Τρίτη, 23 Απρ.
19oC Αθήνα

Στο Μαξίμου το αφεντικό της Gazprom για τον αγωγό και τις τιμές του αερίου

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Εξαιρετικά κρίσιμη θεωρείται η σημερινή συνάντηση του επικεφαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλερ τόσο με τον Π. Λαφαζάνη, όσο και με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα

Το βασικό θέμα της συνάντησης δεν θα είναι άλλο από την επέκταση του τουρκικού αγωγού αερίου προς τα δυτικά με τη δημιουργία αντίστοιχου ελληνικού αγωγού για τη μεταφορά αερίου προς τη νότια και κεντρική Ε.Ε.

Λίγες ημέρες μετά τις σχετικές επαφές του Αλέξη Τσίπρα με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μόσχα η κίνηση του αφεντικού της Gazprom να έρθει στην Ελλάδα είναι κάτι παραπάνω από συμβολική.

Την ίδια ώρα όμως αυξάνονται και οι εντάσεις μεταξύ Ε.Ε. και Μόσχας στο ενεργειακό ζήτημα, αλλά και οι πιέσεις προς την Ελλάδα.

Ταυτόχρονα όμως η ΔΕΠΑ φέρεται να εξασφαλίζει προνομιακές τιμές αερίου με τη συμμετοχή ρωσικών εταιρειών οι οποίες σε αντάλλαγμα θα συμμετάσχουν στις έρευνες για φυσικό αέριο και πετρέλαιο σε Ιόνιο και Κρήτη.

Ο επικεφαλής του Ρώσικου ενεργειακού κολοσσού Αλεξέι Μίλερ θα συναντηθεί στις 4 το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση κατά τις επαφές αυτές «θα συζητηθούν επίκαιρα ζητήματα ενεργειακού ενδιαφέροντος», στο επίκεντρο των οποίων βρίσκεται η συμφωνία για τη διέλευση του αγωγού “Turkish Stream” από την Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες η επίσκεψη Μίλερ είχε συμφωνηθεί κατά την διάρκεια της επίσκεψης Τσίπρα στη Μόσχα και αυτό που τονίζεται από τη Ρωσική πλευρά είναι η διάθεση για συνεργασία που εδράζεται στη 40χρονη ιστορία της παρουσίας της εταιρίας στη χώρα.

Το ενδιαφέρον εστιάζεται και στο εάν η η εταιρία θα εμμείνει στη ρήτρα “υποχρεωτικής παραλαβής” που υποχρεώνει τη χώρα να μην απολαμβάνει μειωμένες τιμές κατά 15%, που συμφωνήθηκαν τον Ιούλιο του 2013 με εκκίνηση το 2014 και με φόντο τα δημοσιεύματα σε Ελλάδα και σε Γερμανία για προκαταβολές στη χώρα μας ενόψει της υπογραφής της συμφωνίας με τη Μόσχα πάντως να το διαψεύδει.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε