για να σταματήσει η κακοφωνία μεταξύ των εταίρων μας, καθώς επίσης και να ενταθεί η πίεση ώστε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) να ανεξαρτητοποιηθεί από πολιτικές διαδικασίες και να παρεμβαίνει όταν χρειάζεται στην δευτερογενή αγορά ομολόγων.

Την ύπαρξη επιχειρηματικού σχεδίου ανά ΔΕΚΟ και σε άμεση αναφορά με την πολιτική της κυβέρνησης ανά κλάδο καθώς και την σύνδεση της διαδικασίας αποκρατικοποίησης με τιτλοποιήσεις μελλοντικών εσόδων, πρότεινε η κ. Κατσέλη σε ότι αφορά τις αποκρατικοποιήσεις, ενώ επιπλέον πρότεινε την ύπαρξη δύο ειδικών επιτελείων στο υπουργείο Οικονομικών για χρηματοπιστωτικά και φορολογικά θέματα.

Σε ό,τι αφορά το δεύτερο σκέλος της συνεδρίασης του ΚΤΕ, πληροφορίες αναφέρουν πως τα εργασιακά ζητήματα για τα οποία ο υπουργός Εργασίας ενημέρωσε τους βουλευτές, έχουν “κλειδώσει” στον πρώτο Εφαρμοστικό Νόμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
‘Εκτακτη εισφορά 5% για τους “έχοντες”

“Ηλεκτρισμένη” η ατμόσφαιρα με την Τρόικα – Ποιοι θέλουν να ξεπουλήσουμε

Τρύπα στο Μεσοπρόθεσμο – Την Πέμπτη η οριστική συμφωνία με την τρόϊκα

Ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις για τα ελληνικά ομόλογα

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε