Σάββατο, 4 Μαΐ
16oC Αθήνα

Κέρκυρα: Φυλάκιση 5 ετών με αναστολή στην πρώην εισαγγελέα για την εξαφάνιση χιλιάδων δικογραφιών

Κέρκυρα: Φυλάκιση 5 ετών με αναστολή στην πρώην εισαγγελέα για την εξαφάνιση χιλιάδων δικογραφιών

Ποινή φυλάκισης 5 ετών με αναστολή επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ιωαννίνων στην τέως εισαγγελέα Πρωτοδικών Κέρκυρας για τις χιλιάδες χαμένες δικογραφίες.

Η τέως εισαγγελέας Πρωτοδικών Κέρκυρας ήταν κατηγορούμενη για κακουργηματική κατάχρηση εξουσίας κατ΄ αληθή πραγματική συρροή και για υπεξαγωγή δημοσίων εγγράφων κατά συρροή.

Παράλληλα, έκρινε αθώα την τέως αναπληρώτρια προϊσταμένη Διεύθυνσης Γραμματείας της Εισαγγελίας, κατηγορούμενη για συνέργεια στην κακουργηματική πράξη.

Η κ. Τατάκη άσκησε έφεση στην απόφαση.

Την υπόθεση, είχε αποκαλύψει το 2019 η τότε εισαγγελέας Εφετών Κέρκυρας και τέως προϊσταμένη της, Βασιλική Χριστούλη, μετά από συστηματική έρευνα, κατόπιν καταγγελιών που έφταναν στο γραφείο της.

Η τέως εισαγγελέας, με ομόφωνη απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου στις 14 Απριλίου 2022, απολύθηκε από το Σώμα χωρίς δικαίωμα εργασίας.

Ο Νίκος Αγαπηνός, που εκπροσώπησε την πρώην εισαγγελέα, ανέφερε σε δήλωσή του: «Ποινή που αρμόζει σε πλημμέλημα (φυλάκιση) και με αναστολή χωρίς έκτιση ούτε μίας ημέρας επιβλήθηκε στην κατηγορούμενη πρώην Εισαγγελέα και μάλιστα πλειοψηφικά καθώς ένα μέλος του δικαστηρίου έκρινε πώς θα πρέπει να κηρυχθεί πλήρως αθώα , απόφαση που θα λάβει μετά βεβαιότητας το Πενταμελές Εφετείο στο οποίο ήδη άσκησε έφεση η πρώην Εισαγγελέας εντολέας μας, αποκλειστικά και μόνο για την προάσπιση της τιμής της, καθώς η πρωτοβάθμια ποινή που της επιβλήθηκε δεν είναι εκτιτέα αλλά ανεστάλη.

Ενδιαφέρουσα νομολογιακά θα είναι η απόφαση που μετέτρεψε την πλειάδα κακουργηματικών κατηγοριών σε μία κατ’ εξακολούθηση για το αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας, ενώ σημειωτέον αναγνωρίστηκαν δύο ελαφρυντικά στην κατηγορουμένη (όσα ζητήθηκαν) και η απόφαση ανεστάλη μέχρι τον δεύτερο βαθμό».

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις