Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Σόιμπλε:”Kάναμε λάθος που δεν δεχθήκαμε την πρόταση για δημοψήφισμα για το ευρώ στην Ελλάδα”

Σόιμπλε:”Kάναμε λάθος που δεν δεχθήκαμε την πρόταση για δημοψήφισμα για το ευρώ στην Ελλάδα”

Όλοι ήξεραν εκτός από τους άμεσα ενδιαφερόμενους ότι η Ευρωπη, ή μάλλον καλύτερα η Γερμανία, συζητά δημοψήφισμα από την Ελλάδα για να παραμείνει ή όχι στο ευρώ.

Μια δήλωση μάλιστα του Σόιμπλε ξεκαθαρίζει ακόμα περισσότερο τα πράγματα για το τι έχει γίνει τις τελευταίες εβδομάδες.

Όλα δείχνουν λοιπόν ότι η γερμανική ιδέα για τη διενέργεια δημοψηφίσματος στην Ελλάδα σχετικά με την παραμονή ή όχι στο ευρώ είχε αρχίσει να διαμορφώνεται ημέρες πριν εκδηλωθεί. Ήδη, στη διάρκεια του Eurogroup, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε φέρεται να είπε: «Τελικά, κάναμε λάθος που δεν δεχθήκαμε την πρόταση για δημοψήφισμα για το ευρώ στην Ελλάδα». Η σκέψη ωρίμασε στο Ααχεν, όταν ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών (παρουσία Γιούνκερ και Σουλτς) έλαβε το βραβείο Καρλομάγνος και τελικά εκδηλώθηκε την Παρασκευή.

Σύμφωνα με Τα Νέα, πριν από τη συνομιλία της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ο Γερμανός Σοσιαλιστής, πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς το μετέφερε σε Έλληνες συνομιλιτές του. Παρά το ότι του διεμηνύθη ότι η ιδέα δεν ήταν καλή, εν τούτοις το Βερολίνο αποφάσισε να προχωρήσει.

Στο τηλεφώνημα που είχε με την Ανγκελα Μέρκελ το πρωί της Παρασκευής, ο Κάρολος Παπούλιας εξήγησε στη Γερμανίδα Καγκελάριο ότι μια υπηρεσιακή κυβέρνηση δεν θα μπορούσε, με δεδομένους τους περιορισμούς του Συντάγματος, να προκαλέσει δημοψήφισμα.

Εν συνεχεία, ανατέθηκε στον πρωθυπουργό Παναγιώτη Πικραμμένο να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς. Η ενημέρωση έγινε με αρκετή καθυστέρηση. Ενδεικτικό ήταν ότι οι Γερμανοί δημοσιογράφοι που συνόδευαν τον κ. Σουλτς ρωτούσαν από νωρίς όποιον έβρισκαν «τι θα γίνει τελικά με το δημοψήφισμα;» προκαλώντας απορίες.

Οταν αυτό έγινε αντιληπτό, η Προεδρία επικοινώνησε εκ νέου με το Μέγαρο Μαξίμου και ρώτησε γιατί καθυστερεί η ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών. Αυτή έγινε τελικά σε δύο δόσεις: Η πρώτη, πριν από τις έξι το απόγευμα, αφορούσε το οικονομικό μέρος της συνομιλίας Παπούλια – Μέρκελ, δηλαδή την πρόθεση του Βερολίνου να βοηθήσει την Ελλάδα με αναπτυξιακό πακέτο εφόσον συγκροτηθεί σταθερή κυβέρνηση και υλοποιηθεί το πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί με την τρόικα.

Η δεύτερη δόση, που αφορούσε το θέμα του δημοψηφίσματος, ήρθε λίγο πριν από την επίσημη ανακοίνωση που έγινε περιπου στις οκτώ το βράδυ. Μετά τις έντονες αντιδράσεις των κομμάτων, το Βερολίνο διέψευσε, δημιουργώντας νέα αναστάτωση, καθώς είναι ασύνηθες μια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα να διαψεύδει την άλλη και μάλιστα για το περιεχόμενο τηλεφωνικής συνομιλίας μεταξύ δύο ευρωπαίων ηγετών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τα σχέδια των Ευρωπαίων για την επόμενη μέρα – Μέσα ή έξω από την ευρωζώνη το μέλλον της Ελλάδας

 

“Οι εκλογές του Ιουνίου είναι δημοψήφισμα για το ευρώ”

 

Spiegel: Η Μέρκελ ζήτησε δημοψήφισμα στην Ελλάδα- Το είχε θέσει και ο Σόιμπλε στο Eurogroup

 

Τυχαία η επίσκεψη του Σουλτς τη μέρα που η Μέρκελ ζήτησε δημοψήφισμα; Δε νομίζω! – Όλο το παρασκήνιο

 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε