Σάββατο, 27 Απρ.
16oC Αθήνα

Χαλκιδική: Η κρίση φέρνει προβλήματα ακόμα και σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Τα προβλήματα ρευστότητας σχετίζονται με την ύφεση, την καθυστερημένη αποπληρωμή οφειλών από τα τουριστικά πρακτορεία, αλλά και το ειδικό τέλος ακινήτων, που για παράδειγμα, στην περίπτωση του «Πόρτο Καρράς» ξεπερνά τα 360.000 ευρώ.

Στην πλειοψηφία τους ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους απέναντι στους εργαζόμενους σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής Γρηγόρης Τάσιος. Είπε ότι το πρόβλημα ρευστότητας είναι εντονότερο σε περίπου 5-10 ξενοδοχειακές μονάδες, με αποτέλεσμα στη δική τους περίπτωση η έλλειψη ρευστότητας να αντανακλάται πλέον και σε κάποια καθυστέρηση στην πληρωμή δεδουλευμένων των εργαζομένων.

«Το μεγαλύτερο ποσοστό των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, όμως, έχει πληρώσει τους βασικούς μισθούς, δηλαδή της περιόδου Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου. Κι αυτό, παρά τις πιέσεις που δέχονται από την ύφεση, τις καθυστερημένες αποπληρωμές από τα τουριστικά γραφεία και το ειδικό τέλος ακινήτων, που π.χ., για το ‘’Πόρτο Καρράς’’ ανέρχεται σε 360.000 ευρώ και για ένα μεσαίο ξενοδοχείο σε περίπου 12.000. Ακόμη, όμως, και σε περιπτώσεις που υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τη μισθοδοσία, αυτό αντιμετωπίζεται με εσωτερική συνεννόηση», είπε ο κύριος Τάσιος.

Δραματική η κατάσταση λέει το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο
«Μαύρη» βλέπει πάντως την εικόνα το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Χαλκιδικής, που -με σημερινή ανακοίνωσή του- περιγράφει την κατάσταση για τους εργαζομένους στον τουρισμό και τον επισιτισμό του νομού ως «δραματική» και επικαλείται καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες «μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων οφείλουν αποδοχές μηνών, χωρίς να δεσμεύονται πότε θα εξοφλήσουν τους εργαζομένους».

Όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης-Χαλκιδικής, Μιχάλης Λαζαρίδης, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τα δεδουλευμένα «και μάλιστα αδικαιολόγητο, καθώς η κίνηση στη φετινή σεζόν ήταν αυξημένη κατά 15-20%, σε σχέση με πέρυσι».

Κατά τον ίδιο, η εργοδοσία χρησιμοποιεί την κρίση σαν πρόσχημα για να καθυστερεί τους μισθούς. Την ίδια στιγμή, πρόσθεσε, «περίπου 3.000-4.000 αλλοδαποί απασχολούνται στον κλάδο στη Χαλκιδική (το 30% των εργαζομένων στον τουρισμό της περιοχής), κάνοντας “δήθεν πρακτική”, με αποδοχές που δεν ξεπερνούν τα 250 ευρώ».

Ο κύριος Λαζαρίδης είπε επίσης ότι εκατοντάδες ξενοδοχοϋπάλληλοι και στη Θεσσαλονίκη έχουν χάσει τη δουλειά τους μετά την εκδήλωση της ύφεσης, με τον συνολικό αριθμό τους να έχει μειωθεί σε περίπου 2.000, έναντι 2.700 στην προ της κρίσης περίοδο.

Ο ίδιος κατήγγειλε την κατάργηση των Βαρέων και Ανθυγιεινών στον κλάδο, υποστηρίζοντας ότι, με βάση παλαιά έρευνα του Σωματείου, το 90% των καθαριστριών και των καμαριέρων των ξενοδοχείων “δεν προλαβαίνει να φτάσει στη σύνταξη, λόγω ασθενειών”.

Συνεχίζουν τις 48ωρες απεργίες οι εργαζόμενοι στο Πόρτο Καρράς
Στο μεταξύ, συνεχίζουν τις 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες τους οι εργαζόμενοι στο ξενοδοχειακό συγκρότημα του Πόρτο Καρράς, διεκδικώντας την άμεση καταβολή τουλάχιστον τού 1/3 των δεδουλευμένων τους, σε πρώτη φάση,σύμφωνα με τον πρόεδρο του σωματείου τους, Γεώργιο Τούμπα.

Στη σημερινή συνάντηση των εργαζομένων με τον διευθύνοντα σύμβουλο της επιχείρησης, Βασίλη Βασιλάκη και τον αναπληρωτή γενικό διευθυντή, οι δύο εκπρόσωποι της διοίκησης έκαναν -σύμφωνα πάντα με τον κύριο Τούμπα- λόγο για τμηματική καταβολή των οφειλόμενων ποσών, χωρίς ωστόσο να ορίσουν συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα εξόφλησης.

«Σήμερα, από τους μισθούς Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου, αλλά και από το επίδομα αδείας και τη μισθοδοσία των εποχικών εργαζομένων, μας οφείλονται περίπου 2 εκατ. ευρώ, τα οποία θα φτάσουν μέχρι τέλους Νοεμβρίου στα 2,7 εκατ., ενώ μέχρι στιγμής μας έχει καταβληθεί το 30% των μισθών του Σεπτεμβρίου, δηλαδή περί τα 150.000 ευρώ», ισχυρίστηκε ο κ. Τούμπας και υποστήριξε ότι η αίσθηση που αποκόμισε από τη σημερινή συνάντηση ήταν ότι «δεν υπάρχει περίπτωση η επιχείρηση να προβεί σε εξόφληση των δεδουλευμένων πριν από το τέλος του 2011».

Το σύνολο των εργαζομένων στο συγκρότημα -συμπεριλαμβανομένης της Μαρίνας, της οινοπαραγωγικής περιοχής, των γηπέδων γκολφ και τένις κτλ- είναι (εποχικοί και μόνιμοι) περίπου 750 άτομα, εκ των οποίων μόνιμοι είναι περίπου οι 300.

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε