Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Οι όροι Σαμαρά για τον ανασχηματισμό – Ποιοι έρχονται, ποιοι φεύγουν και ο ρόλος της τρόικας

Οι όροι Σαμαρά για τον ανασχηματισμό – Ποιοι έρχονται, ποιοι φεύγουν και ο ρόλος της τρόικας

– Κοντά στο Πάσχα ο ανασχηματισμός, φρενάρει τα σενάρια η τρόικα
– Μήνυμα Σαμαρά προς Βενιζέλο και Κουβέλη: κορμός της κυβέρνησης είναι η Νέα Δημοκρατία
– Βέτο Κουβέλη για Μανιτάκη και Ρουπακιώτη
– Δε λέει όχι στη θέση του αντιπροέδρου ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αρνητικός ο Φώτης Κουβέλης
– «Πονοκέφαλος» ο νέος επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ, μετά την παραίτηση του Τάκη Αθανασόπουλου

Οι «κίτρινες» κάρτες της τρόικας φρενάρουν τα σχέδια για ανασχηματισμό. Και εκεί που όλοι τον περίμεναν μετά το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, περίπου στα τέλη Μαρτίου ή τις αρχές Απριλίου, παίρνει νέα παράταση. Και όλα δείχνουν πως θα γίνει τον Μάιο, μετά το Πάσχα.

Η μόνη αλλαγή που θα είναι άμεση, θα είναι αυτή του επικεφαλής του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, μετά την αιφνιδιαστική παραίτηση του Τάκη Αθανασόπουλου. Οι αποκρατικοποιήσεις είναι «κλειδί» για την κυβέρνηση, που ελπίζει πως έτσι θα έρθουν ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας. Στόχος είναι ο διάδοχος του κ. Αθανασόπουλου να βρεθεί το αργότερο ως τη Δευτέρα.

Το Μαξίμου δε συζητά καμιά αλλαγή στην κυβέρνηση για όσο διάστημα βρίσκονται στην Αθήνα οι επικεφαλής του κλιμάκιου τους τρόικας. Και αυτό είναι το μήνυμα που στέλνεται και στην Ιπποκράτους, σύμφωνα με δημοσίευμα της Real News. Ο βαθμός δυσκολίας για να τον ανασχηματισμό έχει να κάνει και με τις ισορροπίες που θα κρατήσει ο Αντώνης Σαμαράς με τους κυβερνητικούς εταίρους.

Το σχήμα των αντιπροέδρων δε φαίνεται να «περπατάει», αφού μπορεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος να είναι θετικός, δε συμβαίνει το ίδιο και με τον Φώτη Κουβέλη, που όμως για πρώτη φορά δεν είναι αρνητικός στη συμμετοχή πολιτικών στελεχών της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση. Επίσης, σύμφωνα με την Καθημερινή, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει δεχτεί εισηγήσεις να αυξηθεί ο αριθμός των «πράσινων» υπουργών από τους τέσσερις που είναι σήμερα.

Για τον ανασχηματισμό, ο πρωθυπουργός βάζει συγκεκριμένους όρους, σύμφωνα με τη Real News.

– Να έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο. Το διεμήνυσε και κατά την ομιλία του στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ το Σάββατο, όταν είπε πως κορμός της κυβέρνησης είναι η Νέα Δημοκρατία.
– Δε θα δεχτεί στην κυβέρνηση πρόσωπα που εξυπηρετούν μόνο εσωκομματικούς σκοπούς, αλλά θα αποφύγει τη ρήξη με τους κυβερνητικούς εταίρους
– Δε θέλει να δυσαρεστήσει τον Φώτη Κουβέλη, που σε αυτή τη φάση δε θέλει να συμμετάσχει η ΔΗΜΑΡ με πολιτικά στελέχη στην κυβέρνηση
– Οι αλλαγές στο οικονομικό επιτελείο και όποιες γίνουν, θα είναι σε επίπεδο υφυπουργών
– Ο πρωθυπουργός δεν είναι ένθερμος υποστηρικτής της άποψης πως πρέπει να «σπάσει» το υπερυπουργείο Ανάπτυξης. Ίσως όμως να τοποθετηθεί αναπληρωτής υπουργός από το ΠΑΣΟΚ. Υπάρχει σκέψη και για αυτονόμηση του υπουργείου Πολιτισμού, που θα δοθεί σε ΠΑΣΟΚ ή ΔΗΜΑΡ
– Να παραμείνει το υπουργείο Εσωτερικών στη Νέα Δημοκρατία. Έρχονται ευρωεκλογές, ενώ θα τεθεί και το θέμα του εκλογικού νόμου
– Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος είναι αμετακίνητος από το υπουργείο Εξωτερικών και μοιραία ο Ευάγγελος Βενιζέλος οδεύει προς τη θέση του αντιπροέδρου
– Εξετάζονται αλλαγές στα υπουργεία: Περιβάλλοντος, Δικαιοσύνης, Αγροτικής Ανάπτυξης, Υγείας, Ναυτιλίας, Μακεδονίας – Θράκης.

Την ίδια ώρα, ενώ ο Ευάγγελος Βενιζέλος αποκάλυψε ότι το ΠΑΣΟΚ θα συμμετάσχει με πολιτικά στελέχη στην κυβέρνηση, ο Φώτης Κουβέλης φαίνεται να το συζητάει, για πρώτη φορά. Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς ασκεί βέτο στην απομάκρυνση των Αντώνη Μανιτάκη και Αντώνη Ρουπακιώτη από τα υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Δικαιοσύνης.
Η συνεργασία του πρώτου με το Μαξίμου είναι εξαιρετική, αντίθετα με τον δεύτερο. Δεν αποκλείεται, γράφει η Καθημερινή, η παραμονή Μανιτάκη να είναι αντίβαρο για την αποχώρηση Ρουπακιώτη.

Ποιοι μένουν, ποιοι φεύγουν

Αμετακίνητοι από το υπάρχον σχήμα θεωρούνται οι υπουργοί Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος, Άμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος, Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης, Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας, Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης, σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής.

Δεν αποκλείεται, την έξοδο από την κύβερνηση να δουν ο Ευριπίδης Στυλιανίδης από το Εσωτερικών, ο Ανδρέας Λυκουρέντζος από το Υγείας και ο Γιάννης Βρούτσης από το Εργασίας, ιδίως αν το ΠΑΣΟΚ ζητήσει «κοινωνικό χαρτοφυλάκιο».

Προς απομάκρυνση οδεύει και υπουργός Περιβάλλοντος Ευάγγελος Λιβιεράτος, που λέγεται πως επιθυμεί και ο ίδιος να αποχωρήσει από την κυβέρνηση, ο υπουργός Ναυτιλίας Κωνσταντίνος Μουσουρούλης και ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης Θανάσης Καράογλου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σαμαράς για τρόικα: Είναι εκτός πραγματικότητας

“Πονοκέφαλος” στην κυβέρνηση για τον νέο πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ – Γιατί δε δέχεται κανείς να αντικαταστήσει τον Τάκη Αθανασόπουλο

Βόμβα! Παραιτήθηκαν ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Τάκης Αθανασόπουλος και ο Γιώργος Μέργος

Κεδίκογλου: Δεν θα γίνει ανασχηματισμός – Τελεία και παύλα

Ποιους θέλει ο Βενιζέλος στην κυβέρνηση μετά τον ανασχηματισμό

Ο Μάρτης φέρνει ανασχηματισμό – Η διαθεσιμότητα «τρώει» (;) τον Μανιτάκη – Ποιοι μένουν, ποιοι φεύγουν

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε