weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Έτοιμος να παραιτηθεί ο Δήμαρχος Λεβαδέων για το σχέδιο «Αθηνά»

Έτοιμος να παραιτηθεί ο Δήμαρχος Λεβαδέων για το σχέδιο «Αθηνά» | Newsit.gr
ΦΩΤΟ από το LamiaStar

Την πρόθεσή του να παραιτηθεί άλλωστε, είχε γνωστοποιήσει μέσα από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star Κεντρικής Ελλάδας, στις 4 Φεβρουαρίου, όταν έγινε γνωστό το αρχικό σχέδιο του υπουργείου παιδείας για κατάργηση του τμήματος.

Το κείμενο του Δημάρχου Λεβαδέων, που δημοσιεύεται στο LamiaStar:

Όπως ήδη γνωρίζετε δόθηκε χθες στη δημοσιότητα το τελικό σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού για την αναδιάρθρωση των Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης της χώρας.

Σύμφωνα με την τελική πρόταση του Υπουργείου, όπως αυτή αποτυπώνεται στο σχέδιο «ΑΘΗΝΑ», καταργείται το Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας, καθώς το Τμήμα Πληροφορικής με Εφαρμογές στη Βιοϊατρική με έδρα τη Λαμία μεταφέρεται διοικητικά στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, αλλά παραμένει η λειτουργία του τμήματος στη Λαμία. Το δεύτερο Τμήμα Περιφερειακής Οικονομικής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας που εδρεύει στη Λιβαδειά μεταφέρεται στο Πάντειο Πανεπιστήμιο που συγχωνεύεται με άλλα πανεπιστημιακά ιδρύματα και πρόκειται να δημιουργήσουν το Πανεπιστήμιο «Αδαμάντιος Κοραής».

Η τελική πρόταση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού για το Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας και ειδικά για το Τμήμα της Λιβαδειάς έρχεται σε αντίθεση προς τις διαβεβαιώσεις που μας είχαν δοθεί, σε εμένα και στους βουλευτές του Νομού, καθώς και στους εκπροσώπους φορέων και συλλόγων της πόλης, κατά τη διάρκεια συναντήσεων που είχαμε με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, ότι θα δουν θετικά τις προτάσεις μας για τη μη κατάργηση του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας.

Όσον αφορά στα οικονομικά στοιχεία του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας και τον τρόπο εξεύρεσης πόρων για τη χρηματοδότησή του, που αποτέλεσε κεντρικό σημείο συζήτησης με τον Υπουργό, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Κλέαρχος Περγαντάς, πρότεινε ότι εάν υπάρξει η απαραίτητη σχετική νομοθετική ρύθμιση τότε η Περιφέρεια είναι διαθέσιμη να διαθέσει 200.000 ευρώ από τους ΚΑΠ, για την αντιμετώπιση των λειτουργικών εξόδων του Πανεπιστημίου, 100.000 ευρώ για κάθε ένα από τα πανεπιστημιακά τμήματα.

Στο πλαίσιο των ενημερωτικών συναντήσεων με τον Υπουργό Παιδείας κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, τόσο με την ιδιότητά μου ως Δημάρχου Λεβαδέων όσο και ως μέλους του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ αναπτύξαμε όλα τα οικονομικά και ακαδημαϊκά στοιχεία του πανεπιστημιακού τμήματος της Λιβαδειάς και υποβάλλαμε σχετική μελέτη για τη βιωσιμότητα του Πανεπιστημίου που συντάχθηκε από τον Αναπληρωτή Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αντιπρόεδρο του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας και Πρόεδρο της Επιτροπής Ερευνών κ. Δημήτριο Παναγιωτόπουλο. Στην εν λόγω μελέτη με επιστημονικά τεκμηριωμένο τρόπο αναλύεται και επιβεβαιώνεται η πεποίθηση μας ότι το Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας έχει όλα αυτά τα δραστικά στοιχεία που το καθιστά βιώσιμο.

Δυστυχώς, η σημερινή εξέλιξη αποτελεί ταφόπλακα για την αναπτυξιακή προοπτική της Περιφέρειας και δημιουργεί υπερσυγκέντρωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στα υδροκέφαλα μεγάλα αστικά κέντρα.

Μετά τα ανωτέρω και επειδή είμαι δέκτης της γενικής αγανάκτησης και του θυμού όλων των Λιβαδειτών για τον αδικαιολόγητο και άδικο χειρισμό από την πλευρά του Υπουργείου Παιδείας όσον αφορά το μέλλον της πόλης της Λιβαδειάς, θέτω στη διάθεσή σας την παραίτηση μου εάν και εφόσον το Υπουργείο Παιδείας παραμείνει αμετακίνητο στην απόφαση του για την κατάργηση του Τμήματος Περιφερειακής Οικονομικής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας με έδρα τη Λιβαδειά και καλώ να πράξουν το ίδιο όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι και οι αναπληρωτές αυτών.

Με εκτίμηση
Ο Δήμαρχος Λεβαδέων
Νικόλαος Παπαγγελής

Διαβάστε ακόμα:

Κλειστή η Αμαλίας έξω από τη Βουλή για το Σχέδιο Αθηνά

Αυτό είναι το τελικό σχέδιο «Αθηνά» του υπουργείου Παιδείας – Με συλλαλητήριο στο κέντρο απαντούν οι φοιτητές

Φοιτητές στα Προπύλαια: “Όχι στο σχέδιο Αθηνά” – Αύριο νέο συλλαλητήριο

Όλες οι τελευταίες αλλαγές στο σχέδιο Αθηνά για ΑΕΙ και ΤΕΙ – Κατατίθεται στην Βουλή

#TAGS MM