Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Γαύδος: Η κούκλα λιμενικός και το πλωτό ”θηρίο” που μαγνητίζει τα βλέμματα στο νησί – Δείτε το βίντεο [vid]

ΦΩΤΟ από flashnews.gr
ΦΩΤΟ από flashnews.gr

Νεότατο και υπερσύγχρονο το «Νήσος Γαύδος» ναυπηγήθηκε το 2015 και από το Δεκέμβριο του 2015 καλύπτει επιχειρησιακές ανάγκες του Λιμενικού Σώματος, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου…

Ως επίσκεψη ισχυρού συμβολισμού χαρακτήρισε ο υπουργός ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας την επίσκεψη στην ακριτική Γαύδο, του Περιπολικού Ανοιχτής Θαλάσσης του Λιμενικού Σώματος που φέρει το όνομα «Νήσος Γαύδος». Και αυτό γιατί – όπως ο ίδιος είπε – η επίσκεψη δεν ήταν του ίδιου ή της ηγεσίας του Λιμενικού σώματος, αλλά του πληρώματος του υπερσύγχρονου περιπολικού το οποίο άλλωστε είχε «βαφτίσει» η Δήμαρχος της Γαύδου Ευαγγελία Καλλίνικου τον Φεβρουάριο του 2016. Νεότατο και υπερσύγχρονο το «Νήσος Γαύδος» ναυπηγήθηκε το 2015 και από το Δεκέμβριο του 2015 καλύπτει επιχειρησιακές ανάγκες του Λιμενικού Σώματος, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και έδρα του είναι η Λέσβος.

Κόστισε περίπου 29 εκατ. ευρώ και συγχρηματοδοτήθηκε από το Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ποσοστό 82,5%, ενώ το υπόλοιπο ποσό χρηματοδοτήθηκε από εθνικούς πόρους. Ναυπηγήθηκε σε ιδιωτικά ναυπηγεία της Ολλανδίας, είναι σύγχρονο ταχύπλοο πλοίο με 25 άτομα πλήρωμα εκ των οποίων οι τρεις είναι γυναίκες, έχει μήκος 57,52 μέτρα, πλάτος 9,55 μέτρα και μέγιστη ταχύτητα 32 κόμβων. Έχει μεγάλη ακτίνα δράσης και αυτονομία, μεγάλη μεταφορική ικανότητα, φέρει σωστικό και διασωστικό εξοπλισμό υψηλών προδιαγραφών, και επιπρόσθετα στην ειδικά διαμορφωμένη πρύμνη του φέρει βοηθητικό ταχύπλοο 9μετρο φουσκωτό υψηλών επιδόσεων.

Όμως η «ψυχή» του σκάφους δεν είναι οι σύγχρονες υλικοτεχνικές υποδομές, αλλά οι 27 άνθρωποι που αποτελούν το πλήρωμα του Περιπολικού. Οι 24 άντρες και οι τρεις γυναίκες του Λιμενικού Σώματος που στελεχώνουν το «πλωτό θηρίο» τους τελευταίους οκτώ μήνες της επιχειρησιακής του λειτουργίας σε περιπολίες και διασώσεις στο Ανατολικό Αιγαίο έχουν βιώσει καταστάσεις τις οποίες οι πολίτες τις βλέπουν σε φωτογραφίες αλλά είναι σχεδόν αδύνατον να περιγραφούν.

Και φυσικά οι δυσκολότερες στιγμές είναι στις διασώσεις, όταν αντικρίζουν τα μικρά παιδιά και τα μωρά στην θάλασσα. «Η πιο δύσκολη στιγμή ήταν όταν είδα για πρώτη φορά τα μωρά να κλαίνε μέσα στην θάλασσα και τα ανεβάσαμε στο καράβι. Το κλάμα τους όταν τα παίρνεις στην αγκαλιά σου και οι γονείς που δεν ενδιαφέρονται και τα παρατάνε στις αγκαλιές μας…»

Πηγή: flashnews.gr

 

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε