weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Γιατροί του Κόσμου για Ωραιόκαστρο: Όλοι αντιλαμβάνονται ότι ήταν δυστύχημα – Εξιτήριο για το κοριτσάκι

Γιατροί του Κόσμου για Ωραιόκαστρο: Όλοι αντιλαμβάνονται ότι ήταν δυστύχημα – Εξιτήριο για το κοριτσάκι | Newsit.gr

Η Συντονίστρια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα σημείωσε ότι είχε ζητηθεί από τον δήμαρχο να βελτιωθούν οι συνθήκες σήμανσης και φωτισμού στο δρόμο όπου έγινε το δυστύχημα.

Το κοριτσάκι που επέζησε του δυστυχήματος είναι καλά στην υγεία του -πέραν του ψυχολογικού σοκ που έχει υποστεί- και σήμερα αναμένεται να πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο στο οποίο νοσηλευόταν.

Ο 76χρονος οδηγός του οχήματος παραμένει φρουρούμενος στο νοσοκομείο όπου επίσης νοσηεύεται.

Η στεναχώρια των ανθρώπων για όσα συνέβησαν το βράδυ της Κυριακής είναι εμφανής, όλοι αντιλαμβάνονται ότι ήταν δυστύχημα, όπως είπε η κ.Κανιστρά.

Σημείωσε ότι ο συγκεκριμένος δρόμος τη νύχτα είναι επικίνδυνος, καθώς ο φωτισμός του είναι ελλιπής και «πραγματικά, δεν βλέπεις».

Για την επικοινωνιακή εκμετάλλευση του δυστυχήματος, εκτίμησε ότι πρόκειται για μία «μικρή μερίδα» ατόμων που όπως και μετά τα επεισόδια επωφελήθηκαν ενός μικρού συμβάντος για να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη.

Χρειάζονται καλύτερες συνθήκες

Η κ. Κανιστρά αναφέρθηκε στις συνθήκες που υπάρχουν στην δομή φιλοξενίας του Ωραιόκαστρου, καθώς όπως είπε είχε σχεδιαστεί για να λειτουργήσει μικρό χρονικό διάστημα, αλλά τελικά λειτουργεί ήδη έξι μήνες και φιλοξενεί 1.300 με 1.400 άτομα, εκ των οποίων το 40% περίπου παιδιά, κυρίως μικρής ηλικίας.

«Οι συνθήκες δεν είναι σε καμία περίπτωση για να μείνει κάποιος για έξι μήνες», σημείωσε, προσθέτοντας ότι το υπουργείο είναι αρκετά κοντά για τις ανάγκες και τις μικρές παρεμβάσεις που ζητούνται, αλλά «είναι τα μεγάλα που θέλουν αλλαγή … Θα έπρεπε να υπάρχουν καλύτερες δομές για όλους αυτούς τους ανθρώπους», είπε η κ.Κανιστρά.

Σε κάθε περίπτωση, η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που παραμένουν στη δομή έχει μία στάση συγκινητική, όπως είπε η ίδια, είναι άνθρωποι που αντιλαμβάνονται ότι η Ελλάδα τους βοηθάει και τους στηρίζει.

Τι λέει ο Δήμαρχος Ωραιοκάστρου

«Από την αρχή της θητείας μας ενσκήψαμε στο πρόβλημα της Συμμαχικής Οδού» αναφέρει ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Αστέριος Γαβότσης, σε σημερινό δελτίο Τύπου του δήμου, στο οποίο σημειώνονται οι κινήσεις που έγιναν από τη δημοτική Αρχή για τον συγκεκριμένο δρόμο μήκους οχτώ χιλιομέτρων, με αφορμή το τροχαίο δυστύχημα έξω από το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων.

Ο κ. Γαβότσης, μετά το τροχαίο, με σχετική του επιστολή προς τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, την αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης και τον γενικό διευθυντή Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος και Υποδομών αναφέρει τα προβλήματα στη Συμμαχική Οδό ζητώντας να επιληφθούν του θέματος.

«Στην περιοχή αυτή έχουν εγκατασταθεί το τελευταίο διάστημα, εκατέρωθεν της Συμμαχικής Οδού, πρόσφυγες και πλέον υπάρχει συχνή κυκλοφορία και πεζών με μικρά παιδιά με αποτέλεσμα να είναι άμεσος ο κίνδυνος ατυχημάτων» τονίζεται στην επιστολή και προστίθεται:

«Ο Δήμος Ωραιοκάστρου διαπιστώνοντας έγκαιρα την επικινδυνότητα στη συγκεκριμένη περιοχή, προέβη με τους λιγοστούς δικούς του πόρους στις παρακάτω ενέργειες: στην τοποθέτηση φωτισμού και στην κατακόρυφη και οριζόντια σήμανση, που όμως δεν είναι αρκετές για να καλυφθεί όλο το μήκος της Συμμαχικής Οδού».

«Επειδή το θέμα είναι επείγον, πρέπει άμεσα να γίνει συντήρηση στο οδόστρωμα της Συμμαχικής Οδού με στόχο την επαναφορά του στο αρχικό κατά το δυνατόν επίπεδο και να τοποθετηθεί φωτισμός και κατακόρυφη και οριζόντια σήμανση σ’ όλο το μήκος της οδού, ώστε να ικανοποιούνται οι απαραίτητες συνθήκες ασφαλούς κυκλοφορίας οχημάτων και πεζών. Ο Δήμος Ωραιοκάστρου, λόγω μεγέθους του δρόμου, αδυνατεί να σηκώσει το οικονομικό βάρος για τη συντήρηση του δρόμου που είναι υπερτοπικής σημασίας, διαδημοτικός, που διασχίζει τις βιομηχανικές περιοχές των δήμων Ωραιοκάστρου, Παύλου Μελά Δέλτα» καταλήγει η σχετική επιστολή.

Στο σημερινό δελτίο Τύπου υπενθυμίζεται η επιθεώρηση της Συμμαχικής Οδού που έγινε στις 21 Μαρτίου με πρωτοβουλία του δημάρχου Ωραιοκάστρου και τη συμμετοχή των δημάρχων Παύλου Μελά και Δέλτα, όπως επίσης η συνάντηση με τον περιφερειάρχη, Απόστολο Τζιτζικώστα, και τη σύνταξη μελέτης με θέμα «Συντήρηση Συμμαχικής Οδού», την 1η Απριλίου, με προϋπολογισμό περίπου 1,35 εκατ. ευρώ που απεστάλη στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας και ακολούθως προς τον γγ ΥΠΟΜΕΔΙ για χρηματοδότηση.

Εξάλλου, στον θάνατο των δύο προσφύγων στο Ωραιόκαστρο αναφέρεται και η κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ (μ-λ). «Γι αυτές τις απαράδεκτες και απάνθρωπες συνθήκες στους λεγόμενους χώρους φιλοξενίας την ευθύνη φέρει η κυβέρνηση, τα καθεστωτικά κόμματα μαζί με την Ευρωπαϊκή Ένωση που από κοινού εφαρμόζουν τις λεγόμενες πολιτικές αποτροπής των απελπισμένων που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο» σημειώνεται σε ανακοίνωση.

πηγή: stokokkino, ΑΠΕ – ΜΠΕ
 

#TAGS MM