weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Νέα πρόταση για το κούρεμα από το IFF -Εως την Δευτέρα επίσημες ανακοινώσεις

Νέα πρόταση για το κούρεμα από το IFF -Εως την Δευτέρα επίσημες ανακοινώσεις

Νέα πρόταση κατέθεσε το IIF σχετικά με το κουπόνι των νέων ομολόγων, στη διάρκεια των συνομιλιών για το ελληνικό χρέος.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Dow Jones Newswires αλλά και την Wall Street Journal, η απόδοση για το προτεινόμενο κουπόνι είναι χαμηλότερα του 4% και θα αυξάνεται κάθε δύο χρόνια, «σε μια ένδειξη ότι οι δύο πλευρές ίσως είναι κοντά σε μια συμφωνία για το κούρεμα του χρέους».

Σύμφωνα με αυτά τα δεδομένα το κούρεμα φτάνει έτσι, σε πραγματική βάση, σε ένα ποσοστό γύρω στο 68%.

Πηγή της ΕΕ αναφέρει ότι το IIF «πήγε στην Αθήνα και δεν ξεκίνησε από εκεί που σταμάτησε την προηγούμενη Παρασκευή. Προτείνουν νέα πράγματα, μια απόδοση κάτω του 4% που θα αυξάνεται σταδιακά».

Και έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι οι συνομιλίες βρίσκονται τώρα γύρω από μια νέα πρόταση.

«Συζητάμε μια πρόταση για ένα κουπόνι που θα ξεκινάει στο 3,6%-3,7%, και το οποίο σταδιακά θα αυξάνεται με τον καιρό. Ο Νταλάρα θα θέσει αυτή την πρόταση στις τράπεζες, και θα επανέλθουμε με τις απαντήσεις τους απόψε», δήλωσε ο Έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχος.

Εκπρόσωπος ωστόσο του IIF αρνήθηκε να σχολιάσει οτιδήποτε, δηλώνοντας πως οι διαπραγματεύσεις είναι ακόμη σε εξέλιξη. «Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται σήμερα και με τον πρωθυπουργό αργότερα, και δεν υπάρχει κανένα σχόλιο σε αυτό το επίπεδο».

Στις 19.30 η συνάντηση Παπαδήμου – Νταλάρα

Στις 19.30 στο Μαξίμου αναμένεται να «κλειδώσει» από τον έλληνα πρωθυπουργό και τον επικεφαλής του IFF Τσάρλς Νταλάρα η συμφωνία για το κούρεμα του ελληνικού χρέους.

Πιο ξεκάθαρα έγιναν τα πράγματα στην Βουλή το πρωί όταν ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι «Να σας πω την αλήθεια μέχρι αύριο το μεσημέρι πρέπει να έχουν οριστικοποιηθεί πάρα πολλά πράγματα».
Πρόσθεσε επίσης ότι μέχρι τη Δευτέρα, που θα προσέλθει στο Eurogroup, θα πρέπει να έχουν επισημοποιηθεί πολλά.

Ενδεικτικές του κλίματος πως επίκειται το deal είναι οι δηλώσεις Νταλάρα στο CNN ότι »Δεν θα έλεγα ότι είμαι βέβαιος, αλλά ελπίζω ότι θα καταλήξουμε σε μία συμφωνία» όπως και η βεβαιότητα του για υψηλή συμμετοχή στο PSI, προσθέτοντας όμως πως »αυτό δεν σημαίνει 100%».

Διεθνείς οίκοι : Ούτως ή άλλως για εμάς το κούρεμα σημαίνει ελληνική χρεοκοπία

Ο εκπρόσωπος της Fitch στην Ελλάδα μιλώντας στο Reuters είπε πως το αξιόχρεο της Ελλάδας θα τεθεί σε καθεστώς «προσωρινής χρεοκοπίας» (temporary default) ακόμα και αν διεκπεραιωθεί η ανταλλαγή του ελληνικού χρέους και ανεξάρτητα με τις ζημιές των επενδυτών.

“Θα είναι χρεοκοπία, ανεξάρτητα από το ύψος των ζημιών βάσει της καθαρής παρούσας αξίας (NPV)”, ανέφερε ο επικεφαλής αναλυτής της Fitch για την Ελλάδα Paul Rawkins.

Πρόσθεσε ότι ο οίκος θα διατηρήσει για κάποιο διάστημα αυτή την αξιολόγηση μέχρι να … κρίνει την πορεία της χώρας:
“Θα το αξιολογήσουμε ως χρεοκοπία και μάλλον θα διατηρήσουμε αυτή την αξιολόγηση για κάποιο μικρό διάστημα πριν επαναξιολογήσουμε τα νέα ομόλογα, σε ένα επίπεδο που δεν έχουμε αποφασίσει ακόμα”

“Όσον αφορά τον κρατικό τομέα θα αντιμετωπιστεί ως περιορισμένη χρεοκοπία (restricted default)” είπε, ενώ σημείωσε ότι “τα παλαιά ομόλογα θα αξιολογηθούν με χρεοκοπία την ημέρα που θα ανακοινωθεί η περίοδος της προσφοράς για την ανταλλαγή”.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, τα hedge funds με μηνύσεις απειλούν την Ελλάδα αν ενεργοποιήσουμε τις ρήτρες για την αναγκαστική συμμετοχή τους στο haircut

Οι επιπτώσεις της χρεοκοπίας

Περισσότερο τεχνικές αναμένεται να είναι οι συνέπειες του να χαρακτηριστεί η Ελλάδα ως χρεοκοπημένη.
Πέρα από το στιγματισμό, που θα μας σημαδεύει για πάντα, η χρεοκοπία μας εντός του ευρώ δεν σημαίναι στάση πληρωμών, αφού η Ελλάδα έτσι και αλλιώς εξαρτάται από τους δανειστές της και δεν βγαίνει στις αγορές για ρευστότητα.

Συνεπώς και μισθοί και συντάξεις θα καταβάλλονται κανονικά, και ιδίως με τις πλάτες της ΕΚΤ, ενώ και οι τραπεζικές μας καταθέσεις είναι εξασφαλισμένες.

Το κούρεμα όμως θα επιφέρει :

– Την μείωση της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων, αφού είναι φορτωμένα με ομόλογα, και συνεπώς το ψαλίδισμα συντάξεων κύριων και επικουρικών
– Αναταραχή στις τράπεζες που θα χάσουν μεγάλο μέρος της περιουσίας τους, και θα αναγκαστούν να καταφύγουν στην αγκαλιά του Δημοσίου και των μηχανισμών του για να διασωθούν

Διαβάστε επίσης:
Ο Παπαδήμος θα δει τους 3 πολιτικούς αρχηγούς πριν τις νέες διαπραγματεύσεις για το PSI

#TAGS MM