Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Βροντερό “όχι” του Τουσκ στον Τσίπρα! Παράταση γιοκ τρίτο πρόγραμμα ναι

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

– Η απαντητική επιστολή του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δημοσιεύτηκε στους Financial Times
– Ο Ντόναλντ Τουσκ απάντησε αρνητικά στο αίτημα του Αλέξη Τσίπρα για παράταση του ελληνικού προγράμματος 
– “Δεν υπάρχει βάση για να δοθεί η παράταση μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος”, αναφέρει χαρακτηριστικά
– Αυτό σημαίνει ότι αύριο λήγει το πρόγραμμα της Ελλάδας και επισήμως
– “Αν κάποιος λέει ότι η κυβέρνηση θα έχει μια ισχυρότερη διαπραγματευτική θέση με ένα “Όχι”, απλά δεν είναι αλήθεια”

Με επιστολή του, που δημοσιεύτηκε στους Financial Times, ο Ντόναλντ Τουσκ απάντησε αρνητικά στο αίτημα του Αλέξη Τσίπρα για παράταση του ελληνικού προγράμματος.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τονίζει ότι “δεν υπάρχει βάση για να δοθεί η παράταση μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος. Η Ελλάδα μπορεί να ζητήσει βοήθεια από τους εταίρους. Η πόρτα είναι ανοιχτή…”.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ενημέρωσε σήμερα τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα ότι δεν βλέπει καμιά πρόθεση από μέρους των κρατών μελών της ΕΕ να ικανοποιηθεί το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης να παραταθεί προσωρινά η δανειακή σύμβαση.

“Κατόπιν διαβουλεύσεων με τους ηγέτες, απόντων νέων στοιχείων, δεν βλέπω καμιά επιθυμία να αντιταχθούμε στις θέσεις τις οποίες εξέφρασαν οι υπουργοί Οικονομικών στο συμβούλιό τους την 27η Ιουνίου”, ανέφερε ο Τουσκ σε απαντητική επιστολή του προς τον Αλέξη Τσίπρα η οποία περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς και αναφέρεται στο αίτημα της Αθήνας να παραταθεί το πρόγραμμα στήριξης για έναν μήνα.

Ο Τουσκ σημείωσε επίσης ότι η διαδικασία των διαπραγματεύσεων συμφωνήθηκε στη σύνοδο κορυφής της ευρωζώνης την οποία είχε συγκαλέσει την περασμένη Δευτέρα και επαναβεβαιώθηκε στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη και την Παρασκευή.

“Δυστυχώς”, ανέφερε ο Τουσκ στην επιστολή του, “η κυβέρνησή σας διέκοψε τις διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα”.

Ακόμη ο Τουσκ ανέφερε ότι μετά τη λήξη του προγράμματος την Τρίτη 30ή Ιουνίου η Ελλάδα θα μπορούσε να ζητήσει ένα νέο πρόγραμμα.

“Στην Ευρώπη η πόρτα για τις διαπραγματεύσεις παραμένει ανοικτή πάντα σε ένα πνεύμα αλληλεγγύης και ευθύνης”, ανέφερε ο Ντόναλντ Τουσκ.

Ο Ντόναλντ Τουσκ, σχολίασε πως κάθε κυβέρνηση έχει το δικαίωμα να διεξαγάγει δημοψήφισμα, ενώ σημείωσε πως δεν είναι ο ρόλος του να παρεμβαίνει στην ελληνική εσωτερική πολιτική. Ωστόσο, ξεκαθάρισε πως μ’ ένα αρνητικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα υπάρχει ακόμη λιγότερος χώρος για διαπραγματεύσεις.

“Αν κάποιος λέει ότι η κυβέρνηση θα έχει μια ισχυρότερη διαπραγματευτική θέση με ένα “Όχι”, απλά δεν είναι αλήθεια”, είπε χαρακτηριστικά.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε