Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Λέρος: Έφτασαν 159 μετανάστες από Χίο και Μυτιλήνη – Επεισόδια, ξύλο και συλλήψεις!

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Έως τα μεσάνυχτα χθες, 159 μετανάστες και πρόσφυγες (120 από τη Λέσβο και 39 από τη Χίο), στο σύνολο τους Ιρακινοί, μεταφέρθηκαν, ομολογουμένως περιπετειωδώς…

με το ναυλωμένο από το υπουργείο Ναυτιλίας πλοίο «Τέρα τζετ» στη Λέρο. Στόχος της επιχείρησης ήταν η αποσυμφόρηση των hot spot των δύο νησιών όπου συνολικά στις δομές τους ζουν εγκλωβισμένα 4.500 άτομα, 3.000 στο hot spot της Μόριας και 1.500 στο hot spot της Χίου. Άλλοι 1.500 ζουν σε δομές εκτός hot spot. Στη Μυτιλήνη στη δομή του Καρά Τεπέ και στη Χίο στη δομή της Σούδας και σε υπαίθριο χώρο κοντά στο κάστρο της πόλης. Στη Χίο η επιχείρηση αφορούσε 200 άτομα, τα οποία και μεταφέρθηκαν στο λιμάνι των Μεστών, από όπου επιβιβάσθηκαν στο «Τέρα τζετ». Όμως, μέχρι να αναχωρήσει το πλοίο, επτά αλλοδαποί που δήλωναν «αλληλέγγυοι» στους πρόσφυγες βρέθηκαν στο λιμάνι και τους καλούσαν να αποβιβασθούν από το πλοίο, γιατί αυτό θα τους μετέφερε στην Τουρκία.

Δύο από τους αλλοδαπούς συνελήφθησαν και αναμένεται να οδηγηθούν στον εισαγγελέα. Πριν αναχωρήσει το πλοίο, οι 200 πρόσφυγες έσπασαν την εσωτερική πόρτα του καραβιού και αποβιβάσθηκαν. Μετά από προσπάθειες και διαπραγματεύσεις που κράτησαν ώρα, 39 από τους 200 επιβιβάσθηκαν ξανά στο πλοίο, ενώ οι υπόλοιποι μεταφέρθηκαν με πούλμαν στην πόλη της Χίου. Κι αυτό γιατί οι κάτοικοι του γειτονικού στο hot spot χωριού Χαλκειός έκλεισαν τον δρόμο, καταγγέλλοντας τη σχεδιαζόμενη αύξηση της χωρητικότητας του κέντρου και συνολικά την παρουσία του κέντρου και των ίδιων των προσφύγων και των μεταναστών στην περιοχή.

Ανάλογα προβλήματα δημιουργήθηκαν στη Λέσβο, όταν οι πολλοί από τους Ιρακινούς που θα μεταφέρονταν στη Λέρο, έχοντας ήδη επιβιβασθεί στα λεωφορεία και λίγο πριν αναχωρήσουν για το λιμάνι, άρχισαν να ζητούν να αποβιβασθούν γιατί θα τους μετέφεραν στην Τουρκία. Οι Αρχές συνδυάζουν το γεγονός με την επαφή που είχαν οι Ιρακινοί με εργαζομένους σε συγκεκριμένο οργανισμό, ο οποίος δραστηριοποιείται σε θέματα προσφύγων. Τελικά οι πρόσφυγες πείσθηκαν ότι θα μεταφέρονταν σε άλλο hot spot και όχι στην Τουρκία και η μετακίνηση ολοκληρώθηκε μετά τα μεσάνυχτα χωρίς άλλα προβλήματα.

 

 

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε