Παρασκευή, 26 Απρ.
19oC Αθήνα

Τι είπε στην τηλεδιάσκεψη με τους υπουργούς ο Βενιζέλος

Οι υπουργοί θα παραμείνουν στη Βουλή όλη τη νύχτα προκειμένου να μπορεί ο κ. Βενιζέλος να τους ενημερώνει ανά πάσα στιγμή.

Η αναμενόμενη από το απόγευμα ενημέρωση της κυβερνητικής επιτροπής έγινε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα από τον Ευάγγελο Βενιζέλο, καθώς ο Γιώργος Παπανδρέου παρέμενε στην αίθουσα όπου βρισκόταν σε εξέλιξη η Σύνοδος Κορυφής.
 
Στην τηλε-ενημέρωση των υπουργών μετείχαν επίσης από τις Βρυξέλλες ο Φίλιππος Σαχινίδης και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Ενώ ο κ. Βενιζέλος ενημέρωσε τηλεφωνικά δυο φορές τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια.
 
Κατά τις πληροφορίες οι υπουργοί – μέλη της κυβερνητικής επιτροπής, ενημερώθηκαν πάνω στα εξής σημεία:
 
Πρώτον, ότι η συμμετοχή των Τραπεζών στο «κούρεμα» του χρέους διαφαίνεται εθελοντική, κάτι που σημαίνει ότι η διαδικασία δεν θα οδηγήσει σε πιστωτικό γεγονός.
 
Δεύτερον, ότι το «κούρεμα» θα κινηθεί γύρω στο 50% καθώς, μέχρι την στιγμή της τηλεδιάσκεψης, δεν είχε οριστικοποιηθεί το ποσοστό.
 
Τρίτον, ότι το νέο δάνειο θα ανέλθει στα 130 δισ. και θα συνοδεύεται από ευνοϊκότερα επιτόκια.
 
Τέταρτον, ότι καταβάλλονται προσπάθειες από την ελληνική πλευρά ώστε στο κείμενο της απόφασης η αναφορά στην πολυετή παρουσία-εποπτεία της τρόικας στη χώρα να είναι «χαλαρή».
 
Ειδικά σ΄αυτό το τελευταίο σημείο η κυβέρνηση δίνει τεράστια σημασία, καθώς εκτιμά ότι εάν μία άκομψη αναφορά παραπέμψει σε εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας, η συμφωνία θα προκαλέσει σάλο και δεν θα ψηφισθεί ούτε από τους δικούς της βουλευτές.
 
Ψυχολογικό μασάζ
 
Είναι χαρακτηριστικό ότι, εν αναμονή της τελικής διατύπωση, κυβερνητικά στελέχη στην Αθήνα άρχισαν ήδη το «ψυχολογικό μασάζ» μεταφέροντας το εξής επιχείρημα: Ότι, μέχρι τώρα το κλιμάκιο της τρόικας έφτανε στη χώρα ανά τρίμηνο για να ελέγξει την πορεία εφαρμογής των πολιτικών που αποφασίζονταν από δόση σε δόση.
 
Πλέον, οι «επιτηρητές» θα παραμένουν στη χώρα «αντί να πηγαινοέρχονται» ώστε να παρεμβαίνουν ακαριαία διορθώνοντας λάθη ή αποτρέποντας καθυστερήσεις και να μη χάνεται χρόνος.
 
Κατά τους ίδιους, οι επιτηρητές της τρόικας (ή όπως αλλιώς ονομαστούν) θα περιοριστούν στην παροχή τεχνογνωσίας και στις «παρατηρήσεις», αλλά τον τελικό λόγο θα τον έχει η κυβέρνηση –αυτό το τελευταίο, μάλιστα, καταβάλλονται προσπάθειες να επισημανθεί και στο κείμενο της ευρω-απόφασης.
 
Τηλε-ενημέρωση αναμένεται να γίνει και στη διάρκεια της νύχτας από τον πρωθυπουργό, προκειμένου να ενημερωθούν οι υπουργοί για το τελιό κείμενο – εάν φυσικά υπάρξει.
 
Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες του Newsit απο τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός αύριο θα ενημερώσει από κοντά το υπουργικό συμβούλιο ενώ αναμένεται να υπάρξει και ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών είτε υπάρξει συμφωνία είτε όχι.
 
 
 
 

ΤΟ NEWSIT ΟΛΗ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΝΥΧΤΑΣ ΘΑ ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ ΛΕΠΤΟ ΠΡΟΣ ΛΕΠΤΟ ΓΙΑ ΟΛΑ ΟΣΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΙΜΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τέλος στην Ελλάδα που ξέραμε – Μας βάζουν σε ”γύψο”- κηδεμονία καθώς αποκλειόμαστε για τουλάχιστον μία δεκαετία από τις αγορές

Μέρκελ στην γερμανική Βουλή: “Mόνιμη επιτροπεία στην Ελλάδα! – Δεν μπορεί να υπάρξει λύση σε ένα βράδυ!


Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε