Τρίτη, 7 Μαΐ
25oC Αθήνα

Οι δύο υποψήφιοι για το χρίσμα στην Πάτρα μίλησαν στο Newsit

Οι λαθρομετανάστες το μεγάλο πρόβλημα της Πάτρας. Τι υπόσχονται οι δύο υποψήφιοι δήμαρχοι της πόλης Δημήτρης Κατσικόπουλος και Γιάννης Δημαράς

Διαβάστε τις απαντήσεις του υποψήφιου δημάρχου Δ. Κατσικόπουλου

Ερώτηση: Κ. Κατσικόπουλε τι σκοπεύετε να κάνετε με τους αλλοδαπούς; Στο λιμάνι έχει δημιουργηθεί τεράστιο πρόβλημα εγκληματικότητας, ασθενειών ενώ πολλές περιοχές απειλούνται με γκετοποίηση.

Είναι πράγματι ένα μεγάλο πρόβλημα για την Πάτρα και τους κατοίκους της.  Η ομαδική άφιξη προσφύγων στην πόλη μας  για να περάσουν στην Ιταλία, γνωρίζουμε όλοι ότι  καθοδηγείται από κυκλώματα που θησαυρίζουν  και θέλουν τους πρόσφυγες ανώνυμους και εξαθλιωμένους κοντά στο λιμάνι,  για να τους εκμεταλλεύονται  και  να τους χρησιμοποιούν για ύποπτες δοσοληψίες. Εμείς πάνω στο συγκεκριμένο θέμα δεν είχαμε ποτέ διγλωσσία και μπρος πίσω. Ούτε κρύβουμε από τους πολίτες τις πραγματικές μας θέσεις για λόγους ψηφοθηρικούς, όπως πράττουν κάποιοι άλλοι σαφέστατα για ψηφοθηρικούς λόγους.

Οι θέσεις μας είναι:

1) Κανένα κέντρο υποδοχής γιατί αυτό θα ενισχύσει την προσέλευση και θα επισημοποιήσει την  Πάτρα ως πύλη εξόδου στο παγκόσμιο δουλεμπορικό κύκλωμα.
2) Άμεση ενεργοποίηση του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών (που προβλέπεται από τον Καλλικράτη) στο Δήμο Πατρέων και ανάληψη όλων  των πρωτοβουλιών για την ομαλή ένταξη των μεταναστών που νόμιμα επιθυμούν να ζήσουν  στην Πάτρα.
3) Ενίσχυση της φύλαξης του λιμανιού και εφαρμογή όλων των διμερών και διεθνών  συμφωνιών για την επαναπροώθηση  των παράνομων μεταναστών.
4) Eφαρμογή ειδικών προγραμμάτων για την ανάπλαση  περιοχών  που έχουν υποστεί τις συνέπειες του μεταναστευτικού προβλήματος.
5) Ανάληψη ειδικών πρωτοβουλιών για τους ανήλικους  μετανάστες.

– Ποιό είναι το πρώτο μέτρο που θα πάρετε  αν εκλεγείτε δήμαρχος

Σε ό,τι αφορά τον τρόπο οργάνωσης του Δήμου θα δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση στην αρχή, στην ορθή υλοποίηση του Καλλικράτη.  Ο τρόπος με τον οποίο θα δομηθεί ο νέος μεγάλος Δήμος της Πάτρας από τον Ψαθόπυργο μέχρι τα Καμίνια και από την Καλλιθέα μέχρι την Παραλία, είναι καθοριστικός για την επόμενη μέρα.  Θα πρέπει να αξιοποιήσουμε στο έπακρο όλες τις δυνατότητες που μας δίνει η μεταρρύθμιση. Ο Καλλικράτης δημιουργεί οικονομίες κλίμακας πράγμα που σημαίνει εξοικονόμηση πόρων αλλά  και ορθή διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού.
Για αυτό και το  πρόγραμμά μας είναι ένα πρόγραμμα που δεν υποκύπτει σε αλόγιστες σπατάλες, που  δεν δημιουργεί φρούδες ελπίδες στους πολίτες, και στοχεύει στην ορθή διαχείριση υπηρεσιών και υπαλλήλων.

Σε ό, τι αφορά την πόλη, το πρώτο πράγμα στο οποίο θα παρέμβουμε θα είναι το θέμα της καθαριότητας. Θα σχεδιάσουμε από την αρχή το πρόγραμμα αποκομιδής των απορριμμάτων για την κάλυψη όλων των αναγκών του νέου Δήμου.
Σε συνάρτηση με την ορθή διαχείριση των υπηρεσιών καθαριότητας των Δήμων  που συνενώνονται και σε στενή συνεργασία με τους εργαζόμενους στην καθαριότητα του οποίους σεβόμαστε και αναγνωρίζουμε το δύσκολο έργο τους. Θέλουμε μια Πάτρα   καθαρή. Θέλουμε  καθαρές γειτονιές. Θα δώσουμε στην  αποκέντρωση υπηρεσιών και  αρμοδιοτήτων ώστε να φτάνει γρήγορα ο Δήμος σε όλες τις γειτονιές και τις συνοικίες.
Θα δώσουμε δύναμη στα τοπικά συμβούλια για να λαμβάνουν γρήγορα αποφάσεις για τις περιοχές  που εκπροσωπούν και να λύνουν άμεσα και αποτελεσματικά τα προβλήματα που  θα εμφανίζονται.
Θέλουμε οι πολίτες να πάρουν στα χέρια τους το παρόν και το μέλλον των περιοχών τους.

Διαβάστε τις απαντήσεις του υποψήφιου δημάρχου Γ. Δημαρά


Ερώτηση: Κ. Δημαρά τι σκοπεύετε να κάνετε με τους αλλοδαπούς; Στο λιμάνι έχει δημιουργηθεί τεράστιο πρόβλημα εγκληματικότητας, ασθενειών ενώ πολλές περιοχές απειλούνται με γκετοποίηση.

Η Δημοτική παράταξη «Τώρα για την Πάτρα» ποτέ δεν απόφυγε να πάρει θέση για το μεγάλο πρόβλημα των προσφύγων και των μεταναστών.

Είχαμε εκφράσει την αντίθεσή μας στις προτεινόμενες «αποσπασματικές λύσεις» που προωθούσαν τόσο  οι κυβερνήσεις όσο ο Δήμος και ο Νομάρχης. Ουσιαστικά έκλειναν τα μάτια στο πρόβλημα και με αφοριστικό τρόπο προωθούσαν απλώς την λογική των αστυνομικών επιχειρήσεων-σκούπα. Τότε είχαμε  αντιταχθεί όχι μόνο για ανθρωπιστικούς λόγους αλλά και διότι πιστεύαμε και πιστεύουμε ακόμα ότι αυτή η πολιτική δεν έχει κανένα απολύτως αποτέλεσμα. Δυστυχώς για την πόλη δικαιωθήκαμε.

Μετά και την εκκαθάριση του άθλιου και προσβλητικού καταυλισμού της οδού Ευρώτα, που και τότε, την λειτουργία του εμείς είχαμε καταγγείλει κατηγορούμενοι μάλιστα από μία μεριά ότι εκφράζουμε ακροδεξιές θέσεις και από μία άλλη ακροαριστερές, «ανθρώπινες ψυχές» περιφέρονται σ’ όλες τις γειτονιές της πόλης, σε πλατείες και σε πάρκα, όπου υπάρχουν κάδοι σκουπιδιών, όπου υπάρχουν παλιά ακατοίκητα ή ετοιμόρροπα σπίτια. Η κατάσταση αυτή έχει οδηγήσει του Πατρινούς πολίτες να νοιώθουν μία αυξανόμενη δυσαρέσκεια, ανασφάλεια και πολλές φορές φόβο για την παρουσία των μεταναστών. Το αίσθημα αυτό ερμηνεύεται από κάποιους ως ρατσιστική συμπεριφορά κάτι που δεν ισχύει και αυτό αποδεικνύεται από τις ανθρωπιστικές δράσεις, των μη κυβερνητικών οργανώσεων, της εκκλησίας, αλλά και των απλών Πατρινών πολιτών.

Η στάση που κράτησε ο Δήμος και ο κ. Κατσικόπουλος με αντιπολιτευτικές κορώνες στην προηγούμενη κυβέρνηση και με σιωπή τους τον  τελευταίο χρόνο  έχει μετατρέψει ολόκληρη την πόλη σε έναν άθλιο καταυλισμό.

Πρέπει τώρα να δοθεί  λύση που θα εγγυάται: Την αποθάρρυνση προσέλευσης και νέων αφίξεων, την υγιεινή και την καθαριότητα, την ασφάλεια των πολιτών,  την κοινωνική συναίνεση και να μην αγνοεί την ανθρωπιστική διάσταση. Και για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση μιας τέτοιας ολοκληρωμένης και βιώσιμης λύσης την πρωταρχική ευθύνη έχει η Κυβέρνηση.

Το πρόβλημα των μεταναστών είναι πολυεπίπεδο και η βασική του διάσταση είναι πολιτική. Αυτό το λέμε σε όλους τους τόνους. Η επίλυση του προβλήματος προέρχεται από την πολιτική αντιμετώπισή του. Την ευθύνη για την επίλυση την έχει η Κυβέρνηση και απαιτείται ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμό. Οι αρμοδιότητες του Δήμου περιορίζονται στην διαχείριση του προβλήματος τόσο όσον αφορά τις επιπτώσεις που έχει στους πολίτες όσο και στην ανθρωπιστική διάσταση του.

Η Κίνηση «Τώρα για την Πάτρα» με επικεφαλής το Γιάννη Δημαρά δεσμεύεται για τις εξής ενέργειες:

Θα σταθεί επικουρικά στα προγράμματα που εκπονεί η Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε.
Θα ασκήσει δυναμική πίεση προς την κυβέρνηση σε ότι αφορά τις δράσεις και τις υποχρεώσεις που η ίδια έχει σύμφωνα με τις διεθνείς συμβάσεις.
Θα προωθήσει την ανάληψη της ευθύνης από μέρους του ΟΛΠΑ και της λιμενικής Αρχής και βέβαια κατ’ επέκταση από την κυβέρνηση, της περιφρούρησης του λιμανιού.
Θα πιέσει για εντατικοποίηση των αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, στην αποκάλυψη και τιμωρία των κυκλωμάτων δουλεμπορίας.
Θα ενεργοποιήσει άμεσα τη Δημοτική Δομή (Γραφείο Μεταναστών) που προβλέπεται από τον «Καλλικράτη» ώστε παράλληλα με τον Κοινωνικό Τομέα του Δήμου να συντονίσει τις όποιες δράσεις αλληλεγγύης θα προωθηθούν.
Θα διεκδικήσει την ανάληψη από την κυβέρνηση των οικονομικών υποχρεώσεων για τις προηγούμενες δράσεις.

Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι είμαστε αντίθετοι, στην δημιουργία καταυλισμού στην Πάτρα, διότι ο καταυλισμός δεν παρέχει την πολυεπίπεδη αντιμετώπιση του θέματος και δεν καλύπτει, τόσο τις απαιτήσεις των πολιτών όσο και των προσφύγων,  δημιουργεί συνθήκες γκετοποίησης που βλάπτουν και τους ανθρώπους και την εικόνα της πόλης.

Τονίζουμε για μια ακόμα φορά ότι ο μόνος δρόμος είναι ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός μίας λύσης με ευθύνη της κυβέρνησης, με την άμεση συμμετοχή σε αυτό το σχεδιασμό του Δήμου

Για το λόγο αυτό καλέσαμε, από την προεκλογική περίοδο ακόμα, τον αρμόδιο υπουργό έτσι ώστε να συζητήσει και να καταθέσει επισήμως τις κυβερνητικές προθέσεις ώστε το θέμα αυτό να μην αποτελέσει αντικείμενο ανούσιων προεκλογικών αντιπαραθέσεων.

Η Παράταξη ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΑ έχει την πρόθεση και τη δύναμη ακόμα και προσφεύγοντας σε δυναμικές κινητοποιήσεις των πολιτών να αναγκάσει την Κυβέρνηση στην υλοποίηση των πιο πάνω αφού δεν είναι παράταξη που εξαρτάται από οποιαδήποτε κομματική ή κυβερνητική εξουσία.

– Ποιό είναι το πρώτο μέτρο που θα πάρετε  αν εκλεγείτε δήμαρχος

Σε σχέση με το θέμα των μεταναστών, η πρώτη κίνηση του Γιάννη Δημαρά ως Δημάρχου είναι να διεκδικήσει δυναμικά από την Κυβέρνηση τον καθορισμό του πλαισίου, εντός του οποίου θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, άμεσα και οριστικά. Το πρώτο από τα προβλήματα του Δήμου Πατρέων, όμως, με το οποίο θα χρειαστεί να ασχοληθεί η νέα Δημοτική Αρχή είναι το θέμα της Καθαριότητας 

Η εικόνα που παρουσιάζει η πόλη μας στον τομέα της καθαριότητας και της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι απογοητευτική.
H διαχείριση των απορριμμάτων αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα και οξύτερα προβλήματα της Πάτρας, αλλά και όλης της χώρας.
Kάθε κάτοικος της Πάτρας υπολογίζεται ότι παράγει έως και 1 κιλό απορρίμματα την ημέρα, τα οποία πληρώνουμε ακριβά για να συγκεντρωθούν, να μεταφερθούν και να… θαφτούν.Η αποκομιδή των σκουπιδιών δεν γίνεται με τον καλύτερο τρόπο, οι κάδοι κατά κανόνα δεν πλένονται, η περισυλλογή ογκωδών αντικειμένων και κλαδιών γίνεται ανορθόδοξα και καθυστερεί. Όσο για την ανακύκλωση ουσιαστικά δεν υπάρχει.
Η καθαριότητα, για μας είναι το πρώτο ζήτημα που δεσμευόμαστε να το λύσουμε οριστικά, σύμφωνα με τα όσα περιγράφουμε παρακάτω.
Δεν υπάρχει όμως περίπτωση να δοθεί λύση στο πρόβλημα αν δεν κερδηθεί η εμπιστοσύνη των κατοίκων για να συμβάλλουν με τη στάση τους και να συνδράμουν στην εφαρμογή συγκεκριμένου προγραμματισμού.
Προτάσεις για την καθαριότητα

1.    Εφαρμογή ενός αξιόπιστου προγράμματος ολοκληρωμένης και περιβαλλοντικά βιώσιμης διαχείρισης στερεών αποβλήτων, με διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση και κομποστοποίηση των οργανικών
2.    Εφαρμογή μεθόδων ολοκληρωμένης διαχείρισης κτηνοτροφικών και πτηνοτροφικών αποβλήτων
3.    Ανασυγκρότηση, ενίσχυση υποδομών, οργάνωση, αλλαγή νοοτροπίας και προσανατολισμού της Υπηρεσίας Καθαριότητας έτσι ώστε να προσαρμοστεί σε ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας με την ένταξη των νέων Δήμων.
4.    Πλήρης αναδιοργάνωση και εκσυγχρονισμός του συστήματος αποκομιδής των απορριμμάτων μέσα στον πρώτο χρόνο.
5.    Συστηματικό πλύσιμο των κάδων.
6.    Εφαρμογή προγράμματος υπογειοποίησης των κάδων στο ιστορικό κέντρο και σε κρίσιμα σημεία της πόλης και των δημοτικών ενοτήτων.
7.    Έγκαιρη απομάκρυνση των βαρέων αντικειμένων
8.    Έγκαιρη  απομάκρυνση  εγκαταλειμμένων  οχημάτων  από  οδούς,  πεζοδρόμια, δημόσιους χώρους.
9.    Συστηματικός καθαρισμός των κοινόχρηστων χώρων όλου του Δήμου και των ακτών της πόλης με ενεργοποίηση των Δημοτικών και Κοινοτικών Κοινοτήτων.
10.    Ενεργοποίηση πολιτών και οργανώσεων για την ενημέρωση των δημοτών για θέματα καθαριότητας

Για τη δε διαχείριση των απορριμμάτων, αποτελεί, στην κυριολεξία, τη ντροπή της πόλης η παράταση του προβλήματος και η μη εύρεση βιώσιμης και περιβαλλοντικά ορθής λύσης.
Η ανακύκλωση υπολειτουργεί με απογοητευτικά ποσοστά της τάξης του 5%, η κομποστοποίηση του οργανικού κλάσματος (κλαδέματα, υπολείμματα  τροφών) είναι ανύπαρκτη με αποτέλεσμα την επιτάχυνση κορεσμού του ΧΥΤΑ στην Ξερόλακκα  που έχει προ πολλού εξαντλήσει κάθε όριο λειτουργίας του.
Οι επιπτώσεις στην υγεία όχι μόνο  για τους κατοίκους της περιοχής αλλά και ευρύτερα είναι μεγάλες και οι λύσεις που οφείλουν να προωθηθούν ΑΜΕΣΗΣ προτεραιότητας.

Οι θέσεις μας για μια βιώσιμη διαχείριση

·    Αποτελεί αδιαπραγμάτευτη θέση  μας ότι ο ΧΥΤΑ στη Ξερόλακα έχει ήδη τελειώσει και ότι τα απορρίμματα πρέπει να μεταφέρονται στο νέο ΧΥΤΑ στο Φλόκα, όπως άλλωστε προβλέπεται στον Περιφερειακό Σχεδιασμό.
·    Βασική μας προτεραιότητα επίσης είναι η αποκατάσταση της Ξερόλακκας που αποτελεί μέρος μίας μεγαλύτερης επέμβασης για την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Βούτενης

Με βάση τον Καλλικράτη η διαχείριση των στερεών απορριμμάτων είναι στην αποκλειστική αρμοδιότητα της Περιφέρειας. Την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων μας θα συνεργασθούμε με τον αιρετό πλέον Περιφερειάρχη
1.    Για την έγκριση της προσωρινής χρήσης του ΧΥΤΑ στου Φλόκα και
2.    Την ολοκλήρωση της διαδικασίας δημοπράτησης του εργοστασίου λιπασματοποίησης.

Όμως κομβικό και κυρίαρχο σημείο για μια βιώσιμη διαχείριση των απορριμμάτων είναι
1.    Η μείωση παραγωγής τους από τους πολίτες με την διαδικασία της πρόληψης και επαναχρησιμοποίησης.
2.    Η συστηματική ανακύκλωση των υλικών και
3.    Η κομποστοποίηση του οργανικού μέρους. Με βάση την συσσωρευμένη εμπειρία του εξωτερικού αλλά και ελληνικών πόλεων (Ελευσίνα, Παιανία κλπ) η σωστή εφαρμογή αυτών των πρακτικών μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλη μείωση του όγκου των απορριμμάτων που θα πηγαίνουν για ταφή.
Θα επιδιώξουμε άμεσα την υιοθέτηση της οικιακής κομποστοποίησης ως μέτρου πρόληψης-μείωσης του όγκου των απορριμμάτων, αλλά και της κομποστοποίησης ως τεχνολογίας διαχείρισης των Δημοτικών οργανικών υπολειμμάτων.
Επίσης θα καθιερώσουμε τη διαλογή των υλικών στην πηγή ώστε να λειτουργήσει αποδοτικά η διαδικασία της ανακύκλωσης. Αυτό, πέρα από το περιβαλλοντικό όφελος θα οδηγήσει σε ουσιαστική επιμήκυνση του χρόνου ζωής των τελικών χώρων εναπόθεσης.

Γι’ αυτό η παράταξη «Τώρα για την Πάτρα» θα έχει σαν πρώτο στόχο την ανάπτυξη της ιδέας της ανακύκλωσης και της κομποστοποίησης με επένδυση στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των πολιτών αλλά και με την δημιουργία κινήτρων (μέσα από τα δημοτικά τέλη).

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε