Σάββατο, 27 Απρ.
16oC Αθήνα

Η Σπιναλόγκα μετατρέπεται σε έργο τέχνης

ΦΩΤΟ από το Flashnews
ΦΩΤΟ από το Flashnews

Μια σημαντική εικαστική παρέμβαση αναμένεται να κάνει στο άλλοτε νησί των λεπρών, τη Σπιναλόγκα, ο καταξιωμένος Έλληνας καλλιτέχνης Κώστα Τσόκλης.

Ο διεθνούς φήμης εικαστικός-όπως αναφέρει- θέλει να δώσει “μέσω της Τέχνης λύτρωση με τη χαρά της ζωής και όχι την δυστυχία της ζωής», και αυτές τις ημέρες ετοιμάζει πυρετωδώς στο νησί την εικαστική του παρέμβαση-έκθεση που τιτλοφορείται «εσύ, ο τελευταίος λεπρός”, και που αναμένεται να αποτελέσει πόλο έλξης χιλιάδων Ελλήνων και ξένων επισκεπτών.

Όπως διαβάζουμε στο FlashNews, τα εγκαίνιά θα γίνουν στις 2 Ιουνίου, στις 6 το απόγευμα με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Κρήτης, το Δήμο Αγίου Νικολάου, το Μουσείο Κώστα Τσόκλη, με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και ξενοδόχων της ευρύτερης περιοχής.

ΦΩΤΟ από το FlashNews

Ήδη τα πρώτα στοιχεία των επιβλητικών κατασκευών και της “ζωντανής” ζωγραφικής στους εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους του νησιού εντυπωσιάζουν, όπως: ο μεγάλος σταυρός στην είσοδο του νησιού, οι πολυεστιακοί καθρέπτες στα σοκάκια, ο μετέωρος άνθρωπος πριν την αυτοκτονία, οι πίνακες ζωγραφικής μέσα στα άλλοτε σπίτια των λεπρών που απεικονίζουν το αίμα, το δάκρυ, αλλά και την ελπίδα για τη ζωή.

Μια πρόγευση της εικαστικής παρέμβασης, που εξελίσσεται στη Σπιναλόγκα πήρε χθες ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, που επισκέφτηκε στο νησί τον Κώστα Τσόκλη, συνοδευόμενος από τον αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου Νίκο Καστρινάκη, τους αντιδημάρχους του Δήμου Αγίου Νικολάου Μανόλη Αικατερινάκη και Μιχάλη Μαρή, τον πρόεδρο της δημοτικής ενότητας Ελούντας Βαγγέλη Μαυρικάκη και τον τοπικό σύμβουλο του δημοτικού διαμερίσματος Πλάκας, Κώστα Μαυρικάκη.

Ο Κώστας Τσόκλης καλωσορίζοντας την ηγεσία της Περιφέρειας Κρήτης και τους εκπροσώπους του Δήμου, είπε ότι
“Το νησί για μένα είναι ένας χώρος προσκυνήματος. Θέλω να κάνω μια παρέμβαση για να δώσω μια εικαστική λύτρωση με τη χαρά της ζωής και όχι τη δυστυχία της ζωής και αυτό μπορεί να το κάνει μόνο η τέχνη”.

Ο ίδιος παράλληλα εξήγησε τους συμβολισμούς της εικαστικής παρέμβασης λέγοντας ότι

“«Ο Σταυρός είναι ένα σύμβολο μαρτυρίου, μπροστά στην είσοδο του νησιού μετατρέπει αυτόματα σε μνημείο προσκύνησης, που παύει να είναι ένας τουριστικός τόπος. Ο επισκέπτης καλείται να επισκεφθεί το νησί με σεβασμό.

Οι καθρέφτες έχουν μια διπλή σημασία, πρώτα να βάζουν τον επισκέπτη ενώπιον του εαυτού του, και να σκεφτούμε ότι θα μπορούσαμε και εμείς οι ίδιοι να ήμασταν στην θέση των ανθρώπων αυτών που έζησαν στο νησί.
Ξέρετε ότι στην Σπιναλόγκα δεν είχαν καθρέφτες καθόλου για τους γνωστούς λόγους, δεν ήθελαν να βλέπουν την παραμόρφωση. Εγώ πλημμυρίζω το νησί με καθρέφτες και έρχομαι να διαμαρτυρηθώ και σήμερα όλοι εμείς εδώ πέρα μπορούμε να δούμε τα πρόσωπα μας στους καθρέφτες. Είναι λοιπόν μια λύτρωση για αυτό που αισθανόμαστε και ότι είμαστε καλά”…

Διαβάστε ακόμα:

Φυλούν τη Σπιναλόγκα από… φιλότιμο!

Κρητικιά επιχειρηματίας χτίζει το μουσείο της Σπιναλόγκα!

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε