Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Τσίπρας: Δεν ήρθα να ζητήσω χρήματα για μισθούς και συντάξεις – Ηθικό θέμα οι γερμανικές αποζημιώσεις – Μέρκελ: Για χρήματα στο Eurogroup

Τσίπρας: Δεν ήρθα να ζητήσω χρήματα για μισθούς και συντάξεις – Ηθικό θέμα οι γερμανικές αποζημιώσεις – Μέρκελ: Για χρήματα στο Eurogroup

– Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως είναι άδικο για την Μέρκελ και τους Γερμανούς να τους εμφανίζουν ως ναζί
– Η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε πως περιμένει σαφή στοιχεία για τις μεταρρυθμίσεις από την ελληνική κυβέρνηση
– Η γερμανίδα καγκελάριος υποδέχθημε με όλες  τις τιμές τον έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα
– Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2012 η κα Μέρκελ δεν είχε δεχθεί να συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα
– Η κα Μέρκελ έχει επισημάνει πως δεν θα υπάρξει απόφαση στη συνάντηση, αλλά μόνο στο Eurogroup
– Mετά τη συνέντευξη Τύπου θα ακολουθήσει το δείπνο εργασίας των δύο ηγετών

Μετά από μία ώρα συνάντησης, ο έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας μαζί με τη γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ παραχώρησαν κοινή συνέντευξη Τύπου την οποία παρακολούθησαν δεκάδες δημοσιογράφοι και φωτογράφοι, ενώ ανταποκρίσεις έδιναν όλα τα μεγάλα ειδησεογραφικά δίκτυα του κόσμου.

Η γερμανίδα καγκελάριος σημείωσε πως η Γερμανία έχει μία πολύ ζεστή σχέση με τους Έλληνες, λέγοντας πως και ο κ. Τσίπρας της επιβεβαίωσε πως εκατομμύρια γερμανοί τουρίστες έρχονται στην Ελλάδα κάθε χρόνο. Επεσήμανε πως οι θεσμοί θα αποφασίσουν εάν οι μεταρρυθίσεις της ελληνικής κυβέρνησης είναι στη σωστή βάση και όχι η Γερμανία, σημειώνοντας πως η Γερμανία δεν είναι ένας από τους θεσμούς.

Όπως είπε η κα Μέρκελ υπογράμμισε πως η Γερμανία περιμένει σαφή στοιχεία για το πότε θα γίνουν και πώς οι μεταρρυθμίσεις που θα προτείνει η κυβέρνηση και εξέφρασε τη θέλησή της να γίνει η Ελλάδα μία εύρωστη χώρα.

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας ευχαρίστησε την κα Άνγκελα Μέρκελ για την πρόσκληση. Δήλωσε πως είναι εξαιρετικά σημαντικό η ανταλλαγή απόψεων και η κατανόηση των απόψεων του καθενός. Όπως είπε, η Ελλάδα συμπληρώνει 5 χρόνια από την εφαρμογή ενός προγράμματος που δεν αποτελεί success story, αφού είχε τεράστιες επιπτώσεις, όπως η ανεργία των νέων.

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως δεν ισχύει αυτό που λέγεται: “δεν φταίνε οι ξένοι για όλα τα δεινά”, μιλώντας για ενδογενείς αιτίες, όπως η εκτεταμμένη φοροδιαφυγή και η διαπλοκή.

Όπως είπε, κοινός στόχος είναι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να μην γκρεμιστεί ο,τι θετικό έχει από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, κάνοντας λόγο για γόνιμη συζήτηση με την γερμανίδα καγκελάριο.

Προτεραιότητα της κυβέρνησης και της Γερμανίας, σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα είναι να σπάσουν τα στερεότυπα, που μιλούν για τεμπέληδες Έλληνες και για Γερμανούς που ευθύνονται για τα δεινά των άλλων χωρών. Η δεύτερη προτεραιότητα είναι η από κοινού καταπολέμηση της διαφθοράς, κάνοντας λόγο για το σκάνδαλο της γερμανικής Siemens.

Τρίτη προτεραιότητα για την ελληνική κυβέρνηση είναι οι γερμανικές αποζημιώσεις, τις οποίες όμως τις χαρακτήρισε ηθικό θέμα.

Ο έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε πως η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της, αλλά με προτεραιότητες και με σεβασμό στη δημοκρατία.

Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, η Άνγκελα Μέρκελ δεν θέλησε να απαντήσει για το πρόβλημα της ρευστότητας της Ελλάδας, παραπέμποντας σε κάθε περίπτωση, σε απόφαση του Eurogroup. Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως δεν ήρθε στη Γερμανία για να ζητήσει λεφτά ώστε να πληρώσει μισθούς και συντάξεις στην Ελλάδα.

Στην ερώτηση δημοσιογράφου για τις απειλές Καμμένου και Κοτζιά περί τζιχαντιστών και για την κατάσχεση του ινστιτούτου Γκαίτε, ο κ. Τσίπρας διέψευσε λέγοντας πως κανένα μέλος της κυβέρνησης δεν απείλησε με κατάσχεση γερμανικής περιουσίας, λέγοντας ουσιαστικά όχι στην κατάσχεση γερμανικών κτιρίων. Όπως είπε, το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων είναι θέμα νομικής διεκδίκησης και δεν αφορά τις διαπραγματεύσεις με την κρίση. Για τις επανορθώσεις, η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε πως το θέμα για τη Γερμανία έχει κλείσει. Διευκρίνισε πως έχουν πλήγη επίγνωση των αυθαιρεσιών το καθεστώς των ναζί.

Η κα Μέρκελ επανέλαβε την αμοιβαία εμπιστοσύνη ανάμεσα στη Γερμανία και την Ελλάδα, αλλά όπως είπε κάθε χώρα μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει την ψήφο της και τη φωνή της. Έκανε λόγο για τεράστιες δυσκολίες που δημιουργούνται από τα στερεότυπα που έχουν δημιουργηθεί.  Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε την κα Μέρκελ πως είναι ένας άνθρωπος που ακούει και θέλει να προωθεί το διάλογο. Για το πρωτοσέλιδο του Spiegel δήλωσε πως είναι άδικο και για την καγκελάριο και για τον γερμανικό λαό γιατί δεν έχει καμία σχέση η τωρινή δημοκρατική Γερμανία με τους ναζί.

Μάλιστα, αναφέρθηκε και στο δημοσίευμα της Αυγής που εμφάνιζε τον γερμανό υπουργό Οικονομικών ως ναζί, λέγοντας πως το θεωρεί απαράδεκτο και μάλιστα είπε πως έβαλε τις φωνές. Όπως σημείωσε δεν πρέπει να παίζουμε με την ιστορία.

Για τη λίστα των μεταρρυθμίσεων, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως ήρθε στο Βερολίνο για τη δημιουργία πολιτικού πλαισίου έτσι ώστε να βρεθεί λύση από τα αρμόδια όργανα της Ευρώπης. Σχετικά με μία πιθανή επένδυση της Γερμανίας μέσω τράπεζας, η κα Μέρκελ σημείωσε πως εάν υπάρχει μία τέτοια επιθυμία μπορεί να συζητηθεί και τόνισε πως δεν έφτασε μαζί με τον κ. Τσίπρα στο σημείο συγκεκριμενοποίησης των θεμάτων.

Πριν τη συνάντηση, η Άνγκελα Μέρκελ υποδέχθηκε τον έλληνα πρωθυπουργό με όλες τις τιμές. Μετά την ανάκρουση των εθνικών ύμνων, οι δύο ηγέτες επιθεώρησαν το τιμητικό άγημα και αμέσως μετά άρχισαν οι συνομιλίες.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε