Τρίτη, 19 Μαρ.
16oC Αθήνα

Παππάς: Τέλος στην “ντροπή” του τηλεοπτικού αποκλεισμού κατοίκων της Θράκης

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Τέλος σε μια “ντροπή”, όπως χαρακτήρισε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, την τηλεοπτική απομόνωση περίπου 60.000 κατοίκων (16.000 νοικοκυριά) απομακρυσμένων περιοχών των τριών νομών της Θράκης (Ξάνθης, Ροδόπης, Εβρου), τις οποίες η Digea είχε αφήσει ακτός του δικτύου της, βάζει η κυβέρνηση.

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής που επισκέπτεται σήμερα και αύριο τις συγκεκριμένες περιοχές ανακοίνωσε ότι με εντολή του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, και σε συνεργασία με την Cosmote και τη Nova, που είναι πάροχοι ψηφιακού σήματος, τοποθετούνται δορυφορικά “πιάτα” και αποκωδικοποιητές σε όλα αυτά τα νοικοκυριά, ώστε να μπορούν να βλέπουν και πάλι τα ελληνικά τηλεοπτικά κανάλια ελεύθερης λήψης.

Το 2014 μετά την κατάργηση του αναλογικού σήματος κι επειδή η Digea δεν συμπεριέλαβε στο δίκτυό της τις παραπάνω περιοχές έπεσε “μαύρο” στις τηλεοπτικές οθόνες των κατοίκων, που έμειναν πλέον με τη μόνη επιλογή της ενημέρωσης από τηλεοπτικά δίκτυα των γειτονικών χωρών. Στις εν λόγω περιοχές περιλαμβάνονται χωριά και κωμοπόλεις της πλειονότητας και της μειονότητας σε ό,τι αφορά τη σύνθεση του πληθυσμού.

Στο διάστημα που μεσολάβησε δήμαρχοι τοποθέτησαν κάποιους αναμεταδότες με αναλογικό σήμα, αλλά δεν δόθηκε λύση, καθώς δεν ήταν σε θέση να καλύψουν το κόστος και επιπλέον υπήρξαν συχνές βλάβες. Στην επίσκεψή του στη Θράκη ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξει οριστική λύση στο ζήτημα και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής περιοδεύει σήμερα και αύριο στους νομούς Ξάνθης, Ροδόπης, Εβρου, όπου γίνεται πράξη η δέσμευση του κ. Τσίπρα.

Πρώτος σταθμός της περιοδείας του ήταν η Σταυρούπολη της Ξάνθης, όπου συναντήθηκε με τον αντιδήμαρχο Ξάνθης Κυριάκο Παπαδόπουλο και τον πρόεδρο της κοινότητας Κώστα Σάρογλου. Αμέσως μετά δήλωσε στους δημοσιογράφους: “Βρίσκομαι στη Σταυρούπολη, σε μια περιοχή όπου μετά την “αεροπειρατεία”, η οποία συνέβη στη χώρα, δεν είχε τη δυνατότητα να βλέπει τηλεόραση. Η χώρα ανακάμπτει και μπαίνει στην τροχιά της σταθερής και δίκαιης ανάπτυξης. Και δίκαιη ανάπτυξη σημαίνει καθένας πολίτης αυτής της χώρας, ανεξαρτήτως προέλευσης ή θρησκεύματος, έχει το δικαίωμα στην ενημέρωση και αυτό η πολιτεία έχει την υποχρέωση να το εξασφαλίζει. Ήταν πραγματικά μια ντροπή, ειδικά περιοχές οι οποίες είναι και εθνικά ευαίσθητες να μην μπορούν να έχουν ενημέρωση από τα ελληνικά τηλεοπτικά κανάλια και η μόνη διέξοδος των ανθρώπων να είναι τα τηλεοπτικά προϊόντα των γειτονικών χωρών”.

Ο υπουργός εξήγησε ότι δεν είναι πολύ μεγάλο το κόστος της συγκεκριμένης παρέμβασης της κυβέρνησης και έστρεψε τα βέλη του εναντίον της προηγούμενης κυβέρνησης, λέγοντας: “Ηταν μια επιλογή η οποία κακώς, κάκιστα, εγκληματικά, παραμελήθηκε. Αυτή η σελίδα, όμως, κλείνει και κλείνει σηματοδοτώντας ακριβώς ότι κανένας δεν μπορεί και δεν πρέπει να μείνει πίσω από τις δυνατότητες της νέας ανάπτυξης που προσφέρουν οι τεχνολογίες. Οι νέες τεχνολογίες δίνουν δυνατότητες ανάπτυξης και από αυτές τι δυνατότητες δεν πρέπει κανένας Ελληνας, καμιά Ελληνίδα να μείνει πίσω”.

Ενώ ο κ. Παππάς βρισκόταν στη Σταυρούπολη διακόπηκε στην περιοχή η εκπομπή σήματος από τη Digea για όσους είχαν εγκαταστήσει με δικά τους έξοδα δορυφορικά “πιάτα”. Δημοσιογράφος ρώτησε τον υπουργό αν είναι τυχαία η διακοπή ή σχετίζεται με την επίσκεψή του και ο υπουργός, αφού επιφυλάχθηκε να ενημερωθεί τι ακριβώς συνέβη, επισήμανε: “Εχουμε ένα μεγάλο μάθημα. Όταν μιλάμε για τις κρίσιμες υποδομές της χώρας, για τις μεγάλες, για τις εθνικά κρίσιμες υποδομές, ο ιδιωτικός τομέας από μόνος του δεν μπορεί να παράξει το επιθυμητό αποτέλεσμα σε οικονομικό, κοινωνικό και εθνικό επίπεδο. Πρέπει να καταλάβει ο καθένας ότι εμείς εδώ ερχόμαστε να ανταποκριθούμε σε μια κοινωνική εθνική υποχρέωση. Δεν είναι ώρα για παιχνίδια ή παιχνιδάκια. Είναι ώρα να δείξουν και ορισμένοι, οι οποίοι επιδίωκαν για τον εαυτό τους να παίξουν το ρόλο της πρωτοπορίας στα εθνικά και οικονομικά ζητήματα της χώρας, ότι θα πρέπει να πολιτεύονται και να λειτουργούν με το αίσθημα της ευθύνης”.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου τι θα γίνει με το μονοπώλιο της Digea απάντησε πως “υπάρχει νομοθετημένη η δυνατότητα και η υποχρέωση συγκρότησης δικτύου από τη δημόσια τηλεόραση και η δημόσια τηλεόραση λαμβάνει όλα τα μέτρα, με προβλήματα βεβαίως, ώστε να κάνει και αυτόν τον νόμο πραγματικότητα”. Σε παρατήρηση πως κάποιοι “μπλοκάρουν” αυτή τη συγκρότηση ξεκαθάρισε: “Δεν θα τους περάσει. Θα ανταποκριθούμε στο καθήκον από τον νόμο”.

Ο κ. Παππάς δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια για να επεκταθεί το πρόγραμμα και σε άλλες περιοχές της χώρας, εκτός από τη Θράκη, γιατί όπως είπε χωρίς τηλεόραση είναι και άλλες περιοχές, χωρίς να είναι απομακρυσμένες, και δεν θα μπορούσε να διανοηθεί κανείς ότι δεν έχουν τηλεοπτικό σήμα, όπως στην Πελοπόννησο.

“Είναι κάτι πολύ θετικό, το είχε ανάγκη η περιοχή” δήλωσε ο αντιδήμαρχος Ξάνθης Κυριάκος Παπαδόπουλος για τη δράση του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής. Μετά τη Σταυρούπολη ο κ. Παππάς μετέβη στη Μύκη, όπου συναντήθηκε με τον δήμαρχο Μύκης Τζαμήλ Καπζά και κατοίκους και στη συνέχεια επισκέφθηκε τον Εχίνο.

Το απόγευμα θα επισκεφθεί δύο ορεινά χωριά της Ροδόπης, την Οργάνη και τα Αρριανά (στις 17.30 και στις 19.00 αντιστοίχως), όπου θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους τοπικών φορέων και θα ανακοινώσει την ένταξη των περιοχών αυτών στο πρόγραμμα για να μπορούν να βλέπου οι κάτοικοι τηλεόραση. Το ίδιο θα κάνει αύριο το πρωί στο Ορμένιο και τα Δίκαια του Εβρου. Επίσης, θα επισκεφθεί την Ορεστιάδα και την Αλεξανδρούπολη, όπου στις 20.00 θα μιλήσει σε συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ. Τον υπουργό στην περιοδεία του συνοδεύουν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε