Τετάρτη, 8 Μαΐ
20oC Αθήνα

Παρασκήνιο στο… φουλ παραμονή του Eurogroup! – Προσπάθειες για “αναθέρμανση” των συζητήσεων – Το τηλεφώνημα Τσίπρα – Γιούνκερ και η νέα πρόταση

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

– Νέα τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με τον Αλέξη Τσίπρα το βράδυ της Τετάρτης
– Η συνομιλία των δύο ανδρών έγινε (όπως πάντα) σε καλό κλίμα
– Η πρόταση που είχε έτοιμη ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να… ξεκολλήσει η διαπραγμάτευση
– Αξιωματούχος Ευρωζώνης: Το Eurogroup θα πει αύριο ότι “η μπάλα βρίσκεται στο ελληνικό γήπεδο”
– Η νέα παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα με άρθρο στο Tagesspiegel
– Το κρίσιμο διάγγελμα της Άνγκελα Μέρκελ στη Γερμανική Βουλή και οι αναφορές που θα κάνει στην Ελλάδα
– Με μήνυμα από Ομπάμα και Λιου ήρθε στην Ελλάδα η Αμάντα Σλοτ που συνάντησε τον Ευκλείδη Τσακαλώτο

Έντονη είναι η κινητικότητα παραμονή του Eurogroup, καθώς παρά το βαρύ κλίμα που επικρατεί ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους δανειστές, γίνονται προσπάθειες για “αναθέρμανση” των συζητήσεων τις τελευταίες ώρες.

Αυτό επιβεβαιώνει τόσο η παρουσία της Αμάντα Σλοτ στη χώρα μας, όσο και η νέα τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ενώ κομβικής σημασίας αναμένεται να είναι το αυριανό διάγγελμα της Άνγκελα Μέρκελ στη Γερμανική Βουλή με αναφορές στο ελληνικό ζήτημα.

Κατά την απογευματινή συνάντησή της με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδια για ευρωπαϊκές επιθέσεις, Αμάντα Σλοτ, μετέφερε το μήνυμα των Μπάρακ Ομπάμα και Τζακ Λιου για άμεση συμφωνία, καθώς ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά.

Λίγες ώρες αργότερα, γνωστοποιήθηκε η τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα – Γιούνκερ, που διήρκησε λιγότερο από 10 λεπτά, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες του newsIT από νωρίς το μεσημέρι της Τετάρτης.

Όπως διέρρευσε το Μαξίμου, η συνομιλία έγινε σε καλό κλίμα – όπως αναφέρεται σχεδόν πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις.

Αυτό που προκύπτει από τις πληροφορίες, είναι πως το ερχόμενο Σαββατοκύριακο αναμένεται να είναι… “καυτό”, ενώ οι δύο άνδρες συμφώνησαν να υπάρξει νέα επαφή μεταξύ τους μετά την επιστροφή του Έλληνα πρωθυπουργού από την Μόσχα.

Η πρόταση του Γιούνκερ

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, όπως αποκάλυψε το Newsit το μεσημέρι, είχε έτοιμη νέα πρόταση την οποία και θα έστελνε στην Αθήνα μέχρι το βράδυ.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό το οποίο οι δανειστές ανεβάζουν στα 2 δισ. και η ελληνική πλευρά στο 1,5 δισ., ο Γιούνκερ πρότεινε να αυξηθούν κατά 250 εκατομμύρια ευρώ οι περικοπές στις αμυντικές δαπάνες.

Επίση, αν η Ελλάα δεχθεί μείωση στις υψηλές επικουρικές συντάξεις, προχωρήσει στο θέμα καταπολέμησης των καρτέλ στην αγορά αγαθών και δεχθεί να αναβάλει για μερικούς μήνες το θέμα της συλλογικής σύμβασης εργασίας, τότε το θέμα του ΦΠΑ και το υπόλοιπο ασφαλιστικό μπορεί να παρακαμφθούν.

Η Κομισιόν συμμερίζεται την άποψη ότι η αναδιάρθρωση του ασφαλιστικού πρέπει να γίνει μετά από σχετικές μελέτες. Εάν μπει φρένο στις πρόωρες συντάξεις, τότε τα υπόλοιπα μπορούν να επιλυθούν το Φθινόπωρο.

Όμως δεν πρέπει να λογαριάζει κανεις χωρίς τον Σόιμπλε και όχι μόνο! Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι, όταν ενημερώθηκαν για τη νέα πρόταση Γιουνκερ, οι χώρες του σκληρού πυρήνα γύρω από την Γερμανία αντέδρασαν και έθεσαν ένα είδος βέτο.

Έτσι η πρόταση δεν εστάλη ποτέ και είναι άγνωστο αν θα υπάρξουν τροποποιήσεις και θα σταλεί ξανά ή θα θαφτεί σε κάποιο συρτάρι…

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε