Πέμπτη, 25 Απρ.
20oC Αθήνα

“Πυρετός” διαβουλεύσεων! Όλα τα μέτρα που έχουν πέσει στο τραπέζι τις τελευταίες ώρες – Τι ισχύει με ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ και περικοπές συντάξων

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

– Χαμός στο παρά πέντε από προτάσεις για να έρθει η πολυπόθητη συμφωνία
– Όλες οι διαβουλεύσεις πριν την κρίσιμη Δευτέρα με Eurogroup και έκτακτη Σύνοδο Κορυφής
– Κατάργηση φοροαπαλλαγών και νέο μοντέλο στις συντάξεις… made in Australia προτείνει η Αθήνα
– Στις Βρυξέλλες σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας
– Νέο “χτύπημα” από Τζακ Λίου: “Η Ελλάδα πρέπει να πράει σκληρές αποφάσεις”
– Συνεδριάζει το κυβερνητικό συμβούλιο

Έχει ειπωθεί πολλές φορές μέχρι τώρα πως οι ώρες είναι κρίσιμες, ωστόσο μέχρι αύριο, Δευτέρα, αυτό είναι πιο αληθές από ποτέ.

Ο χρόνος κυλά και η ημερομηνία “κλειδί” της 30ής Ιουνίου, οπότε και λήγει το υπάρχον πρόγραμμα χρηματοδότησης της χώρας, είναι πολύ κοντά.

Με βάση αυτό το χρονικό πλαίσιο, η αυριανή ημέρα θα έχει τεράστια σημασία για το μέλλον της διαπραγμάτευσης, κάτι που μαρτυρά και μόνο το γεγονός πως ορίστηκε έκτακτη Σύνοδος Κορυφής για το θέμα της Ελλάδας, της οποίας μάλιστα θα προηγηθεί και Eurogroup.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ομάδα διαπραγμάτευσης υπό τον Χουλιαράκη έχει ήδη αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, όπου θα μεταβεί αργότερα σήμερα και ο Αλέξης Τσίπρας.

Τι συζητείται όμως τις τελευταίες ώρες για να βρεθεί -επιτέλους- η “χρυσή τομή” μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών;

Τα μέτρα που πέφτουν στο τραπέζι

Όπως αναφέρθηκε στην τηλεοπτική εκπομπή Καλημέρα του skai, μερικά από τα μέτρα που συζητούνται τις τελευταίες ώρες είναι τα εξής:
Φωτό από τηλεόραση skai

ΦΠΑ για ΔΕΗ, εστίαση και ξενοδοχεία στο 13%, ενώ για τα τρόφιμα σε 6% και 23% (με συγκεκριμένες κατηγορίες).

Ακόμη συζητείται περικοπή των πρόωρων συντάξεων από την Πρωτοχρονιά του 2016, αντί να υπάρχει σταδιακή μείωση, ενώ γίνεται λόγος για έκτακτη φορολογία σε επιχειρήσεις άνω των 500.000 ευρώ.

Έκτακτη εισφορά +30% για άνω των 30.000 ευρώ, ενώ σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ όλα δείχνουν πως θα παραμείνει ως έχει, καθώς και όλοι οι φόροι. Σύμφωνα πάντα με την συγκεκριμένη εκπομπή, θα υπάρχει αύξηση φόρου για τους ελέυθερους επαγγελματίες στο 28% από 26%.

Τέλος, προωθείται κατάργηση φοροαπαλλαγών, περικοπή όλων των επιδομάτων, καθώς και των στρατιωτικών δαπανών.

Οι δύο νέες προτάσεις της Αθήνας

Ειδικότερα στο “μέτωπο” της φορολογίας, σύμφωνα με πληροφορίες του newsIT υπάρχουν οι εξής σκέψεις.

Μεταξύ των άλλων προτάσεων που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι η εφαρμογή του αυστραλιανού συνταξιοδοτικού συστήματος ή μία εκδοχή του.

Σύμφωνα με αυτό οι συνταξιούχοι που έχουν πολύ μεγάλα εισοδήματα από άλλες πηγές (για παράδειγμα ακίνητα, μερίσματα, μετοχές) δεν εισπράττουν σύνταξη. Θα είναι δε αυτή μία απάντηση στη νέα επιμονή των εταίρων για περικοπή των επικουρικών συντάξεων και ιδιαίτερα των υψηλότερων.

Ετσι, λένε αξιωματούχοι, θα πάψει να παρατηρείται Ελληνες εκατομμυριούχοι ή πολίτες με εκατοντάδες χιλιάδες ετήσιο εισόδημα να εισπράττουν μία και δύο ή και περισσότερες συντάξεις.
Το μέγεθος του οφέλους θα εξαρτηθεί από το το επίπεδο που θα μπει ο κόφτης, αν δηλαδή το όριο θα είναι οι 100.000 ευρώ ετήσιου εισοδήματος ή οι 80.000 ή άλλο.

Η δεύτερη πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι είναι η κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών με εξαίρεση εκείνων που έχουν αναπτυξιακό χαρακτήρα και εκείνες που έχουν κοινωνικό σκοπό. Για τις δεύτερες η σκέψη είναι να τεθεί ένα εισοδηματικό όριο πάνω από το οποίο δεν θα δικαιούνται την φοροαπαλλαγή. Για παράδειγμα οι πολύτεκνοι με εισοδήματα πολύ μεγάλα να μην παίρνουν τη φοροαπαλλαγή.

Η δεύτερη σκέψη είναι να καταργηθεί η απαλλαγή και να αντικατασταθεί με τη χορήγηση επιδόματος που θα έχει ισοδύναμο αποτέλεσμα. Με τον τρόπο αυτό θα υπάρξει ενοποίηση με άλλα επιδόματα και έτσι οι πολίτες με υψηλά εισοδήματα θα πάψουν να παίρνουν κοινωνικές ενισχύσεις.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε