Παρασκευή, 26 Απρ.
22oC Αθήνα

«Όλοι στην Ευρώπη είναι Έλληνες»

Άννα Διαμαντοπούλου
Άννα Διαμαντοπούλου, Αντόνιο Ταγιάνι, Λουκάς Παπαδήμος - ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Η φράση βγήκε από τα χείλη του αντιπροέδρου της Κομισιόν, που προσπάθησε να μας πείσει ότι οι θυσίες μας θα ανταμειφθούν με ανάπτυξη.

Η Ελλάδα δεν είναι μόνη της και μετά την εποχή των θυσιών, θα έρθει η εποχή της ανάπτυξης, είπε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επίτροπος για τη Βιομηχανία και τις Επιχειρήσεις Αντόνιο Ταγιάνι, που βρέθηκε στην Αθήνα για να μιλήσει στην ημερίδα με θέμα «Ανάπτυξη στην Ελλάδα: Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις και Επιχειρηματικότητα στο πλαίσιο της στρατηγικής “Ευρώπη 2020″».

«Δε μπορούμε να διανοηθούμε την Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα, το ευρώ χωρίς την Ελλάδα. Όλοι στην Ευρώπη είναι Έλληνες. Είμαι εδώ για να επιβεβαιώσω τη στήριξη στον ελληνικό λαό και στην ελληνική κυβέρνηση και να ευχαριστήσω τον ελληνικό λαό για τις θυσίες που κάνει», τόνισε.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, αντίθετα από άλλους αξιωματούχους της Ε.Ε. ή την επικεφαλής του ΔΝΤ, απέφυγε την παρέμβαση στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό, με αφορμή τις εκλογές. «Oι Έλληνες είναι ελεύθεροι να επιλέξουν την πολιτική καθοδήγηση που προτιμούν. Κυρίαρχη πάντα είναι η δημοκρατία και η ΕΕ είναι σταθερά δίπλα στην Ελλάδα για να την βοηθήσει στην πορεία της προς την έξοδο από την κρίση», είπε.

«Έχω μεγάλη εμπιστοσύνη στην Ελλάδα ότι θα βγει από την κρίση. Η Ελλάδα είναι στην Ευρώπη και θέλουμε να μείνει στην Ευρώπη. Σε αυτήν τη φάση δεν είναι μόνη της η Ελλάδα, δεν παρεμβαίνουμε στο εσωτερικό των πολιτικών», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σημείωσε ότι η προσωπική του άποψη είναι υπέρ της δημιουργίας μιας Ενωμένης Ευρώπης στα πρότυπα των ΗΠΑ, με ενιαίο νόμισμα, ενιαία πολιτική, κοινή οικονομική πολιτική και μια Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στα πρότυπα της FED.

Αναφορικά με τη στρατηγική της ΕΕ βάσει του συμφώνου της Λισσαβώνας, παραδέχθηκε ότι δεν επιτεύχθηκαν οι στόχοι που είχαν τεθεί, πρόσθεσε όμως ότι μπορούν, με την επικαιροποίηση του σχεδίου, να επιτευχθούν με ορίζοντα το 2020.

Αναφορικά με τη μείωση του κόστους εργασίας ανέφερε ότι «η Ελλάδα πρέπει να κάνει και όντως κάνει θυσίες όπως οφείλουν να κάνουν και άλλες χώρες. Αυτές οι θυσίες ήταν και είναι απαραίτητες», σημείωσε. Διευκρίνισε όμως ότι μείωση του κόστους εργασίας δεν σημαίνει μόνο μείωση μισθών άλλα και μείωση κόστους παραγωγής, εργοδοτικών εισφορών και άλλων στοιχείων.

Σημείωσε με έμφαση ότι μέλη της ευρωπαϊκής βιομηχανίας έχουν έρθει σήμερα στην Ελλάδα για να συζητήσουν τις δυνατότητες συνεργασίας, ενώ αναφορικά με τους τομείς στους οποίους πρέπει να εστιαστεί η συζήτηση για την ανάπτυξη, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον τουρισμό και τον αγροτουριστικό τομέα, λέγοντας ότι η ανάπτυξη αυτών των τομέων θα φέρει συνέργειες και σε άλλους κλάδους.

Με έμφαση σημείωσε ότι στόχος είναι να υποστηριχθούν ιδιαίτερα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις του τουριστικού τομέα και σημείωσε ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στη διευκόλυνση του τουριστικού ρεύματος από τη Ρωσία και την Κίνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παπαδήμος προς τράπεζες: Θέλετε ενίσχυση; Βοηθήστε τους μικρομεσαίους

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε