Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Παπανδρέου: Το πρόβλημα της κρίσης δεν είναι ελληνικό…

Παπανδρέου: Το πρόβλημα της κρίσης δεν είναι ελληνικό…

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η Ελλάδα, δεν είναι ελληνικό, είναι ευρωπαϊκό, αμερικανικό και πρόβλημα όλων των αναπτυγμένων οικονομικά χωρών στον πλανήτη.

Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργος Παπανδρέου, σε συνέντευξή του στο Ιρλανδικό Ραδιόφωνο RTE.

Και πρόσθεσε ότι «αν δεν κινηθούμε με ένα πρόγραμμα επενδύσεων σε μια ανταγωνιστική και πράσινη Ευρώπη, δεν θα επιλυθεί η κρίση».

Μεγάλο μέρος της συνέντευξης του κ. Παπανδρέου αφιερώθηκε στις νέες ιδέες περί δημοψηφίσματος στην Ελλάδα, δεδομένου ότι ο ίδιος είχε προτείνει δημοψήφισμα τον περασμένο Νοέμβριο.

Σε ερώτηση αν εξεπλάγη από την επαναφορά του θέματος, ο πρώην πρωθυπουργός δήλωσε ότι προτείνοντας το δημοψήφισμα, είχε θεωρήσει ότι ήταν δικαίωμα του ελληνικού λαού και διευκρίνισε ότι το περασμένο καλοκαίρι ψηφίστηκε από τη Βουλή εφαρμοστικό νόμο, ο οποίος δίνει τη δυνατότητα διεξαγωγής δημοψηφίσματος.

Αναφέρει επίσης ότι οι Έλληνες, αν είχε διεξαχθεί το δημοψήφισμα που πρότεινε θα καλούνταν να πουν όχι μόνο ότι επιθυμούν την παραμονή της χώρας στο ευρώ, για το οποίο ήταν απολύτως βέβαιος ότι η ψήφος θα ήταν καταφατική, αλλά και «για τα άλλα μεγάλα θέματα που προέκυψαν ως απόρροια της Συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου, όπως και για τις δυσκολίες εφαρμογής του προγράμματος».

Ο κ. Παπανδρέου απαντώντας σε ερώτηση τι έγινε στις Κάννες, είπε ότι το δημοψήφισμα είναι ένα θέμα ευρύτερης δημοκρατικής νομιμοποίησης και ότι «δεν μπορούμε να ακολουθούμε μόνο τις άμεσες απαιτήσεις των αγορών».

Απαντώντας σε ερώτηση αν θα πρέπει να γίνει, τώρα, δημοψήφισμα στην Ελλάδα, είπε ότι το δημοψήφισμα είναι ένας τρόπος αντιμετώπισης των μεγάλων ερωτημάτων, αλλά πρόσθεσε ότι στην Ελλάδα πρέπει να προηγηθούν οι εκλογές και στη συνέχεια είναι θέμα της κυβέρνησης που θα εκλεγεί, αν θα προχωρήσει σε κάτι τέτοιο, όπως άλλωστε προβλέπεται και από το Σύνταγμα.

Ερωτηθείς αν υπάρχει περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, ο κ. Παπανδρέου απάντησε πως είναι απόλυτα πεπεισμένος ότι κάτι τέτοιο θα ήταν πολύ χειρότερο για τον ελληνικό λαό από την εφαρμογή του, πράγματι, δύσκολου προγράμματος. Σε μια τέτοια περίπτωση, πρόσθεσε, θα υπάρξει «αρνητικό προηγούμενο» και για άλλες χώρες, αλλά και για το σύνολο της ευρωζώνης.

Αναφορικά με την πρόταση του Φ. Ολάντ, στο G8 για την έκδοση ευρωομολόγων, ο κ. Παπανδρέου, αφού υπενθύμισε ότι ο ίδιος το έχει προτείνει από το 2009, αναφέρθηκε στα θετικά που θα επιφέρει η έκδοσή τους, ειδικά στον τομέα της ανάπτυξης, στην καταπολέμηση της ανεργίας, αλλά και στη δημιουργία μιας ανταγωνιστικής Ευρώπης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σύμβουλος του ΓΑΠ αποκαλύπτει:”Η κυβέρνηση Παπανδρέου είχε εξετάσει επιστροφή στην δραχμή”

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε