Τρίτη, 16 Απρ.
20oC Αθήνα

Ειδομένη: Τα ντοκουμέντα των άγριων επεισοδίων στα σύνορα – Τραυματίες και χάος σε συγκρούσεις προσφύγων με Σκοπιανούς – Φωτό και βίντεο!

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

– Δακρυγόνα, χημικά ακόμα και σφαίρες από καουτσούκ έριχναν προς πάσα κατεύθυνση οι Σκοπιανοί
– Τραυματίστηκαν άντρες, γυναίκες και μικρά παιδιά μπροστά από τον φράχτη των κλειστών συνόρων
– ”Δεν υπήρξε παραβίαση των βόρειων συνόρων μας” λένε πηγές του Πενταγώνου για τα άγρια επεισόδια
– ΕΛ.ΑΣ: ”Συγκεκριμένα άτομα που έρχονται με διαβατήρια κάθε πρωί οργανώνουν τα επεισόδια στο σημείο”
– Οι φωτογραφίες και τα βίντεο των συγκρούσεων κάνουν το γύρο του διαδικτύου και προκαλούν αίσθηση
ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τα επεισόδια μεταξύ προσφύγων και των αστυνομικών της ΠΓΔΜ ξεκίνησαν στις 12.00 το μεσημέρι, με άτομα να τρέχουν πανικόβλητα, άλλα να τραυματίζονται και την ατμόσφαιρα να γίνεται αποπνικτική μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Όλα ξεκίνησαν όταν περισσότεροι από 2.000 πρόσφυγες και μετανάστες ξεκίνησαν από την αποκλεισμένη σιδηροδρομική γραμμή και έφτασαν στον φτάχτη των συνόρων. Απλώθηκαν σε μήκος 500 μέτρων, κατάφεραν να ξηλώσουν τα συρματοπλέγαματα σε διάφορα σημεία και άνοιξαν την κεντρική σιδερόφραχτη πύλη. Τότε αστυνομικοί της ΠΓΔΜ απάντησαν με ”βροχή” από χημικά, δακρυγόνα, χειροβομβίδες κρότου λάμψης και σφαίρες από καουτσούκ. Όλα αυτά έπεφταν προς πάσα κατεύθυνση με τους Σκοπιανούς να αδιαφορούν για τις γυναίκες και τα μικρά παιδιά, πολλά από τα οποία έπεσαν τραυματισμένα, άλλα αιμόφυρτα και άλλα με αναπνευστικά προβλήματα…

Το κέντρο επιχειρήσεων στο Πεντάγωνο διαμηνύει ότι οι Σκοπιανοί στρατιώτες και αστυνομικοί δεν καταδίωξαν τους πρόσφυγες σε ελληνικό έδαφος. Τονίζουν ότι δεν υπήρξε παραβίαση των βόρειων συνόρων μας στην Ειδομένη και επισημαίνουν πως οι ένοπλες δυνάμεις παρακολουθούν τα όσα συμβαίνουν στην περιοχή αδιάκοπα…

Σύμφωνα με τις ελληνικές αστυνομικές αρχές τα επεισόδια ανάμεσα στους πρόσφυγες και τις αστυνομικές δυνάμεις της ΠΓΔΜ συνεχίζονται, με κάποια διαστήματα ηρεμίας ανάμεσα. «Δεν μπορούμε να μιλήσουμε ακόμη για εκτόνωση, η κατάσταση είναι σε εξέλιξη», ανέφεραν εκπρόσωποι της αστυνομίας, διευκρινίζοντας ότι κοντά στον φράκτη βρίσκονται άλλοτε δεκάδες, άλλοτε εκατοντάδες άτομα και όποτε ρίχνουν πέτρες και αντικείμενα προς την πλευρά των Σκοπίων τους «απαντούν» με τη χρήση χημικών.

Από το πρωί εκατοντάδες πρόσφυγες άρχισαν να συγκεντρώνονται στη σιδηροδρομική γραμμή, στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας- ΠΓΔΜ. Η ένταση ξεκίνησε όταν πενταμελής αντιπροσωπεία τους κινήθηκε προς τον φράκτη, στην πλευρά της ΠΓΔΜ και επιχείρησε να διαπραγματευτεί με τις αστυνομικές αρχές της γειτονικής χώρας, προκειμένου να τους επιτραπεί να περάσουν τα σύνορα και να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

Καθώς δεν υπήρξε ανταπόκριση στο αίτημα, περίπου 500 πρόσφυγες κινήθηκαν προς τον φράκτη, εξωτερικά των σιδηροδρομικών γραμμών και ακολούθησε διαμαρτυρία, ενώ από την πλευρά της αστυνομικών αρχών της ΠΓΔΜ ξεκίνησε η ρίψη δακρυγόνων. Όπως αναφέρουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, πολλοί πρόσφυγες κατέφυγαν στα ιατρεία του καταυλισμού με αναπνευστικά προβλήματα.

Οι αστυνομικές αρχές της χώρας βρίσκονται σε εγρήγορση και αναμένεται ενίσχυση της παρουσίας τους στην περιοχή, που θυμίζει καζάνι που βράζει. Φόβοι για επεισόδια υπήρχαν από χθες, όταν άγνωστοι μοίρασαν και κόλλησαν φυλλάδια γραμμένα στα αραβικά, με τα οποία καλούσαν πρόσφυγες και μετανάστες να συγκεντρωθούν στη σιδηροδρομική γραμμή και να ξεκινήσουν για τα σύνορα.

Η συγκέντρωση έγινε το πρωί, με τους Έλληνες αστυνομικούς όμως να σπεύδουν αρχικά να την αποσυνδέσουν από το φυλλάδιο. «Κυκλοφόρησε κάποιο φυλλάδιο, όμως, στη σιδηροδρομική γραμμή έχουμε μία από τις διαμαρτυρίες που γίνονται καθημερινά, δεν πρόκειται για κάποια οργανωμένη προσπάθεια να περάσουν τα σύνορα, είναι γύρω στα 150-200 άτομα», ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ εκπρόσωποι των αστυνομικών αρχών, μία ώρα πριν τα επεισόδια.

Ο κόσμος όμως αυξήθηκε και ξαφνικά όλοι κινήθηκαν προς τον φτάχτη. Τώρα οι αρχές ψάχνουν συγκεκριμένους αλληλέγγυους που ουσιαστικά προκάλεσαν τα νέα επεισόδια. Εκείνους που κόλλησαν τα φυλλάδια και ξεσήκωσαν για ακόμα μία φορά πρόσφυγες και μετανάστες του καταυλισμού. ”Υπάρχει μια συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων που έρχονται κάθε πρωί με τα διαβατήριά τους στην περιοχή και προκαλούν τα επεισόδια” έλεγαν υψηλόβαθμα στελέχη της αστυνομίας στο Mega…

Δείτε στο επόμενο βίντεο, το φυλλάδιο που κολλήθηκε χθες στην Ειδομένη και οδήγησε τους πρόσφυγες στον φράχτη των συνόρων…

Παρά τις προσπάθειες για εκκένωση ή έστω αποσυμφόρηση της περιοχής, πρόσφυγες και μετανάστες αρνούνται να φύγουν και επιμένουν να ζουν κάτω από αντίξοες συνθήκες κοντά στα σύνορα. Χθες το πρωί ο φτάχτης των Σκοπίων άνοιξε για λίγο, για να επαναπροωθηθούν στην Ελλάδα 25 πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ.

Τα άτομα αυτά είχαν περάσει νόμιμα τα σύνορα στις 3 Μαρτίου, όταν επιτρεπόταν η διέλευση, αλλά εγκλωβίστηκαν στα σύνορα της Σερβίας. Αστυνομικοί τους γύρισαν στα Σκόπια και η ΠΓΔΜ τους επέστρεψε το πρωί στην Ελλάδα δια… της πλαγίας οδού. Άνοιξαν ένα σημείο του φράχτη και ανάγκασαν τα 25 άτομα να μπουν στην Ειδομένη…

Οι κάτοικοι της Ειδομένης αγοράζουν όπλα

Η κατάσταση στην Ειδομένη παραμένει έκρυθμη και οι γιατροί κρούουν των κώδωνα του κίνδυνου για την εμφάνιση πιθανόν νοσημάτων, τονίζοντας την ανάγκη να αδειάσει ο καταυλισμός. “Η παρουσία τόσων πολλών χιλιάδων ανθρώπων σε έναν χώρο όπως ο συγκεκριμένος και με δεδομένες τις κλιματολογικές συνθήκες πρέπει να μας κάνει πολύ επιφυλακτικούς”, αναφέρει ο Νίκος Παπαευσταθίου, επικεφαλής του ΕΚΕΠΥ.

Εν τω μεταξύ οι κάτοικοι της περιοχής, απογοητευμένοι από την αστυνόμευση αλλά και φοβισμένοι από τα αλλεπάλληλα επεισόδια των τελευταίων ημερών, τρέχουν να αγοράσουν όπλα! “Ο κόσμος έχει τρομοκρατηθεί με όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας. Δυστυχώς αυτή τη στιγμή, η Αστυνομία δε μπορεί να προστατεύσει σωστά τον πολίτη…” λέει ένας πωλητής όπλων, σε κατάστημα της περιοχής. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι πωλήσεις όπλων έχουν αυξηθεί “300% και 400% πάνω” όπως λέει χαρακτηριστικά στην κάμερα του LiveNews.

 

 

 

 

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε