Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Η Αφροδίτη της Μήλου με το δάχτυλο στη σκανδάλη: Έλα Άνγκελα, φτιάξε μου τη μέρα!

Η Αφροδίτη της Μήλου με το δάχτυλο στη σκανδάλη: Έλα Άνγκελα, φτιάξε μου τη μέρα!

Κρατάει στο χέρι της ένα πιστόλι σαν εκείνο του Χάρι Κάλαχαν. Σημαδεύει και λέει: «Εμπρός Άνγκελα, φτιάξε μου τη μέρα». Είναι το νέο πρωτοσέλιδο του Economist με πρωταγωνίστρια την Αφροδίτη της Μήλου και την Ελλάδα και αποδέκτη του μηνύματος την Άνγκελα Μέρκελ.

«Η Ελλάδα και το μέλλον του ευρώ» είναι ο υπέρτιτλος και ο τίτλος του δημοσιεύματος είναι «Εμπρός Άνγκελα, φτιάξε μου τη μέρα! (Go ahead, Angela, make my day)»!

«Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να οδηγήσει σε Grexit αλλά θα μπορούσε να οδηγήσει δε ένα καλύτερο μέρος για το ευρώ» σημειώνει ο Economist.

Στο δε πρωτοσέλιδο, κάτω δεξιά υπάρχει και η φράση: “Η πρόκληση της Ελλάδας στη Γερμανία και το ευρώ”.

«Ήταν στην Ελλάδα που πριν από πέντε χρόνια ξεκίνησε η καταχθόνια ευρωκρίση. Οπότε είναι κλασικά ταιριαστό να είναι η Ελλάδα η χώρα από όπου θα ξεκινήσει η λύση – χάρη στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου», ξεκινά το δημοσίευμα.

«Απαιτώντας ένα μεγάλο κούρεμα του ελληνικού χρέους και υποσχόμενος μείωση των δημόσιων εξόδων, ο κ. Τσίπρας έχει βάλει στο τραπέζι την μεγαλύτερη ως τώρα πρόκληση για το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα – και, επομένως, για την Άνγκελα Μέρκελ, τη Γερμανίδα καγκελάριο που έχει βάλει όλη την ήπειρο στο μονοπάτι της λιτότητας.

Το διακύβευμα είναι μεγάλο. Παρόλο που όλοι, μεταξύ τους και ο κ. Τσίπρας, επιμένουν ότι θέλουν την Ελλάδα στο ευρώ, υπάρχει μια καθαρή απειλή για Grexit». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το 2011-2012 η Μέρκελ αμφιταλαντεύτηκε αλλά τελικά αποφάσισε να στηρίξει την Ελλάδα και να την κρατήσει στο ευρώ. Δεν ήθελε η Γερμανία να κατηγορηθεί για μια νέα ευρωπαϊκή καταστροφή.

Αλλά τώρα, συνεχίζει, οι πιθανότητες έχουν αλλάξει. Το Grexit θα φαντάζει περισσότερο σαν λάθος των Ελλήνων, η οικονομία της Ευρώπης είναι πιο δυνατή και το 80% του ελληνικού χρέους είναι στα χέρια άλλων κυβερνήσεων και επίσημων φορέων.

Όπως αναφέρει ο συντάκτης του άρθρου υπάρχουν τρία πιθανά αποτελέσματα: η καλή, η καταστροφική και ο συμβιβασμός. Η ιστορία του ευρώ είχε πάντα στόχο να αναβάλει τον πόνο, τώρα όμως η μάχη δεν έχει να κάνει με την οικονομία, αλλά τώρα η μάχη έχει να κάνει με την πολιτική και όχι με την οικονομία – και ο συμβιβασμός μπορεί να είναι πολύ πιο επώδυνος.

«Ο κ. Τσίπρας έχει δίκιο σε δύο σημαντικά πράγματα και άδικο σε ένα: Έχει δίκιο ότι η ευρωπαϊκή λιτότητα είναι υπερβολική και ότι η μέχρι τώρα πολιτική της Μέρκελ την επιβάρυνε ακόμη περισσότερο. Επίσης έχει δίκιο ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι δυνατόν να αποπληρωθεί. Αλλά έχει άδικο στο να ζητά να εγκαταλειφθεί το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Τα σχέδιά του να επαναπροσλάβει 12.000 δημοσίους υπαλλήλους, να εγκαταλείψει τις ιδιωτικοποιήσεις και να αυξήσει τον κατώτατο μισθό μπορεί να αναιρέσουν αυτά που με τόσο κόπο κατέκτησε η Ελλάδα στην ανταγωνιστικότητα».

Το δημοσίευμα καταλήγει πως στο τέλος η Ελλάδα θα πιέσει την Ευρώπη να πάρει μερικές δύσκολες αποφάσεις. Με τύχη θα είναι προς τη θετική κατεύθυνση. Οι Έλληνες ψηφοφόροι μπορεί να πετούν στα σύννεφα αν πιστεύουν ότι ο Τσίπρας θα κάνει όσα λέει, αλλά και οι Γερμανοί πρέπει να εξετάσουν τις συνέπεις που μπορεί να έχει το πείσμα τους!».

Πηγή: Economist

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε