Τρίτη, 19 Μαρ.
19oC Αθήνα

Πόλεμος για τα F16 – Στήριξη Τράμπ με κόστος… 2,4 δισ. – Οι ευχές και οι υπογραφές

F16
Πηγή φωτογραφίας Lockheed Martin

– Τι πραγματικά πήρε ο Αλέξης Τσίπρας στο ταξίδι του στην Αμερική
– Η “εμμονή” του Τραμπ με τα μαχητικά F16 και το κόστος
– Πόλεμος Καμμένου – ΝΔ για το ποιος θα… πληρώσει τη νύφη
– Τι προβλέπει η συμφωνία και ποια θα είναι τα “νέα” αεροσκάφη

Μετά τη χειραψία ήρθαν τα F16. Ο Ντόναλντ Τραμπ υποδέχθηκε στην είσοδο τον Αλέξη Τσίπρα και όταν οι δυο άνδρες κάθισαν απέναντι στις κάμερες για τις πρώτες δηλώσεις ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έκρυψε τις προθέσεις του.

Η Ελλάδα πάει καλά, είπε, και στη συνέχεια δήλωσε τη συμπαράστασή του στη χώρα μας μέσω και της στρατιωτικής στήριξης, αναφερόμενος στα μαχητικά αεροσκάφη F16 της Πολεμικής Αεροπορίας της Ελλάδας τα οποία οι ΗΠΑ δέχονται να αναβαθμίσουν σε επίπεδο “V”.

Η… μετάφραση αυτής της εισαγωγικής αναφοράς του Ντόναλντ Τραμπ στην συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα ήρθε λίγο αργότερα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος μετά τα καλά λόγια για τις ελληνικές προσπάθειες και τις ευχές για καλύτερη πορεία και για επενδύσεις πέρασε στην… ουσία για την αμερικανική πλευρά που δεν είναι άλλη από την οικονομική συμφωνία που συνοδεύει την αναβάθμιση των πολεμικών αεροσκαφών.

Περιχαρής ο Αμερικανός Πρόεδρος ανακοίνωσε το deal για τα μαχητικά ύψους 2,4 δισεκατομμυρίων ευρώ, κάνοντας μάλιστα ιδιαίτερη αναφορά στην ενίσχυση της αμερικανικής βιομηχανίας και των θέσεων εργασίας στη χώρα του.

Τι ζητάει η Ελλάδα για τα F16

Η ελληνική πλευρά για να “κλείσει” το κενό που δημιουργείται με την τουρκική πολεμική αεροπορία και εν μέσω κρίσης η οποία δεν επιτρέπει την αγορά νέων μαχητικών αποφάσισε την αναβάθμιση παλαιότερων τύπων αεροσκαφών όπως τα F16.

Για την ακρίβεια η Ελλάδα ζητάει από τις ΗΠΑ να παραχωρηθούν οπλικά συστήματα τα οποία θα αναβαθμίσουν τις ικανότητες των αεροσκαφών αυτών.

Η αναβάθμιση θα γίνει σε επίπεδο F16 V με Ραντάρ τύπου APG-83 AESA, σύστημα σχεδιασμού πτήσης JMPS, αναβάθμιση των συστημάτων αυτοπροστασίας από ASPISI σε ASPSII, έναν νέο εξομοιωτή πτήσης, αλλά και αναβάθμιση δύο παλαιών σε επίπεδο “V”, συστήματα δοκιμών, ανταλλακτικά και όλα τα υπόλοιπα για τη λειτουργία του νέου τύπου των αεροσκαφών.

Η απάντηση μέσω της Defense Security Cooperation Agency ήταν σαφής, η ΗΠΑ λένε “ναι” στο ελληνικό αίτημα:

F16

Οι Αμερικανοί τονίζουν μεταξύ άλλων ότι το πακέτο αναβάθμισης θα το αναλάβει η κατασκευάστρια εταιρεία του μαχητικού και πως στην Ελλάδα θα έρθουν 3 ως 5 σύμβουλοι. Γεγονός που σημαίνει ότι στην Ελλάδα δεν θα υπάρξει γραμμή βελτίωσης του αεροσκάφους, αλλά μόνο συντήρησης.

Εδώ ξεκινάει και ο μεγάλος καυγάς για το κόστος των αεροσκαφών.

Κόστος 2,4 ή 1,1 δισεκατομμύρια;

Η Νέα Δημοκρατία με βάση τις δηλώσεις και τα έγγραφα για τη συμφωνία που αφορά στα F16 λόκαρε” τον Αλέξη Τσίπρα και εξαπέλυσε πυρά.

Φαίνεται μέχρι στιγμής ότι το μόνο χειροπιαστό αποτέλεσμα της επίσκεψης αφορά μια συμφωνία υψηλότατου κόστους για την αναβάθμιση των ελληνικών αεροσκαφών F 16.

«Συμφωνία που θα κοστίσει στην ελληνική οικονομία 2,4 δισ. δολάρια, προσφέροντας θέσεις εργασίας όχι στην Ελλάδα, αλλά στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ελπίζουμε, ειλικρινά, να μην έχει χαθεί για τη χώρα μας μια τόσο σημαντική ευκαιρία” αναφέρει η Ν.Δ. στην ανακοίνωσή της.

Την απάντηση στη Ν.Δ. δίνει ο Πάνος Καμμένος που αλλάζει το κόστος της αναβάθμισης των αεροσκαφών και μιλά στην ουσία για το μισό.

Σχετικά με την αναφορά του Προέδρου Τραμπ για 2,4 δισ. δολάρια για το κόστος αναβάθμισης των F-16, ο κ. Καμμένος σημείωσε ότι η «οροφή» για την Ελλάδα, για τον ελληνικό προϋπολογισμό, είναι 1,1 δισεκ. ευρώ σε βάθος 10ετίας-15ετίας. Σε αυτό το ποσό μάλιστα συμπεριλαμβάνονται, όπως είπε, και έξοδα 350 εκατ. υπέρ του αμερικανικού δημοσίου.


Μάλιστα με Ανακοίνωσή του ο Υπουργός Άμυνας επιτίθεται προσωπικά στον κ. Μητσοτάκη και τους συμβούλους του θυμίζοντας το κόστος των μαχητικών F16 block52+

«Παρακαλείται ο κ. Μητσοτάκης να μην παρασύρεται από τους τέως κνίτες συμβούλους του. Θα ήταν χρήσιμο να επικοινωνήσει με τον πρώην Υπουργό Εθνικής Άμυνας Σπήλιο Σπηλιωτόπουλο να του εξηγήσει ότι επί ΝΔ η αρχική τιμή που έδωσε το Κογκρέσο για την προμήθεια 30 αεροσκαφών F-16 Block 52 + Advanced ήταν 3,2 δις δολάρια και η τελική τιμή που είχε προεγκριθεί 1,9 δις δολάρια».

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις