Τρίτη, 7 Μαΐ
18oC Αθήνα

Χωρίς τέλος το μαρτύριο στις Βρυξέλλες – Όλα ανοιχτά και οριακά – Μέρκελ: Συμφωνία πριν ανοίξουν οι αγορές τη Δευτέρα

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

– Πιθανότατα το Σάββατο αναμένεται και νέα συνεδρίαση του Eurogroup – Αύριο συνεδριάζει το Euroworking Group
– Στις 20:00 αρχίζει η Σύνοδος Κορυφής όπου φαίνεται απίθανο να ασχοληθούν με το ελληνικό ζήτημα
– Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πεπεισμένος ότι θα υπάρξει συμβιβασμός
– Η Μέρκελ άφησε αιχμές κατά της Ελλάδας λέγοντας πως κάνει πισωγυρίσματα στις διαπραγματεύσεις
– Στο Eurogroup κατατέθηκαν δύο έγγραφα, η ελληνική πρόταση και η πρόταση των δανειστών

Οι εξελίξεις στις Βρυξέλλες είναι καταιγιστικές και κάθε λεπτό που περνά, έρχονται διαρκώς πληροφορίες από το μέτωπο των διαπραγματεύσεων, αλλά όπως όλα δείχνουν η συμφωνία δεν είναι κοντά, ακόμα βέβαια.

Μετά και το ναυάγιο του νέου έκτακτου Eurogroup, οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συνεδριάσουν πιθανότατα το Σάββατο, ενώ μία ημέρα νωρίτερα θα συνεδριάσει το Euroworking Group που κατά παράδοση προετοιμάζει το έδαφος ενός Eurogroup.

Στο σημερινό Eurogroup κατατέθηκαν δύο προτάσεις, μία των δανειστών και μία της ελληνικής πλευράς, με τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης να αντιδρούν έντονα, αλλά τελικά οι αντιδρασεις κάμφθηκαν και συνεχίστηκε η συνεδρίαση, χωρίς να καταλήξουν όμως σε καμία συμφωνία.

Την ίδια ώρα, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ δήλωσε σε ηγετικά στελέχη κομμάτων της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς ότι πρέπει να υπάρξει μια συμφωνία με την Ελλάδα πριν ανοίξουν οι αγορές την ερχόμενη Δευτέρα, σύμφωνα με δύο πηγές που έλαβαν μέρος σε συνάντηση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος πριν από τη Σύνοδο Κορυφής.

Σύμφωνα με τις δύο πηγές, η Μέρκελ είπε επίσης στους ηγέτες κομμάτων που ανήκουν στην πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) του Ευρωκοινοβουλίου ότι η Γερμανία δεν θα δεχθεί “να την εκβιάσει” η Ελλάδα. Άλλοι συμμετέχοντες στη συνάντηση του ΕΛΚ απέφυγαν να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν τι είπε η Μέρκελ.

Νωρίτερα, ωστόσο η Άνγκελα Μέρκελ είχε αφήσει αιχμές κατά της Ελλάδος, λέγοντας πως υπάρχουν πισωγυρίσματα στις διαπραγματεύσεις και τονίζοντας πως η πρόοδος που έχει επιτευχθεί δεν είναι επαρκής.

Από την πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας εξακολουθεί να είναι αισιόδοξος για έναν συμβιβασμό, ενώ αποσαφήνισε πως όλες οι διαπραγματεύσεις έχουν μεγάλες διαφορές.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε