Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Ντροπή! Πρόσφυγες σε… κλουβιά στη ΒΙΑΛ της Χίου [vid]

Ντροπή! Πρόσφυγες σε… κλουβιά στη ΒΙΑΛ της Χίου [vid]

Εικόνες ντροπής από τη ΒΙΑΛ της Χίου, Βίντεο σοκ ανέβασε στο Facebook ένας πρόσφυγας από τη Συρία.

«ΒΙ.ΑΛ. σήμερα. Οι νέες αφίξεις στο κουτί των φυλακισμένων. Καλώς ήρθατε στην ΕΥΡΩΠΗ.
Νιώθω σαν να έχω κλέψει κάτι Μπερδεύτηκα για το αν πρέπει να τραβήξω βίντεο ή όχι, αλλά το τράβηξα και το ανήρτησα. Απλώς έτσι»
ήταν το σχόλιο που συνόδευε τα βίντεο που ανέβασε ο Alkiem Abdullah, στο οποίο φαίνονται άνθρωποι μέσα σε κελιά, στον προσφυγικό καταυλισμό της ΒΙΑΛ.

Την υπόθεση είχε φέρει πρώτο πρώτο στο φως το Vice που δημοσίευσε στις 16 Μαρτίου μια φωτογραφία με τα κλούβια της ΒΙΑΛ.

φωτό από vice

Ωστόσο τότςε από την Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής και Ταυτοποίησης για τη φωτογραφία – ντροπή είχε τότε δοθεί στην ιστοσελίδα η εξής απάντηση:

«Εκτιμούμε ιδιαιτέρως ότι προβαίνετε στη διαδικασία της διασταύρωσης μιας τέτοιας πληροφορίας που προφανώς δεν ευσταθεί. Δεν υπάρχουν κλουβιά προς στέγαση ωφελούμενων στο ΚΥΤ Χίου ούτε κατασκευές που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν με αυτόν τον όρο καθ’ οιονδήποτε τρόπο», Το ίδιο κι από το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής που είχε απαντήσει ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει μία τέτοιου τύπου κατασκευή. 

Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ανέφερε πως υπάρχει ένας χώρος εντός ΒΙΑΛ που… μοιάζει, αλλά όπως είπαν δεν είναι κλουβί καθώς αυτός ο όρος είναι άστοχος, αφού δεν είναι κλειστό από πάνω (!). Όπως υποστήριξαν, στο μέρος αυτό δεν στοιβάζονται ούτε παραμένουν άνθρωποι και το συρματόπλεγμα που υπήρχε έχει βγει. Όπως είπαν, ο χώρος αυτός είναι οριοθετημένος, περιφραγμένος για να γίνει η πρώτη διαχείριση των νεοεισερχόμενων. Έχει οπτική επαφή με όλες τις υπηρεσίες, καθώς είναι σχεδόν στο κέντρο της κατασκευής. Εκεί γίνεται η πρώτη διαχείριση και από πλευράς αστυνομικών και άλλων υπηρεσιών που δραστηριοποιούνται στην ΒΙΑΛ, αναφέρει το ρεπορτάζ του VICE.

«Το κλουβί είναι ξεκλείδωτο»!

Aπό την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ επιβεβαίωσαν την ύπαρξη της κατασκευής. Μάλιστα αναφέρουν ότι το έχουν θέσει σαν ζήτημα στις Αρχές. Όπως είπαν: «Δεν πρόκειται για φυλακή ή κλουβί. Αυτό το πράγμα δημιουργήθηκε τον Δεκέμβριο του 2016 από τις Αρχές για να διευκολύνουν τη διαχείριση του πλήθους, των ανθρώπων που πρόκειται να καταγραφούν, για να μην χάνουν τη σειρά τους και μπερδεύονται. Βέβαια, ήταν ατυχέστατη η επιλογή του υλικού που παραπέμπει σε φυλακή, κελιά, κτλ. Ο σκοπός δεν είναι να είναι οι άνθρωποι σε καθεστώς κράτησης, αλλά να γίνει καλύτερη η διαδικασία καταγραφής τους. Ο σκοπός είναι τελείως διαφορετικός, αλλά δυστυχώς χρησιμοποιήθηκε αυτό το υλικό που παραπέμπει σε κλουβί. Εμείς ως Ύπατη Αρμοστεία το είδαμε, κι αν και συμφωνούμε με τον σκοπό που είναι να διευκολυνθεί η καταγραφή καθώς θέλουμε οι άνθρωποι να καταγράφονται με όσο δυνατόν πιο γρήγορο τρόπο και αποτελεσματικό, από την άλλη θέλουμε αυτό να γίνεται με συνθήκες αξιοπρέπειας. Από την πρώτη στιγμή το είχαμε θέσει αυτό στις Αρχές ώστε ο τρόπος που το κάνουν να μην παραπέμπει σε άλλες καταστάσεις, και αυτό που καταφέραμε πριν δυο βδομάδες ήταν να φύγει το συρματόπλεγμα από πάνω και σαφέστατα είναι καλύτερη η εικόνα. Επίσης, οι άνθρωποι δεν είναι κλειδωμένοι αλλά είναι εκεί ως ένας τρόπος να κρατιέται η σειρά τους».

Από την Praxis που δραστηριοποιείται στο σημείο επιβεβαιώνουν την ύπαρξη του κλουβιού και σημειώνουν πως «Όλες οι διαδικασίες θα πρέπει να δομούνται με τέτοιο τρόπο, ώστε να διασφαλίζουν την αξιοπρέπεια και να μην προσβάλλουν την ανθρώπινη υπόσταση».

Με πληροφορίες από VICE

 

 

 

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε