Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Ο Τσίπρας αποθέωσε τον Κωνσταντίνο Καραμανλή σε εκδήλωση στην “καρδιά” της ΝΔ

Ο Τσίπρας αποθέωσε τον Κωνσταντίνο Καραμανλή σε εκδήλωση στην “καρδιά” της ΝΔ

– Τσίπρας: “Ο Κ. Καραμανλής αναγνωρίστηκε και από τον μεγάλο πολιτικό του αντίπαλο, Χαρίλαο Φλωράκη”
– Κατά την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα τα χειροκροτήματα ήταν πολύ χλιαρά έως καθόλου
– Στην πρόσκληση δεν ανταποκρίθηκαν η Αλέκα Παπαρήγα και ο Πάνος Καμμένος
– Δείτε ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ και ΒΙΝΤΕΟ του Newsit

Το Ίδρυμα Κωνσταντίνος Γ.Καραμανλής διοργάνωσε στο Μέγαρο Μουσικής ειδική εκδήλωση με προσκεκλημένη την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία.

Κατά την ομιλία του, ο κ. Τσίπρας είπε μεταξύ άλλων: “Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί τον ιδαίτερο ρόλο που παίζουν ξεχωριστές προσωπικότητες στην ιστορία. Μια τέτοια ήταν και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο μεγάλος πολιτικός του αντίπαλος, Χαρίλαος Φλωράκης, τον είχε χαρακτηρίσει ηγέτη της τάξης του. Η αναγνώριση από τον πολιτικό σου αντίπαλο έχει πάντα μεγαλύτερη αξία”.

Και επίσης ανεφερε: “Είναι ο πολιτικός που κατάφερε μια σπάνια πολιτική υπέρβαση. Να υπερβεί τα ασφυκτικά όρια στη χώρα, με τον εμφύλιο πόλεμο και τους ξένους προστάτες”.

Καταλήγοντας ο κ. Τσίπρας εκμυστηρεύτηκε έναν προσωπικό του συλλογισμό. Όπως είπε “είναι ώρες που σκέφτομαι, ειδικά τούτες τις πρωτόγνωρες στιγμές που περνά η χώρα, αν ήταν παρόντες μεγάλοι πολιτικοί ηγέτες όπως ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο Χαρίλαος Φλωράκης, για να αναφερθώ μόνο στις προσωπικότητες της μεταπολίτευσης, πως άραγε θα αντιδρούσαν; Πολύ πιθανόν, λοιπόν, αν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ήταν σήμερα παρών, να σχολίαζε με τα γνωστά σε όλους… γαλλικά του, πολλές πλευρές της σημερινής ευρωπαϊκής και ελληνικής πραγματικότητας”.

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ

Ακολούθησε η ομιλία του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος επισήμανε:” Οφείλουμε να γίνουμε συνεχιστές του έργου του και να αντιληφθούμε τις αρχές και τις αξίες του και να πάμε πιο πέρα την κληρονομιά του”.

Αναφερόμενος στο έργο του Κωνσταντίνου Καραμανλή είπε ότι “έκανε υπερβάσεις και άλματα. Ήταν άνθρωπος του δυτικού πολιτισμού που δεν παρασύρθηκε σε τριτοκοσμικά μονοπάτια. Ήταν ο αρχιτέκτονας της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής και έριχνε γέφυρες σε ανατολή και Δύση. Ήξερε τα όρια της χώρας και δεν έκανε επικοινωνιακά παιχνίδια. Είχε πάντα πυξίδα το εθνικό συμφέρον, είχε όραμα για την χώρα και έβλεπε μπροστά. Κατάλαβε ότι η θέση της χώρας είναι στην Ευρώπη όταν άλλοι φώναζαν συνθήματα. Αγκάλιασε όλες τις παρατάξεις, τις νομιμοποίησε αλλά δεν έπαψε να στηλιτεύει τα σφάλματά τους. Δεν προσπάθησε να το παίξει ψευτοπροοδευτικός. Ήταν πραγματικά προοδευτικός και μπροστά από την εποχή του. Ήταν καλός καπετάνιος γιατί οδηγούσε με σταθερό χέρι. Ήταν ηγέτης γιατί τους αγκάλιαζε όλους. Στην πρώτη του περίοδο είχε προτεραιότητα την Ανάπτυξη, στην δεύτερη είχε την εμπέδωση της δημοκρατίας. Περιφρονούσε τα ψευτοκουλτουριάρικα φτιασιδώματα και απεχθανόταν τον λαϊκισμό. Συνδύασε στοιχεία από τον Ατλαντισμό του Αντενάουερ και του Ντε Γκολ, συγκρούστηκε κάποιες φορές, αλλά δεν απομόνωσε ποτέ την χώρα. Αποκατάστησε και θεμελίωσε τον κοινοβουλευτισμό. Ήταν ο δωρικός και αυστηρός ηγέτης που όμως δάκρυσε για την Μακεδονία”.

Κάνοντας και τους συσχετισμούς με το παρόν, ο κ. Σαμαράς είπε ότι “όσο περισσότερες τολμηρές μεταρρυθμίσεις κάνουμε, όσο περισσότερα ανοίγματα κάνουμε στον διεθνή περίγυρο, τόσο περισσότερο σεβόμαστε την κληρονομιά του. Εμείς τιμούμε την κληρονομιά του όταν κρατούμε την Ελλάδα στην Ευρώπη όταν κάποιοι μας είχαν τελειωμένους, όταν εφαρμόζουμε τον νόμο όταν προσπαθούμε να πιάσουμε τους στόχους μας για την δημοσιονομική προσαρμογή, όταν άλλοι τον σέβονται μόνο στα λόγια”.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, τόνισε: “Η ολοκληρωμένη εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης και η οριστική και ασφαλής έξοδος από την κρίση ώστε η Ελλάδα ως κανονικό κράτος να κατακτήσει την αυτοδυναμία και την ουσιαστική ισοτιμία της μέσα στην Ευρώπη, θα είναι και η ιστορική καταξίωση της Μεταπολίτευσης συνολικά, άρα θα είναι και μια καταξίωση του έργου του Κωνσταντίνου Καραμανλή». Επεσήμανε δε ότι μπορεί να υπήρξαν και να υπάρχουν πολλές διαφωνίες στους επιμέρους χειρισμούς, ωστόσο «άλλη στρατηγική επιλογή ούτε υπήρξε ούτε υπάρχει”.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, είπε κατά την ομιλία του: “Η παρακαταθήκη που άφησε ο ηγέτης της φιλελεύθερης παράταξης στην πολιτική τάξη της χώρας είναι τεράστια: Για κάθε δημοκρατικό πολιτικό χώρο, για κάθε δημοκρατική ιδεολογία που μετουσιώνεται σε πολιτικό λόγο και πράξη από τους πολιτικούς φορείς, είναι απαραίτητες οι ξεκάθαρες απόψεις, ο πολιτικός πολιτισμός, ο σεβασμός στις θέσεις του άλλου, η συμφωνία ότι η πολιτική υπηρετεί το γενικό καλό. Αυτό πίστευε σταθερά και έκανε πράξη ο Καραμανλής επί 60 χρόνια”.

Και πρόσθεσε: “Αυτή η θέση του Κ. Καραμανλή, είναι αναγκαία για το πολιτικό σύστημα της χώρας μας, το οποίο πάσχει από ποικίλες παθογένειες, η διεξαγωγή ενός δημόσιου διαλόγου μεταξύ των δημοκρατικών κομμάτων σχετικά με τα όρια του πολιτικού και κομματικού συστήματος, το εύρος της πολιτικής παρέμβασης, τον ρόλο του πολιτικού προσωπικού, τις εναλλακτικές μορφές πολιτικής και κοινωνικής παρέμβασης, τη συστηματική και διεισδυτική παρακολούθηση των δυνατοτήτων της ίδιας της πολιτικής. Ειδικά σήμερα, ειδικά υπό τις έκτακτες και δραματικές οικονομικές συνθήκες που βιώνει η χώρα”.

Περίπου ένα τέταρτο πριν από την έναρξη της εκδήλωσης, έφτασαν οι Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και Ντόρα Μπακογιάννη.

Παρόντες και οι Βύρων Πολύδωρας και Θοδωρής Ρουσόπουλος.

Στην πρόσκληση για την εκδήλωση δεν ανταποκρίθηκαν η Αλέκα Παπαρήγα και ο Πάνος Καμμένος.

ΔΕΙΤΕ  ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΌ ΤΗΝ ΑΦΙΞΗ ΤΩΝ ΤΣΙΠΡΑ, ΠΑΠΟΥΛΙΑ, ΣΑΜΑΡΑ, ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ, ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν σε μικρή απόσταση από το Μέγαρο Μουσικής μέλη του Ενιαίου Παλλαϊκού Μετώπου (ΕΠΑΜ) και του κινήματος “Δεν Πληρώνω”, καλώντας τους πολίτες να δείξουν την αντιπάθειά τους στους πολιτικούς και τους επισήμους που είχαν συγκεντρωθεί στο Μέγαρο Μουσικής για να τιμήσουν τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

O Tσίπρας πλέκει το εγκώμιο του ιδρυτή της Νέας Δημοκρατίας


Ο Αλέξης Τσίπρας θα μιλήσει στο London School of Economics

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε