weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Ν. Μπακογιάννη: Σύντομα η δημιουργία κόμματος

Ν. Μπακογιάννη: Σύντομα η δημιουργία κόμματος

Στη συνέντευξή της, η οποία έχει ως τίτλο «Με την κρίση πέθανε η παλιά πολιτική», η κ. Μπακογιάννη λέει ότι το νέο κόμμα θα είναι διαφορετικό από τα άλλα ελληνικά κόμματα και γι’ αυτό αναζητούνται δημιουργικοί άνθρωποι. Επιπλέον, αναφέρεται διεξοδικά στην οικονομική κρίση στην Ελλάδα, στα λάθη για την αντιμετώπισή της και στις δικές της προτάσεις, στη δυσαρέσκεια των Ελλήνων από τους πολιτικούς, καθώς και στη σλοβακική στάση απέναντι στη χώρα μας.

Απαντώντας στην ερώτηση, γιατί καθυστερεί η ίδρυση του κόμματός της, για το οποίο όλοι μιλούν, η κ. Μπακογιάννη απαντά πως δεν θα καθυστερήσει πολύ: στην Ελλάδα υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που σκέπτονται όπως η ίδια, απαιτείται περισσότερη αλληλεγγύη, στην πολιτική δεν μπορεί να αναζητούνται στους άλλους μόνον τα αρνητικά, θα πρέπει να αναγνωριστεί πως είναι δυνατή η συναίνεση σε ορισμένα θέματα, επιπλέον τα κόμματα είναι κόμματα ηγετών χωρίς εσωτερική δημοκρατία και το δικό της κόμμα θα είναι διαφορετικό και αναζητά δημιουργικούς ανθρώπους.

Συγχρόνως τονίζει την πεποίθησή της ότι οι Ελληνες θα κατορθώσουν να ξεπεράσουν την κρίση, όπως κατόρθωσαν να οργανώσουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες και εκφράζει την ελπίδα ότι θα υπάρξει μετά την κρίση μια άλλη Ελλάδα με άλλη αυτοπεποίθηση.

Όπως σημειώνει η κ. Μπακογιάννη, έναν χρόνο μετά το ξέσπασμα της κρίσης, το κλίμα είναι πολύ άσχημο, οι Ελληνες έχουν χάσει πολύ από την αισιοδοξία τους, σε μεγάλα τμήματα της κοινωνίας υπάρχουν άνθρωποι με πολύ μεγάλα οικονομικά προβλήματα, οι μεταρρυθμίσεις, στις οποίες η ίδια πιστεύει, δυστυχώς δεν έχουν προχωρήσει πολύ γρήγορα, οι Ελληνες αγωνίζονται τώρα με μια νέα πολύ βαριά πραγματικότητα.

Ως προς τη Νέα Δημοκρατία, η οποία, όπως παρατηρεί η πρώην υπουργός Εξωτερικών, πολύ λίγα κοινά έχει με την ίδια, είναι πολύ δύσκολο να καταλάβει κανείς την θέση της, καθώς η Ελλάδα χρειάζεται τη βοήθεια της Ευρωπαικής Ενωσης, της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και χωρίς τα χρήματα αυτά δεν μπορεί να προχωρήσει, κάτι που δεν θέλει να παραδεχτεί η Νέα Δημοκρατία.

Η κ. Μπακογιάννη επισημαίνει πως φυσικά και έχουν γίνει λάθη από την κυβέρνηση, που δεν κατάλαβε ότι χωρίς ανάπτυξη και έσοδα απλά δεν μπορεί να γίνει εξοικονόμηση, ενώ από την άλλη πλευρά υπάρχει μια αντιπολίτευση που απορρίπτει λαϊκίζοντας, χωρίς να προτείνει στους Έλληνες μια άλλη λύση.

Η ίδια θεωρεί πως απαιτείται πολύ μεγαλύτερη συναίνεση, πολύ περισσότερο θάρρος, καθώς «η παλιά πολιτική σκέψη στην Ελλάδα έχει πεθάνει με αυτή την κρίση», ενώ, παραδεχόμενη πως όλοι όσοι βρίσκονται επί μακρόν στην πολιτική αισθάνονται συνυπεύθυνοι και έχουν μερίδιο ευθύνης, διευκρινίζει πως δεν ηγήθηκε ποτέ ενός οικονομικού υπουργείου παρά μόνον του υπουργείου Εξωτερικών.

Αναφερόμενη στην άρνηση της Σλοβακίας να συμμετάσχει στο Μηχανισμο Στήριξης της Ελλάδας, η πρώην υπουργός Εξωτερικών τονίζει πως αφενός η Ελλάδα στήριξε πάντα τη Σλοβακία για την ένταξή της στην Ευρωζώνη, αφετέρου, και σε σχέση με την ικανότητα λειτουργίας της ΕΕ, εάν επιτραπεί η αλλαγή γνώμης έπειτα από εκλογές σε χώρες-μέλη, τότε μπλοκάρεται η Ευρώπη και αυτό είναι θέμα αρχής που πρέπει να συζητηθεί ανοικτά στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής, καθώς η λογική της μη αλληλλεγγύης συνιστά τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την Ευρώπη.

#TAGS MM