Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Σαμαρά και τρόικας – Όχι σε μέτρα 2 δισ. ευρώ λένε οι δανειστές

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Σαμαρά και τρόικας – Όχι σε μέτρα 2 δισ. ευρώ λένε οι δανειστές

Πολύ μικρή διάρκεια είχε σε σχέση με άλλες φορές η συνάντηση της τρόικας με τον υπουργό Οικονομικών. Μικρή σε διάρκεια και η συνάντηση τους με τον πρωθυπουργό.

Ούτε μιαμιση ώρα δεν κράτησε η συνάντησή τους με τον επικεφαλής των απεσταλμένων της τρόικας Πωλ Τόμσεν να είναι ιδιαίτερα φειδωλός σε όσα είχε να πει στους δημοσιογράφους.

Όταν ρωτήθηκε πως πηγε η συνάντηση, ο κ.Τόμσεν είπε: Ουδέν σχόλιο!

Οι επικεφαλής της τρόικας εμμένουν στις ενστάσεις τους και απορρίπτουν μέτρα 2 δισ. ευρώ, από τα συνολικά που έχει προτείνει η ελληνική πλευρά.
 
Αυτό δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, μετά τη συνάντηση των εκπροσώπων των δανειστών με το οικονομικό επιτελείο.

Σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, τα εκκρεμή αυτά θέματα τέθηκαν και στη συνάντηση που είχαν το απόγευμα με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου. Η συνάντηση τους κράτησε μόλις μίση ώρα και όπως όλα δείχνουν δεν φαίνεται να βρέθηκε η λύση για τα 2 δισ. ευρώ και σύντομα αναμένεται νέα συνάντηση.

Το οικονομικό επιτελείο κατέθεσε σήμερα το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2013 που περιλαμβάνει ένα πολύ βαρύ πακέτο μέτρων που περιλαμβάνουν περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και κοινωνικά επιδόματα σε ύψος 7,8 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Αυτά είναι μέτρα τα οποία έχει ήδη αποδεχθεί η τρόικα, όμως δεν είναι αρκετά, όπως όλα δείχνουν.

Επανέρχονται με νέες απαιτήσεις. Δεν εγκρίνουν το μέτρο της εφεδρείας ή της διαθεσιμότητας όμως την ονόμασε η ελληνική πλευρά και θέτουν εκ νέου θέμα απολύσεων στο Δημόσιο και μάλιστα άμεσα υπό την έννοια ότι τις απαιτούν εντός του 2012.

Πολλές από τις περικοπές αν και περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό δεν έχουν οριστικοποιηθεί καθώς η τρόικα έρχεται με την απαίτηση για περικοπές κάτω από τα 1.000 ευρώ για τις συντάξεις, αλλά και πλήρη κατάργηση των δώρων μέσω του ΟΓΑ.

Ζητούν ταυτόχρονα άλλου είδους περικοπές σε υγεία, δημόσιο και ΟΤΑ ώστε να διασφαλιστεί ότι θα γίνει περικοπή στις δαπάνες σε ύψος τουλάχιστον άλλων τριων δισεκατομμυρίων ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Στουρνάρα – τρόικας

Spiegel: Διαλύστε την Τρόικα. Είναι πολιτικά πιόνια! Και κατά της Εκκλησίας της Ελλάδος: Σταματήστε να επιμένετε στα προνόμια

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε