Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Σφήνα Μητσοτάκη στην κόντρα Καστανίδη – Α.Πάγου

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

«Υβριστική» χαρακτηρίζει ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, τη…

δήλωση του υπουργού Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδη για την απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, να μην τεθεί σε προσωρινή αργία ο Πρωτοδίκης και 4ος ειδικός ανακριτής Νίκος Ζαγοριανός. Σε γραπτή του δήλωση ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, και πρώην πρωθυπουργός κ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης αναφέρει:

«Δεν έχει προηγούμενο στη σύγχρονη Ελλάδα η χυδαία, υβριστική επίθεση του υπουργού της Δικαιοσύνης κ. Χ. Καστανίδη εναντίον της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, διότι μέσα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, έλαβε απόφαση που δεν τον ευρίσκει σύμφωνο. Ο υπουργός της Δικαιοσύνης κατηγορεί τη συντριπτική πλειοψηφία των Αρεοπαγιτών ότι “στερούνται αυτοσεβασμού και δεν διεκδικούν το σεβασμό της κοινωνίας”.

Η διάκριση των εξουσιών και ο σεβασμός της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης- της οποίας ο υπουργός Δικαιοσύνης είναι ο φυσικός προστάτης- αποτελούν θεμέλια της Δημοκρατίας.

Ο πρωθυπουργός κ. Γεώργιος Παπανδρέου έχει χρέος να αποκαταστήσει τη συνταγματική τάξη. Άλλωστε η Δικαιοσύνη όπως εύστοχα είχε πει ο παππούς Γεώργιος Παπανδρέου- και η φράση του δυστυχώς αποδεικνύεται και πάλι επίκαιρη- “είναι το τελευταίο οχυρό της Δημοκρατίας».

«Είναι λυπηρό που ανέλαβε την υπεράσπιση της ολομέλειας του Αρείου Πάγου ο κ. Κ. Μητσοτάκης», απάντησε ο κ. Καστανίδης.

 
Ανακοίνωση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος (ΕΕΕ) με αφορμή την απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου για τον Πρωτοδίκη και 4ο ειδικό ανακριτή της Siemens Νίκο Ζαγοριανό και τις σχετικές χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης Χάρη Καστανίδη, σε σημερινή ανακοίνωσή του αναφέρει τα εξής:

“Η κρισιολόγηση δικαστικών αποφάσεων οιουδήποτε δικαστηρίου ή συμβουλίου αποτελεί δικαίωμα του καθενός, ωστόσο έχουν σημασία ο τρόπος με τον οποίο διατυπώνονται, ο χρόνος εντός του οποίου γίνεται και κυρίως το πρόσωπο που τις διατυπώνει, ιδίως δε αν είναι εκπρόσωπος θεσμικού φορέα.

Στην προκειμένη περίπτωση οι δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης, πέραν του ύφους και του περιεχομένου τους, είναι ατυχείς διότι δίνουν ένα αρνητικό πρόσημο στην απόφαση της Ολομέλειας και προκαταλαμβάνουν αρνητικά την κοινή γνώμη, η οποία μπορεί να διολισθήσει σε επικίνδυνες ατραπούς.

Η αντίθεση με το περιεχόμενο μιας δικαστικής απόφασης δεν δικαιολογεί κρίσεις απαξιωτικές για το όργανο που την εξέδωσε, πολύ περισσότερο όταν αυτές διατυπώνονται από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, ενώ δίνουν το έναυσμα στον κάθε πολίτη να εκφράζεται με ανάλογο τρόπο, όταν υπόκειται στις έννομες συνέπειες μιας δικαστικής απόφασης.

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε