Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

Μισή ώρα κράτησε η συνάντηση Τσίπρα – Ντάισελμπλουμ – Όλα στο τραπέζι στην συνάντηση με Βαρουφάκη

Μισή ώρα κράτησε η συνάντηση Τσίπρα – Ντάισελμπλουμ – Όλα στο τραπέζι στην συνάντηση με Βαρουφάκη

– Τον Ντάισελμπλουμ υποδέχθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης
– Ολοκληρώθηκε η συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα – Τώρα συναντάται με το Γιάνη Βαρουφάκη
– H ελληνική κυβέρνηση θα ζητήσει από τον Ντάισελμπλουμ:
– Αναπροσαρμογή των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα των επόμενων ετών
– Χαλάρωση της λιτότητας και προώθησης αναπτυξιακών πολιτικών
– Διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους

Η σημερινή επίσκεψη του Γερούν Ντάισελμπλουμ στην Αθήνα σηματοδοτεί ουσιαστικά την έναρξη των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης Τσίπρα με τους εταίρους και τους δανειστές.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ έφτασε στο Μέγαρο Μαξίμου λίγο πριν τις δυο και τον υποδέχθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.

Η συνάντηση κράτησε μισή ώρα καθώς το κυρίως μενού των συζητήσεων θα γίνει λίγο αργότερα μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, ενώ θα ακολουθήσουν δηλώσεις.

Ο επικεφαλής του Eurogroup πριν καλά καλά πατήσει το πόδι του στην Ελλάδα φρόντισε να στείλει ένα ακόμη σκληρό μήνυμα, δείχνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις θα εξελιχθούν σε ένα δυνατό μπρα ντε φερ Αθήνας – Βερολίνου.

Μα σημειωθεί ότι με βάση και τα όσα δηλώθηκαν χθες μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς στον σκληρό πυρήνα των διαπραγματεύσεων βρίσκεται:

– η αναπροσαρμογή των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα των επόμενων ετών
– χαλάρωση της λιτότητας και προώθησης αναπτυξιακών πολιτικών, και
– το θέμα του χρέους, με βάση τη γνωστή θέση του ΣΥΡΙΖΑ για διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους

Μάλιστα οι πληροφορίες φέρουν την νέα ηγεσία του ΥΠΟΙΚ θα επιχειρήσει να καταστήσει σαφές στον κ. Ντάισελμπλουμ και τον επικεφαλής του EuroWorking Group Τ. Βάιζερ ότι οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων τα επόμενα χρόνια είναι «υπερφιλόδοξοι» πράγμα που πνίγει την οικονομική ανάκαμψη.

Βασικό επιχείρημα του νέου υπουργού Οικονομικών, θα είναι τα στοιχεία του προϋπολογισμού του 2014, όπου δείχνουν όχι μόνο μαύρη τρύπα στα φορολογικά έσοδα που έφθασε τα 1,4δις€ αλλά και την απόκλιση των 2,6δις€ από τους στόχους του Μεσοπρόθεσμου που ψηφίστηκε την περασμένη Άνοιξη.

Από την πλευρά του ο κ. Ντάισελμπλουμ, δήλωσε χθες το βράδυ ότι η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας θα εκτροχιάσει τις μεταρρυθμίσεις και θα καθυστερήσει την ανάκαμψη της οικονομίας της χώρας εάν επιμείνει να τηρήσει τις προεκλογικές της υποσχέσεις, εμφανίζεται πάντως έτοιμος να ακούσει τις προτάσεις της Αθήνας για την ελάφρυνση του χρέους, αρκεί “απλά να τηρηθούν οι συμφωνίες που έχουν συμφωνηθεί”.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε