Σάββατο, 4 Μαΐ
21oC Αθήνα

Προειδοποιήσεις από τον Ντάισελμπλουμ: Ούτε δόση χωρίς εφαρμογή της συμφωνίας – Μην κάνετε μονομερείς ενέργειες

Προειδοποιήσεις από τον Ντάισελμπλουμ: Ούτε δόση χωρίς εφαρμογή της συμφωνίας – Μην κάνετε μονομερείς ενέργειες

– O επικεφαλής του Eurogroup σημείωσε πως οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν την Τετάρτη στις Βρυξέλλες
– Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε πως συζήτησαν για το άνοιγμα των επαγγελμάτων και τα ανοιχτά καταστήματα
– Σημείωσε ωστόσο ο κ. Ντάισελμπλουμ πως τα τεχνικά κλιμάκια θα έρχονται στην Αθήνα
– Ξεκαθάρισε ο επικεφαλής του Eurogroup πως δεν θα υπάρξουν προκαταβολές εάν δεν υπάρξουν μεταρρυθμίσεις
– Ο Μοσκοβισί ζήτησε να επιταχυνθεί η υλοποίησεων των δεσμεύσεων

Μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup όπου δεν υπήρξε κοινό ανακοινωθέν, ο επικεφαλής του οργάνου έδωσε το στίγμα όλων όσων συζητήθηκαν με τον έλληνα υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Βαρουφάκη.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ σημείωσε πως στο Eurogroup συμφωνήθηκε πως δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο και έτσι υπήρξε συμφωνία την Τετάρτη να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες και όχι στην Αθήνα. Ωστόσο, ο κ. Ντάισελμπλουμ σημείωσε πως εάν κριθεί απαραίτητο τα τεχνικά κλιμάκια μπορεί να έρθουν στην Αθήνα για την καλύτερη οργάνωση των διαδικασιών.

Μάλιστα, όπως διευκρίνισε, όσον αφορά στο Eurogroup και κατά συνέπεια τις Βρυξέλλες, δεν πρόκειται να υπάρξει ξανά συζήτηση για το ποιός συναντάει ποιόν και που.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ ξεκαθάρισε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο πως δεν θα υπάρξει καμία πρόωρη εκταμίευση προς την Ελλάδα εάν δεν υπάρξει εφαρμογή, δηλαδή εάν δεν έχουν υπάρξει μεταρρυθμίσεις που έχουν ψηφιστεί από το ελληνικό κοινοβούλιο. Σημείωσε δε πως το ενδεχόμενο χρηματοδότησης της Ελλάδας είναι ένα ζήτημα που δεν συζητήθηκε.

Ωστόσο, ο κ. Ντάισελμπλουμ άφησε ένα μικρό παράθυρο ανοιχτό για διαίρεση της εκταμίευσης σε δύο μέρη εάν υπάρξει τελική συμφωνία και ξεκινήσει και η εφαρμογή της.

Από τις δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup φάνηκε πως στη συνεδρίαση υπήρξε έντονη κριτική για το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση, που οι Βρυξέλλες το θεώρησαν μονομερής ενέργεια. Έτσι ο κ. Ντάισελμπλουμ σημείωσε πως υπογραμμίστηκε για άλλη μία φορά να μην υπάρξουν μονομερείς ενέργειες από την πλευρά της Ελλάδας.

Μάλιστα, ο κ. Ντάισελμπλουμ άφησε αιχμές κατά της κυβέρνησης στην Ελλάδα, δηλώνοντας άγνοια για τους λόγους που οδήγησαν στην καθυστέρηση δύο εβδομάδων μετά τη συμφωνία του Φεβρουαρίου.

Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Πιερ Μοσκοβισί επανέλαβε πως οι δεσμεύσεις της Ελλάδας είναι απαραίτητο να εφαρμοστούν, ξεκαθαρίζοντας πως υπάρχει μεγάλος όγκος τεχνικής εργασίας που πρέπει να γίνει.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε