Τρίτη, 19 Μαρ.
14oC Αθήνα

Τα ρομπότ θα κλέβουν τις θέσεις εργασίας!

Τα ρομπότ θα κλέβουν τις θέσεις εργασίας!

Τα εξελιγμένα ρομπότ έρχονται και αντικαθιστούν τους ανθρώπους στις θέσεις εργασίας τους. Αυτό είναι το αντικείμενο και το συμπέρασμα σειράς μελετών και αναλύσεων που βλέπουν το φως της δημοσιότητας τους τελευταίους μήνες.

Ειδικότερα, ανάλυση της PwC εκτιμά ότι περίπου το 30% των θέσεων εργασίας στην Μεγάλη Βρετανία θα μπορούσε δυνητικά να είναι σε υψηλό κίνδυνο από την αυτοματοποίηση που θα παρατηρηθεί σε πολλές θέσεις εργασίας με την εισαγωγή και τον ρομπότ από τις αρχές του 2030. Το ποσοστό αυτό είναι ακόμη υψηλότερο για τις ΗΠΑ (38%) και την Γερμανία (35%), αλλά χαμηλότερο στην Ιαπωνία (21%).

Οι κίνδυνοι απώλειας θέσεων εργασίας εμφανίζονται υψηλότεροι σε τομείς όπως οι μεταφορές και η αποθήκευση όπου το ποσοστό εκτινάσσεται στο 56%, της μεταποίησης (46%) και το χονδρικό και λιανικό εμπόριο (44%), αλλά χαμηλότερα σε τομείς όπως η υγεία και η κοινωνική εργασία (17%).

Για τους εργαζόμενους, ο βασικός παράγοντας διαφοροποίησης αναφορικά με τον κίνδυνο απώλειας της θέσης εργασίας τους είναι η εκπαίδευση. Για εκείνους με βασική εκπαίδευση ο δυνητικός κίνδυνος από την εισαγωγή των ρομπότ φθάνει έως και το 46% στο Ηνωμένο Βασίλειο, υποχωρώντας στο 12% για τα άτομα με τις προπτυχιακές τους σπουδές και φυσικά με ανώτερες σπουδές.

Ταυτόχρονα όμως, σύμφωνα με την ίδια μελέτη, οι νέες τεχνολογίες σε τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η ρομποτική θα δημιουργήσουν κάποιες εντελώς νέες θέσεις εργασίας στον τομέα της ψηφιακής τεχνολογίας και, μέσω της αύξησης της παραγωγικότητας που θα δημιουργήσουν, θα προσθέσουν επιπλέον πλούτο που θα στηρίξει επιπλέον θέσεις εργασίας σε τομείς όπως των υπηρεσιών που είναι λιγότερο εύκολο να υπάρξει πλήρης αυτοματοποίηση.

Μελέτη της McKinsey εκτιμά επίσης ότι περίπου το 50% των δραστηριοτήτων στον τομέα της εργασίας θα αυτοματοποιηθεί σε κάποιο βαθμό από την εισαγωγή νέων τεχνολογιών. Εκτιμά πάντως ότι μόνον το 5% των επαγγελμάτων θα μπορούσε να αυτοματοποιηθεί πλήρως από τις νέες τεχνολογίες.

Στο ίδιο μήκος κύματος μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης εκτιμά ότι από το 47% περίπου των επαγγελμάτων στις ΗΠΑ κινδυνεύει από τον αυτοματισμό και την εισαγωγή νέων τεχνολογιών.

Μερικά παραδείγματα που δίνονται γενικά είναι η μείωση των θέσεων εργασίας από την αυτόνομη οδήγηση(σε οδηγούς ταξί, φορτηγών κλπ), την ρομποτική χειρουργική, την ενημέρωση καταναλωτών από ρομπότ κλπ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε