Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

“Η ΔΕΗ δεν πωλείται” – Συλλαλητήριο στην Πτολεμαΐδα [pics]

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

“Είμαστε εδώ για να σας πούμε ότι δεν έχετε δικαίωμα να πουλήσετε την ΔΕΗ, δεν έχετε δικαίωμα να πουλήσετε τα υδροηλεκτρικά φράγματα κα τις λίμνες απ’ όπου αρδεύονται αγροτικές εκτάσεις και υδρεύονται πολίτες της Θεσσαλονίκης της Δράμας και της Καβάλας”.

Αυτό τόνισε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης μιλώντας στην κεντρική πλατεία της Πτολεμαΐδας στο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας που οργάνωσε η Ομοσπονδία των εργαζομένων και η Περιφέρεια δυτικής Μακεδονίας.

Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ αναφέρθηκε στην δήλωση πρώην υπουργού Ενέργειας του Πάνου Σκουρλέτη ότι “βαποράκια των δανειστών θέλουν να κάνουν ρεσάλτο στην ΔΕΗ” και ζήτησε από την κυβέρνηση και από τον υπουργό να κατονομάσουν ποιοι είναι αυτοί που αποτελούν τα εγχώρια βαποράκια και που θέλουν να κάνουν ρεσάλτο στην περιουσία του Ελληνικού λαού. “Εμείς λέμε ότι όσο ήταν έγκλημα η απόπειρα πώλησης της ΔΕΗ το 2014 άλλο τόσο έγκλημα είναι και σήμερα” κατέληξε ο Γ. Αδαμίδης.

Αναφέρθηκε στις θέμα του ορυχείου της Βεύης που παραμένει εδώ και 16 χρόνια αναξιοποίητο και αναρωτήθηκε απευθυνόμενος στον υπουργό Γιώργο Σταθάκη γιατί δεν έγινε διαγωνισμός από την παρούσα κυβέρνηση για τη τύχη του ορυχείου θυμίζοντας ότι λόγω του μεταλλευτικού νόμου όλα τα υπό εκμετάλλευση ιδιωτικά κοιτάσματα έχουν παραχωρηθεί με απόφαση της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Καυτηρίασε την στάση του συνόλου της αντιπολίτευσης λέγοντας ότι το έγκλημα είναι οικουμενικό και αναρωτήθηκε “πως είναι δυνατόν την ώρα που η κυβέρνηση δίνει μάχη στις Βρυξέλλες για το θέμα της ΔΕΗ την ίδια ώρα στην Αθήνα η ΝΔ να επιλεγεί με συνέντευξη τύπου να δηλώσει με κάθε επισημότητα ότι πρέπει να πουληθεί η ΔΕΗ” κάτι που όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, έπραξαν τόσο η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το Ποτάμι και η Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη.

Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ επεσήμανε ότι οι εργαζόμενοι στην ΔΕΗ δεν θα γίνουν η Ιφιγένεια αυτής της χώρας και εξήγγειλε από την Πτολεμαΐδα “πορεία στο λαό” με ενημερώσεις και συζητήσεις με τους πολίτες σε κάθε γωνιά της χώρας για τι σημαίνει η πώληση των λιγνιτικών μονάδων και των υδροηλεκτρικών φραγμάτων.

Ανέφερε ότι τον Σεπτέμβριο που έχουν εξαγγελθεί τα Μάρκετ τεστ για την ΔΕΗ “θα ζητήσουμε από την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό να απευθυνθούμε στον λαό με το ερώτημα εάν επιθυμεί την πώληση της ΔΕΗ”.

Ο Θόδωρος Καρυπίδης δήλωσε ότι “όπως το 2014 αποτρέψαμε την δημιουργία της μικρής ΔΕΗ έτσι και σήμερα θα αποτρέψουμε την πώλησή της». Επανέλαβε ότι πολιτευθήκαμε με το σύνθημα «νερό και η ενέργεια είναι δημόσια αγαθά» και προειδοποίησε ότι θα φτάσουμε μέχρι τέλους εάν υπάρξουν υπογραφές «θα παραιτηθούμε όλοι από το περιφερειακό συμβούλιο”.

“Η ΔΕΗ δεν ανήκει σε καμία κυβέρνηση αλλά σε αυτούς που την έκτισαν και την κράτησαν όρθια με τους δουλειά τους” δήλωσε ο δήμαρχος Εορδαίας Σάββας Ζαμανίδης και κατέληξε λέγοντας ότι “η ενεργειακή επάρκεια δεν είναι υπόθεση της Πτολεμαϊδας αλλά όλης της χώρας”.

Ο δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης μεταφέροντας την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου εξέφρασε την αντίθεσή του στο ξεπούλημα της ΔΕΗ και δήλωσε την απαίτηση του δήμου “να διεκδικήσουμε ένα διαφορετικό μέλλον για την τύχη των παιδιών μας”.

“Πρώτα η εκκλησία ανυψώνει το ανάστημά της και την φωνή της και λέμε να μην γίνει καμμιά τροποποίηση και μεταβολή στη ΔΕΗ και να παραμείνει ως έχει” δήλωσε χειροκροτούμενος ο μητροπολίτης Πρεσπών και Εορδαίας Θεόκλητος, ενώ κάλεσε τους συγκεντρωμένους «να αγωνισθούμε μέχρι εσχάτων για το καλό της πατρίδας και για την περιοχή που πρόσφερε τα πάντα στην Ελλάδα» . Σε ένδειξη διαμαρτυρίας όπως δήλωσε θα ηχήσουν οι καμπάνες των εκκλησιών της πόλης.

Η πλατεία της Πτολεμαΐδας ήταν γεμάτη από κόσμο, ενώ στην συγκέντρωση συμμετείχαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Θέμης Μουμουλίδης και Μιμης Δημητριάδης, ο γραμματέας της ΛΑΕ Παναγιώτης Λαφαζάνης, πολίτες και εκπρόσωποι φορέων από την Κοζάνη. την Φλώρινα και το Αμύνταιο, αγρότες με τα τρακτέρ τους και πολλοί ιερωμένοι με επικεφαλής τον μητροπολίτη Πρεσπών και Εορδαίας Θεόκλητο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε