weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Ψηφίστε άμεσα μεσοπρόθεσμο και εφαρμοστικό για την 5η δόση – Και συμμετοχή ιδιωτών στο νέο πακέτο

Ψηφίστε άμεσα μεσοπρόθεσμο και εφαρμοστικό για την 5η δόση – Και συμμετοχή ιδιωτών στο νέο πακέτο | Newsit.gr
REUTERS
Αυτά ανέφερε χθες το βράδυ στις Βρυξέλλες, λίγο μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπάϊ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον πρόεδρο της Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο.
 
Ο πρόεδρος της ΕΕ σημείωσε επίσης ότι στο νέο πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας τα αναγκαία κονδύλια θα προέλθουν τόσο από τους κρατικούς προϋπολογισμούς των χωρών της ευρωζώνης όσο και από τον ιδιωτικό τομέα. Υπογράμμισε ωστόσο, ότι η συμβολή του ιδιωτικού τομέα θα έχει εκούσιο και προσωρινό χαρακτήρα, ενώ δεν θα συνιστά σε καμία περίπτωση, έστω και μερικώς, αναδιάρθρωση του χρέους.
 
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο, αφού υπογράμμισε για μια ακόμη φορά την ανάγκη εθνικής ενότητας στην Ελλάδα, εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η σύνοδος κορυφής απεδέχθη την πρότασή του για την τόνωση της ανάπτυξης στην Ελλάδα μέσω του επαναπρογραμματισμού των πόρων των κοινοτικών ταμείων τους οποίους δικαιούται η χώρα. Ο πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε ότι ένα ποσό της τάξεως των 15 δις ευρώ, μπορεί να εκταμιευτεί τάχιστα προς όφελος της ανάπτυξης και της απασχόλησης, ενώ σημείωσε ότι η εθνική συμμετοχή για την πραγματοποίηση των έργων στην περίπτωση της Ελλάδας, θα περιοριστεί στο 15%. Παράλληλα ανέφερε ότι θα παρασχεθεί στην Ελλάδα σημαντική τεχνική ενίσχυση για τον προγραμματισμό και την υλοποίηση των έργων.
 
 
Η Σύνοδος Κορυφής εξέφρασε ακόμη την ετοιμότητα της για εκταμίευση της 5ης δόσης των δανείων προς την Ελλάδα στις αρχές Ιουλίου , υπό την προϋπόθεση ότι θα εγκριθούν από την Ελληνική Βουλή το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και ο εφαρμοστικός νόμος.
 
Αναλυτικότερα, το πλήρες κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής για την Ελλάδα έχει ως εξής:
 
“Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναγνωρίζει τη σημαντική πρόοδο που σημείωσε η Ελλάδα κατά τον τελευταίο χρόνο, κυρίως στον τομέα της δημοσιονομικής σταθεροποίησης και καλωσορίζει την συνεχή ισχυρή δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής.
 
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί τις ελληνικές αρχές να συνεχίσουν να εφαρμόζουν με αποφασιστικότητα τις αναγκαίες προσπάθειες προσαρμογής, ώστε να επανέλθει η χώρα σε βιώσιμη τροχιά. Το συνολικό πακέτο μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκε με την Επιτροπή, σε συνεργασία με την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, και η υιοθέτηση από το ελληνικό Κοινοβούλιο των καθοριστικών νόμων για τη δημοσιονομική στρατηγική και τις ιδιωτικοποιήσεις θα πρέπει να ολοκληρωθούν επειγόντως τις επόμενες ημέρες. Το αίτημα που υπέβαλε η ελληνική κυβέρνηση και το οποίο ανακοινώθηκε από τον Έλληνα πρωθυπουργό, θα αποτελέσει τη βάση για την οριστικοποίηση των βασικών παραμέτρων του νέου προγράμματος που θα υποστηριχθεί από τους εταίρους της ευρωζώνης και το ΔΝΤ, σύμφωνα με τις ισχύουσες πρακτικές, και θα επιτρέψει παράλληλα την εκταμίευση εγκαίρως της δόσης των δανείων για την κάλυψη των δανειακών αναγκών της Ελλάδας τον Ιούλιο.
 
Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ευρωζώνης συμφώνησαν ότι η απαιτούμενη πρόσθετη χρηματοδότηση θα υλοποιηθεί μέσα από δημόσιες και ιδιωτικές πηγές . Υιοθέτησαν ακόμη την προσέγγιση, που αποφάσισε το Eurogroup στις 20 Ιουλίου, για συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα με τη διακράτηση ομολόγων και την αντικατάσταση τους με νέα ομόλογα όταν λήγουν προκειμένου να υπάρξει σημαντική μείωση του βάρους των δανειακών αναγκών της χώρας σε ετήσια βάση και να αποτραπεί παράλληλα η επιλεκτική χρεοκοπία. Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ευρωζώνης καλούν τους υπουργούς οικονομικών να ολοκληρώσουν τις εργασίες για τα εκκρεμή ζητήματα ώστε οι αποφάσεις να ληφθούν στις αρχές Ιουλίου.
 
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί όλα τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα να στηρίξουν τους βασικούς στόχους του προγράμματος και τα βασικά μέτρα πολιτικής, ώστε να διασφαλιστεί η αυστηρή και ταχεία εφαρμογή του. Λαμβάνοντας υπόψη τη διάρκεια , το μέγεθος και τη φύση των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων, η εθνική ενότητα αποτελεί προϋπόθεση για την επιτυχία.
 
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλωσόρισε την πρόθεση της Επιτροπής να αναπτύξει συνέργειες μεταξύ του νέου προγράμματος και των διαρθρωτικών ταμείων. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υποστηρίζει κάθε προσπάθεια για να αυξηθεί η δυνατότητα της Ελλάδας για μεγαλύτερη απορροφητικότητα των κοινοτικών κονδυλίων ώστε να υπάρξει ενίσχυση της ανάπτυξης και της απασχόλησης . Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλωσορίζει και υποστηρίζει την προετοιμασία εκ μέρους της Επιτροπής , μαζί με τα κράτη μέλη, ενός συνολικού προγράμματος τεχνικής βοήθειας για την Ελλάδα.
 
Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων δηλώνουν ότι έχουν επίγνωση του γεγονότος ότι οι προσπάθειες για δημοσιονομική προσαρμογή βαρύνουν τους Έλληνες πολίτες και δηλώνουν πεπεισμένοι ότι αυτές οι θυσίες είναι απαραίτητες για την οικονομική ανάκαμψη και θα συμβάλουν στη μελλοντική σταθερότητα και την ευημερία της χώρας”.

Διαβάστε επίσης:

 

Παπανδρέου: «Στηρίξτε μας, να πάρουμε τα μέτρα» – Τι συζητήθηκε στη μίνι Σύνοδο

Τελικά, κάλεσαν και τον Παπανδρέου – Συνάντηση κατ΄ απαίτηση της Μέρκελ πριν τη Σύνοδο

Όλι Ρεν: «Αν θέλετε βοήθεια, ψηφίστε τα ΟΛΑ πριν τις 30 Ιουνίου»

Πάγωσε ο κόσμος από τα εξοντωτικά μέτρα: Πέφτει το αφορολόγητο στις 8.000 ευρώ – 10% φόρος στα εισοδήματα από 8.000 έως 12.000 ευρώ

Τι ανακοίνωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος για τους ιδιώτες

Βενιζέλος προς Τράπεζες: Κρατήστε τα ομόλογα που λήγουν

«Στρίμωξαν» άγρια τον Σαμαρά στις Βρυξέλλες αλλά επιμένει στο ΟΧΙ

Ενότητες
#TAGS MM