Κυριακή, 5 Μαΐ
16oC Αθήνα

Θεσσαλονίκη: Αυτά είναι τα σχέδια για την ανάπλαση της νέας παραλίας [pics]

ΦΩΤΟ από voria.gr
ΦΩΤΟ από voria.gr

Το μεγαλεπήβολο σχέδιο του Ερνέστ Εμπράρ για την περιοχή που έμεινε στα χαρτιά πριν από ένα αιώνα, επανέρχεται στο προσκήνιο. Δείτε τις φωτογραφίες…

Το ζήτημα της ολοκλήρωσης του Μνημειακού Άξονα της Αριστοτέλους που σχεδίασε μετά την μεγάλη πυρκαγιά του 1917 ο Γάλλος αρχιτέκτονας και πολεοδόμος Ερνέστ Εμπράρ επαναφέρει ο αρχιτέκτονας Πρόδρομος Νικηφορίδης που μαζί με τον Μπερνάρ Κουόμο σχεδίασαν την ανάπλαση της Νέας Παραλίας. Το σχέδιο του Εμπράρ στο τμήμα Αγίου Δημητρίου-Κασσάνδρου είναι ιδιαίτερα φιλόδοξο, σύμφωνο με τις τάσεις της εποχής στην Ευρώπη, με τον Άξονα να καταλήγει σε ένα επιβλητικό μνημείο, που δεσπόζει στην πόλη πάνω από την οδό Κασσάνδρου το οποίο ονομάζει Ναό της Νίκης με μια αμφιθεατρική διαμόρφωση.

ΦΩΤΟ από voria.gr

Το μεγαλεπήβολο σχέδιο του Ερνέστ Εμπράρ για την περιοχή έμεινε στα χαρτιά, μία περιγραφή της θαυμαστής πόλης που οραματίστηκε, της πόλης που θα μπορούσε να γεννηθεί μέσα από τις στάχτες της. Στη θέση των κήπων και των μνημείων πάνω από τον ναό του Αγίου Δημητρίου σήμερα υπάρχει μία αλάνα, που χρησιμοποιείται ως χώρος στάθμευσης και οι πολυκατοικίες της πολύβοης Κασσάνδρου. Παράλληλα, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ.Νικηφορίδης, «ο Εμπράρ τιμήθηκε με την ονομασία ενός ιδιωτικού δρόμου, άρα σαν να μην υπάρχει, στην περιοχή Άνω Λαδάδικα».

ΦΩΤΟ από voria.gr

Ο κ.Νικηφορίδης προτείνει τη δημιουργία μίας πλατείας με πανοραμική θέα πάνω από τον Άγιο Δημήτριο, ένα Μπελβεντέρε όπου απολήγει νοητά η οδός Αριστοτέλους για να ολοκληρωθεί ο Άξονας, να αναβαθμιστεί μια παραμελημένη γειτονιά και να τιμηθεί ο άνθρωπος που σχεδίασε τη σύγχρονη Θεσσαλονίκη.

Όπως τόνισε ο Πρόδρομος Νικηφορίδης, για την ανάπλαση της εν λόγω περιοχής κατατέθηκαν προτάσεις στο πλαίσιο του Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού Ιδεών του δήμου Θεσσαλονίκης και του ΤΕΕ/ΤΚΜ, που διοργανώθηκε το 2012 και μάλιστα βραβεύθηκε η πρόταση που υπέβαλαν οι Μιχάλης Κανταρτζής και Πηνελόπη Κουγιανού.

Πρόταση για την περιοχή κατέθεσε στον εν λόγω διαγωνισμό και το γραφείο Nikiforidis Cuomo Architects με βασικό χαρακτηριστικό τις εξέδρες που προσφέρουν πανοραμική θέα και συνυπάρχουν με τις αρχαιότητες. Στα σημεία που δεν υπάρχει θέα προτείνεται η δημιουργία χώρων πρασίνου, που σήμερα απουσιάζουν εντελώς από τη γειτονιά ανάμεσα στις οδούς Κασσάνδρου και Ολυμπιάδας…

ΦΩΤΟ από voria.gr

Πηγή: voria.gr

 

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε