Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Φλέγεται η Ζάκυνθος – Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες! Στο νησί και δυνάμεις του στρατού – Κινδυνεύουν χωριά [pics, vids]

Φλέγεται η Ζάκυνθος – Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες! Στο νησί και δυνάμεις του στρατού – Κινδυνεύουν χωριά [pics, vids]

– Μαίνεται η πυρκαγιά στην Ζάκυνθο – Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις για να ελέγξουν τα πύρινα μέτωπα
– Έκτακτο δρομολόγιο της «LEVANTE FERRIES» για την μεταφορά δυνάμεων πυροσβεστικής και στρατού
– Άνθρωποι κάθε ηλικίας προσπαθούν να σώσουν τις περιουσίες τους και τρέχουν να σωθούν
– Τεράστια μάχη για να μην καούν χωριά στην Ζάκυνθο
– Συγκλονιστικές εικόνες από το ελληνικό νησί

Περίπου 20 πυροσβεστικά οχήματα και μηχανήματα του στρατού μεταφέρονται στη Ζάκυνθο ώστε να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του πύρινου μετώπου στην Αναφωνήτρια, με έκτακτο δρομολόγιο της «LEVANTE FERRIES».

Σε πύρινο κλοιό βρίσκεται η περιοχή των Μαριών καθώς η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι στο χωριό Αναφωνήτρια, κατακαίει τα πάντα στο πέρασμα της ενώ πλησίασε και στο χωριό των Μαριών. Οι δυνατοί άνεμοι δημιουργούν πρόσθετες δυσκολίες στο έργο της πυρόσβεσης. H υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας είχε έτοιμο σχέδιο εκκένωσης του χωριού.

Στο σημείο βρίσκονται ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις και εθελοντές, που δίνουν τιτάνια μάχη με τις φλόγες. Εν τω μεταξύ νέα πυρκαγιά ξέσπασε λίγο πριν τις 20.30 στο όρος Σκοπός λίγα χιλιόμετρα νότια της πόλης της Ζακύνθου. Στο σημείο έχουν σπεύσει δύο οχήματα της Πυροσβεστικής με 6 άνδρες καθώς και υδροφόρες ιδιωτών.

Πύρινη κόλαση στην Αναφωνήτρια Ζακύνθου

Ο πύρινος εφιάλτης ξαναξύπνησε στη Ζάκυνθο πιο καταστροφικός από κάθε άλλη φορά. Τουλάχιστον δύο σπίτια, δύο καταστήματα και πολλές κτηνοτροφικές μονάδες καταστράφηκαν ολοσχερώς στο χωριό της Αναφωνήτριας, στην ορεινή Ζάκυνθο στη νέα μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε το πρωί του Σαββάτου. Η οδηγία για εκκένωση του χωριού δόθηκε από τα πρώτα λεπτά όταν διαπιστώθηκε ότι οι τεράστιες φλόγες κατευθύνονταν απειλητικά προς τα πρώτα σπίτια, με τους ισχυρούς ανέμους να επιταχύνουν την πορεία της. Οι φλόγες έφτασαν στα σπίτια μέσα σε ελάχιστα λεπτά με τους τελευταίους κατοίκους να προσπαθούν, μέχρι την ύστατη στιγμή, να σώσουν τις περιουσίες τους. Οι εικόνες είναι αποκαλυπτικές…

Στον οικισμό επικρατεί πανικός. Από τη μια άνθρωποι που έχασαν τις περιουσίες τους να κλαίνε και από την άλλη οι υπόλοιποι να πακετάρουν τα πράγματά τους και να τρέχουν να σωθούν. Οι εικόνες δείχνουν την ένταση και την έκταση της φωτιάς. Ένα πυκνό σύννεφο καπνού έχει σκεπάσει ολόκληρη την περιοχή.

Σε μεγάλη επιχείρηση για την απομάκρυνση 25 οχημάτων, με περίπου 100 επιβαίνοντες από το λιμάνι στην περιοχή Πόρτο Βρώμη, στο οποίο είχαν φθάσει οι φλόγες, προχώρησε η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ζακύνθου. Πρόκειται για τουρίστες οι οποίοι άφησαν στην ακτή το οχήματά τους και νοίκιασαν σκάφη από το λιμάνι και κατά την επιστροφή τους είδαν τις φλόγες να πλησιάζουν στην περιοχή. Χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής για να ανοίξει ο δρόμος και να επιστρέψουν οι τουρίστες με ασφάλεια.

Κάτοικοι της περιοχής προσπαθούν να βοηθήσουν τους πυροσβέστες με όποιο τρόπο μπορούν και οι περισσότεροι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους. Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής δίνουν αγώνα ώστε μέσα στις επόμενες ώρες να θέσουν την πυρκαγιά υπό έλεγχο.

Ο δήμαρχος Ζακύνθου, Παύλος Κολοκοτσάς μιλά για σχέδιο εμπρησμού επικαλούμενος τα τρία μέτωπα που ξέσπασαν ταυτόχρονα. «Δεν είναι δυνατόν να μην πρόκειται για σχέδιο εμπρησμού όταν ξεσπούν ταυτόχρονα. Σαφώς, το μυαλό μας εκεί θα πάει» είπε στον ΑΝΤ1. Είπε ακόμη ότι στο νησί ξέσπασαν 30 πυρκαγιές μέσα σε διάστημα ενός μηνός.

 

Υψηλός κίνδυνος για νέες πυρκαγιές

Παραμένει πολύ υψηλός και σήμερα ο κίνδυνος πυρκαγιάς σε αρκετές περιοχές της χώρας, σύμφωνα με το χάρτη πρόβλεψης. Ειδικότερα, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος (δείκτης 4) για τους νομούς Αττικής, Εύβοιας, Βοιωτίας, Φθιώτιδας, Αχαΐας, Κορινθίας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Λακωνίας, Ηλείας και για τα νησιά Σκύρο, Λέσβο, Χίο, Ψαρά, Σάμο, Ικαρία, Κρήτη, Κύθηρα, Σαμοθράκη, Λήμνο, καθώς και όλες τις Κυκλάδες. Εξάλλου, 52 αγροτοδασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο σε όλη τη χώρα, οι περισσότερες εκ των οποίων αντιμετωπίστηκαν άμεσα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική.

Πηγή: imerazante.gr, ioniantv.gr

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις