Παρασκευή, 26 Απρ.
19oC Αθήνα

Βαρουφάκης: Σε ξενοδοχεία οι συναντήσεις του Brussels Group – “Τους είχαμε κακομάθει με τα Forget it Γιάννης” – Δεν αυξάνεται ο ΦΠΑ

Βαρουφάκης: Σε ξενοδοχεία οι συναντήσεις του Brussels Group – “Τους είχαμε κακομάθει με τα Forget it Γιάννης” – Δεν αυξάνεται ο ΦΠΑ

– “Δεν ανακοινώνω δημοψήφισμα αλλά δεν θα ήταν κακή ιδέα” είπε ο υπουργός Οικονομικών
– Απέκλεισε αύξηση του ΦΠΑ σε τρόφιμα, φάρμακα, παραμεθόριο, νησιά, βιβλία, εστίαση και Τύπο – Από τον Ιούνιο οι αλλαγές
– “Τα τεχνικά κλιμάκια δεν θα βλέπουν υπουργούς, μόνο υπηρεσιακούς παράγοντες” είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης
– Πυρά κατά της ΕΚΤ για τη “θηλιά” της ρευστότητας και… καρφιά κατά Σόιμπλε
– “Ρωτήστε τον Σόιμπλε γιατί είπε ό,τι είπε – Όποτε τον βλέπω μιλάμε πολιτισμένα”
– “Ξέρω πως εκνευρίζω πολλούς στο Eurogroup, άκουσα φήμες για πιέσεις αντικατάστασής μου”

Το δημοψήφισμα, ο Σόιμπλε, το Brussels Group, οι συναντήσεις σε ξενοδοχεία, η αξιολόγηση, οι στόχοι της κυβέρνησης, ο ΦΠΑ και που θα αυξηθεί… Τα τεχνικά κλιμάκια επιστρέφουν σήμερα στην Αθήνα για να αξιολογήσουν ή μάλλον να συλλέξουν πληροφορίες για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας καθώς ήδη ξεκίνησαν οι συζητήσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και το Brussels Group, δηλαδή τους εκπροσώπους των δανειστών, δηλαδή αυτό που μέχρι χθες ονομάζαμε τρόικα.

«Το ότι η τρόικα τελείωσε, ισχύει» είπε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης στην πρεμιέρα της εκπομπής ONline με την Όλγα Τρέμη και τον Νίκο Ευαγγελάτο στο Mega. Είπε και πολλά άλλα ο “τσάρος” της οικονομίας, που βρίσκεται στο Παρίσι αλλά διέψευσε πως συνάντησε (ξανά) τον πρώην εκπρόσωπο του ΔΝΤ στην τρόικα, Πόουλ Τόμσεν.

Τα τεχνικά κλιμάκια, λοιπόν, βρίσκονται ξανά στην Αθήνα αλλά δεν θα έρχονται όλοι μαζί! Η σύνθεσή τους θα ορίζεται ανάλογα με το θέμα της διαπραγμάτευσης και των στοιχείων που χρειάζονται να συλλέξουν. Οι επισκέψεις τους, είπε ο κ. Βαρουφάκης, είναι σε καθαρά τεχνικό επίπεδο και δεν θα υπάρχουν «εισβολές», όπως είπε, σε υπουργεία, ούτε τα μέλη των τεχνικών κλιμακίων θα συζητούν με υπουργούς ή γενικούς γραμματείς.

Γι’ αυτό, θα υπάρξει ένας σταθερός χώρος, όπως ένα ξενοδοχείο σε αυτή τη φάση και εκεί, αν χρειαστεί, θα τους επισκέπτονται υπηρεσιακοί παράγοντες των υπουργείων. «Θα είναι εμπειρογνώμονες που θα λειτουργούν με εμπειρογνώμονες», είπε ο κ. Βαρουφάκης.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης δεν θέλησε να μιλήσει για το ενδεχόμενο να μην καταλήξουν σε συμφωνία η κυβέρνηση με τους δανειστές μέχρι το τέλος Απριλίου. «Εν μέσω μίας διαπραγμάτευσης δεν θα συζητήσω την αποτυχία της. Αυτό το σενάριο είναι σενάριο ήττας όλης της Ευρώπης. Είμαστε καταδικασμένοι να βρούμε λύση οι Ευρωπαίοι, αλλά δεν σκύβουμε το κεφάλι σε ανόητες πολιτικές», τόνισε.

Και κάπου εκεί ήρθε και η λέξη “δημοψήφισμα” με τον υπουργό Οικονομικών να μην το ανακοινώνει αλλά να μην το θεωρεί, όπως χαρακτηριστικά είπε, κακή ιδέα.

“Τους έχουμε κακομάθει”

Αντίθετα με τον Γερμανό ομόλογό, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο Γιάνης Βαρουφάκης απέφυγε να ρίξει λάδι στη φωτιά της κόντρας τους και το μόνο που είπε είναι πως ξέρει πως έχει χάσει την εμπιστοσύνη της γερμανικής κυβέρνησης αλλά «θέλω να έχω του ελληνικού λαού». Δεν θέλησε ούτε να σχολιάσει τις φήμες πως υπήρξε γερμανικό αίτημα για την αντικατάστασή του. Φήμες που είχαν φτάσει φυσικά και στα δικά του αυτιά.

Η ανοίκεια επίθεση του Σόιμπλε, που χαρακτήρισε τον Έλληνα ομόλογό του “ανόητα αφελή σε θέματα επικοινωνίας” προκάλεσε αίσθηση και συζητήσεις αλλά ο Γιάνης Βαρουφάκης δεν θέλησε να δώσει συνέχεια. Αλλά τις… μπηχτές του, τις άφησε.

«Καλύτερα να ρωτήσετε τον Σόιμπλε», είπε και πρόσθεσε: «Όποτε έχω αναφερθεί στον κ. Σόιμπλε το έχω κάνει με τεράστιο σεβασμό για έναν άνθρωπο που είναι τέσσερις 10ετίες στα πράγματα. Όποτε τον βλέπω μιλάμε πολιτισμένα. Θα μου επιτρέψεις να μην κάνω σχόλια πάνω στα όσα έχει πει».

«Είναι πολιτική μου απόφαση και στάση πολιτισμού να μην συμμετάσχω σε έναν ανταγωνισμό, που, όπως είπε ο Γκάντι, ο οφθαλμός αντί οφθαλμού οδηγεί στο να είναι όλοι τυφλοί», επεσήμανε και πρόσθεσε πως η παρουσία του στο Eurogroup έχει εκνευρίσει πάρα πολλούς εντός και εκτός Συμβουλίου.

«Γενικότερα, έχουν κακομάθει πολλοί από τους εταίρους μας. Έχουν συνηθίσει μία σειρά υπουργών που κάθονταν στην ουρά έξω από τα γραφεία της τρόικας. Έχουν συνηθίσει να λένε “Forget it Γιάννης, Κώστας, Κυριάκος” και εκείνοι να το ξεχνούν. Καταλαβαίνω τώρα τη δυσαρέσκειά τους, αλλά θα το συνηθίσουν», πρόσθεσε.

Οι στόχοι της διαπραγμάτευσης

Ο υπουργός Οικονομικών αποκάλυψε και τους τρεις παράλληλους στόχους που έχει η κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις. Και αυτοί είναι:

– Η εξειδίκευση του καταλόγου των μεταρρυθμίσεων, βάσει του οποίου θα κριθούμε ως χώρα
– Η διαδικασία που θα οδηγήσει έως τις 20 Απριλίου ή το τέλος Απριλίου σε μια συμφωνία Ελλάδας- Ευρώπης για την ανάκαμψη – ανάπτυξη της Ελλάδας
– Η ροή πληροφοριών προς την Κομισιόν για τα δημοσιονομικά και τον προϋπολογισμό, ώστε να υπάρχει αμφίπλευρη πληροφόρηση.

Στόχος της διαπραγμάτευσης, είπε ο υπουργός, είναι να υπάρξει συμφωνία στις μεταρρυθμίσεις, να εξασφαλιστεί- με όποιον τρόπο προτείνουν οι εταίροι- ρευστότητα, και να υπάρξει συμφωνία για μετά τον Ιούνιο για πρωτογενές πλεόνασμα, αναδιάρθρωση χρέους και επενδύσεις.

Πυρά κατά της ΕΚΤ

Ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι η Ελλάδα θέλει τη ρευστότητα από τους θεσμούς για την αποπληρωμή των δανείων από το ΔΝΤ τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, καθώς και- είτε μέσω ESM- για την αποπληρωμή το καλοκαίρι των ελληνικών ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ.

Αναφερόμενος στην πολιτική που ασκεί η ΕΚΤ προς την Ελλάδα, είπε ότι αυτή είναι μία πολιτική περιοριστική στην καλύτερη περίπτωση, ασφυκτική πιο πλουραλιστικά. Αντίθετα, πρόσθεσε, το καλοκαίρι του 2012 η ΕΚΤ ασκούσε μια πιο χαλαρή πολιτική προς την τότε κυβέρνηση, καθώς «τότε και ανέβασαν το πλαφόν των εντόκων, δεν μπήκε θέμα ELA και υπήρχε χαλάρωση».

Ωστόσο, πρόσθεσε, αυτό έχει και μια θετική πλευρά, καθώς πιέζει και τους εταίρους, λέγοντας ότι «η ΕΚΤ δεν μπορεί συνεχώς να βγάζει το φίδι από την τρύπα. Βρείτε τα επιτέλους».

Ο ΦΠΑ: Δεν θα δεχτούμε υφεσιακά μέτρα

«Δεν θα αλλάξει ο ΦΠΑ Θεωρώ ότι είναι ένα πεδίο δόξης λαμπρό αλλά για μετά τον Ιούνιο, όταν θα έχουμε τη νέα συμφωνία (…) Δεν θα αποδεχθούμε υφεσιακά μέτρα και η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά είναι υφεσιακό μέτρο», είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης ερωτηθείς για το αν θα αυξηθεί ο ΦΠΑ και που.

Απέκλεισε δε αυξήσεις του ΦΠΑ σε τρόφιμα, φάρμακα, παραμεθόριο, νησιά, βιβλία, εστίαση και Τύπο. Είπε ότι ο συντελεστής 23% είναι ιδιαίτερα υψηλός και μετά τον Ιούνιο θα ξεκινήσει νέος σχεδιασμός σε τελείως διαφορετική βάση, με στόχο τη μείωση του ΦΠΑ και μια εξομάλυνση, όπως με τις μετατάξεις προϊόντων σε διαφορετικό συντελεστή. Έφερε ως παράδειγμα, ότι τα αγαθά άμεσης ανάγκης δεν πρέπει να είναι στον ίδιο συντελεστή ΦΠΑ με ένα ακριβό ρολόι.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι δεν είναι δυνατόν ο μέσος Έλληνας, «σχεδόν πτωχευμένος οικογενειάρχης» να πρέπει να αντιμετωπίσει τη φοροεπιδρομή, την ώρα που «1.000 – 2.000 οικογένειες» δεν πληρώνουν φόρους.

Μετά τον Ιούνιο, είπε, θα αρχίσει η διαδικασία με το Φορολογικό Συμβούλιο που μέσα σε έναν χρόνο θα εκπονήσει ένα μόνιμο φορολογικό σύστημα, ιδιαίτερα απλοποιημένο και δίκαιο. Έφερε ως παράδειγμα την Κροατία, όπου υπάρχει on line σύνδεση των ταμειακών μηχανών με το υπουργείο Οικονομικών και υποστήριξε ότι για να γίνει αυτό στην Ελλάδα χρειάζονται 5 μήνες.

Έως τότε, «το βασικό εργαλείο της κυβέρνησης θα είναι το νομοσχέδιο για τις ληξιπρόθεσμες δόσεις» δήλωσε, και πρόσθεσε ότι από τη μεταρρύθμιση στον ΦΠΑ και τα ληξιπρόθεσμα μπορούν να εισπραχθούν 6- 8 δισ. ευρώ», ποσό που θα είναι υπεραρκετό για να υπάρξει ένα πρωτογενές πλεόνασμα εφέτος, το οποίο προσδιόρισε στο 1- 1,5% του ΑΕΠ.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε